Flash News

Rajoni

Tensions in the North/ Bugajski: Blinken's statement was naive

Tensions in the North/ Bugajski: Blinken's statement was naive

The expert on politics in the Balkans, Janosz Bugajski, has spoken about the situation in the north of Kosovo, but also beyond, as well as about the approach of the American administration to this situation.

" We expected a wiser approach from the Biden administration, removing part of Serbia's control in Kosovo to increase the number of recognitions, but also recognition from Serbia, not only de facto recognition," Bugajski declared .

Furthermore, Bugajski said that recently it has been observed that there is a kind of tendency to favor countries in the region such as Croatia, Serbia and Albania, instead of Bosnia, Kosovo, etc. So since there is an intervention from two different sides. The more aggressive you are, the more concessions you get, while in small countries, if you are aggressive, you are put under pressure.

"This administration, while serving domination, serves more instability, more violent conflict," Bugajski explained further.

Asked at what point are the relations between Kosovo and the USA after Secretary Blinken's reaction to the situation in Kosovo, Bugajski said that Belgrade is most happy about the current situation.

"This cooperation should be repaired and the US should clearly state what it means by 'normalization of relations' and how to get there, which should mean mutual recognition, because we have had many agreements but no implementation," declared Bugajski , as he added that less than that we will have repeated problems, especially on the part of Serbia, which will destabilize the situation and prevent any kind of final agreement between the two countries.

'Washington needs to take a step back, take a breath and understand what's going on. So he should sit down with both sides and find an agreement ', was Bugajski's answer regarding the state of relations with the USA and Kosovo.

Regarding the criticism of the American administration towards Kosovo, Bugajski said that this is the problem that this administration is blaming on a state that tries to implement the agreement, the election results, adding that you cannot support democracy and undermine democracy at the same time.

' This administration is below the level of policy achievement when Biden was a senator, where he advised on politics in the Balkans, in resolving wars, preventing future conflicts, then the independence of states. So it has withdrawn from this formula and this is very dangerous ," Bugajski explained further.

Regarding the Prime Minister's statement against Secretary Blinken, whose statement he assessed as naive, Bugasjki said that he fully supports it.

Duke marrë parasysh zhvillimet ne Ukrainë e Rusi, pastaj në zhvillimet në rajon përpjekja është për t’u krijuar një Serbi e madhe, ndonëse jo me dhunë, por me presion e dominim dhe kush nuk sheh se çfarë po ndodhë është naiv.

Prandaj pajtohem me Kurtin, por them që edhe ai të tërhiqet një hap prapa e ta vë veten në pozitën e SHBA-së dhe të përpiqet të krijojë një argument të tillë, sepse kjo dot ë vazhdojë të ndodhë, pastaj në një moment të caktuar nuk do të arrijë të bëjë një shtensionim të situatës’, deklaroi Bugajski

E për kërkesën e Blinkenit për tërheqjen e institucioneve të Kosovës nga veriu, Bugajski shtoi se e gjithë Kosova ose i përket institucioneve të saj, ose nuk i përket. ‘Uashingtoni duhet të vendosë nëse Kosova mund të funksionojë me institucionet e saj në të gjithë territorin apo t’i lëmë separatistët të rriten e të financohen nga Beogradi që të bëjnë trazira të tilla’, ndërsa ai e krahasoi me Luginën e Preshevës, në kërkesat e ngjashme.

‘Pra duhet konsistencë, demokraci e implementim të marrëveshjeve sa i përket statusit përfundimtar që nënkupton njohjen e ndërsjellë, dhe nëse nuk ndodhë kjo do të kemi më shumë konflikt’, deklaroi Bugjaski.

Mocioni për rrëzimin e Qeverisë

Bugajski kritikoi këtë këndvështrim të opozitës, duke thënë se Qeveria është në një presion të madh dhe nuk duhet të sulmohet ajo. Ai këshilloi që opozita të mbështesë qeverinë që të jenë bashkë. ‘Tani duhet të kenë unitet kundrejt SHBA-së dhe vullnet për t’u kontrolluar gjithë territori dhe për të ecur drejt normalizimit me Serbinë’, deklaroi Bugajski në RTK Prime.

Ai, më tej shtoi se ‘një front i bashkuar brenda Kosovës i ndihmon jo vetëm opozitës si të tillë, bile edhe në Serbi, por ndihmon të gjitha forcat që dëshirojnë ta shohin Kosovën si të suksesshme’.

Shtensionimi i raporteve SHBA- Kosovë

Regarding the US-Kosovo relations, Bugasjki expresses the belief that they will be extended and will not reach the point where relations can be severed or that there will be new elections. Bugasjki criticized the Biden administration for not paying enough attention to what is happening in Serbia.

He pointed out Vucic's interest in using the situation in Kosovo to maintain his own power, through the rise of nationalism there, while he does not support the opposition in Serbia to create another government.

Bugasjki finally said that the Biden administration supports autocracy and blames democracy, which, according to him, is a policy of failure. / RTK.

 

Latest news