Feja, kërcënim për integrimin e Shqipërisë në BE? Politico: Si u vetëdeklarua Rama një katolik

Albanian Muslim women attend the morning pray during the Eid al-Adha Festival (Feast of Sacrifice), at Skanderbeg square in Tirana, on August 11, 2019. - Muslims across the world are celebrating the annual festival of Eid al-Adha, or the festival of sacrifice, which marks the end of the Hajj pilgrimage to Mecca and commemorates prophet Abraham's readiness to sacrifice his son to show obedience to God. (Photo by Gent SHKULLAKU / AFP) (Photo credit should read GENT SHKULLAKU/AFP/Getty Images)

Prestigjozia amerikane ‘Politico’ ka bërë një përshkrim të situatës së integrimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian, pak ditë nga vendimi final nëse Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut do të nisin çeljen e bisedimeve për anëtarësim ose jo.

Mes kritereve si lufta ndaj korrupsionit dhe krimit të organizuar, reforma në drejtësi etj, media e njohur ka renditur edhe fenë, kryesisht atë myslimane, si një tjetër ‘kërcënim’ që Shqipërisë mund t’i kushtojë një proces edhe më të vështirë për integrimin.

“Nëse Shqipëria do të anëtarësohej në BE, do të ishte vendi i parë i saj me shumicë myslimane”, shkruan gazetarja e artikullit, Krithika Varagur .

Pjesë nga shkrimi:

Për politikanët shqiptarë, ringjallja në besimin fetar vjen në një kohë të vështirë.

Vendi, i cili ka synuar të jetë anëtar në Bashkimin Evropian që prej vitit 2014, shpreson të zhbllokojë një proces të ngecur për shumë vite dhe të marrë dritën e gjelbër për të filluar negociatat për anëtarësimin në bllok.

Udhëheqësit evropian pritet të diskutojnë çështjen nëse do të fillojnë bisedimet me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut këtë javë. Megjithëse Komisioni Evropian tha që në të dy vendet kishin bërë përparimin e nevojshëm në standardet demokratike dhe sundimin e ligjit, disa vende, veçanërisht Franca dhe Hollanda, shqetësohen se kombet e Ballkanit Perëndimor nuk kanë bërë sa duhet për të hequr korrupsionin, krimin e organizuar dhe varfëria ose llogaritja e historisë së saj të fundit të konfliktit.

Feja mund të jetë gjithashtu një element i konsiderueshëm për Shqipërinë.

Shumica e fqinjëve të saj evropianë janë të krishterë me shumicë. Nëse Shqipëria do të anëtarësohej në BE, do të ishte vendi i parë i saj me shumicë myslimane.

Sipas regjistrimit të vitit 2011, rreth 61 përqind e shqiptarëve e identifikojnë veten si myslimanë. Katolikët përbëjnë rreth 10 përqind, ortodoksët vetëm 7 përqind.

Udhëheqësit muslimanë këmbëngulin se ringjallja e Islamit në mesin e shqiptarëve nuk do të çonte në një përplasje kulturore me Evropën. “Islami në Shqipëri është plotësisht i pajtueshëm me të drejtat e njeriut dhe demokracinë,” tha Bujar Spahiu, kreu i komunitetit mysliman suni të Shqipërisë.

Por gjatë viteve të fundit, qeveria është përpjekur të minimizojë numrin e personave që i përkasin komunitetit mysliman. Duke bërë një ndarje të profilit të lartë nga traditat sekulare të vendit, kryeministri basketbollist karizmatik i Shqipërisë, Edi Rama, u deklarua katolik duke shoqëruar hapur papa Françeskun që vizitoi Shqipërinë në vitin 2014.

Për ata që shpresojnë të mund të anëtarësohen me shpejtësi në BE, ekziston shqetësimi se rizbulimi i fesë së Shqipërisë mund të përbëjë një kërcënim për këto ambicie, veçanërisht nëse politikanët e vendit fillojnë të anojnë disi.

“Kur politikanët shqiptarë pyeten se çfarë mund të sjellë Shqipëria në Bashkimin Evropian, ata priren të thonë” tolerancë ndërfetare “,” tha Mustafa Nano, një analist politik shqiptar, i cili nuk është fetar.

“Por arsyeja që ekzistonte kjo tolerancë ishte sepse njerëzit nuk ishin besimtarë seriozë,” argumentoi ai. “Sa më shumë njerëz besojnë, aq më intolerantë janë ata.”