Flash News

KRYESORE

Vendimi në Gjykatën e Uashingtonit/ McGonigal pranon fajin për dosjen shqiptare, rrezikon deri 5 vite burg

 Vendimi në Gjykatën e Uashingtonit/ McGonigal pranon fajin për

Ish-zyrtari i FBI-së, Charles McGonigal ka pranuar fajësinë në një seancë të premten pasdite për akuza lidhur me faktin se ka marrë dhe fshehur 225,000 dollarë nga një ish-oficer i inteligjencës shqiptare, i cili sipas të dhënave të gjykatës u bë burim në një hetim të FBI-së.

Pranimi i fajësisë bë gjykatën e Uashingtonit është një ndryshim nga deklarimi i tij si i pafajshëm në fillim të procesit.

Sipas njoftimit të shpërndarë nga Departamenti i Drejtesise, McGonigal ka pranuar fajësinë dhe rrezikon deri në 5 vjet burg.   

Njoftimi i plotë:

Charles F. McGonigal, 55 vjeç, një ish-agjent i posaçëm i Byrosë Federale të Hetimit (FBI) në ngarkim të Zyrës së Fushës së Nju Jorkut, u deklarua fajtor sot për fshehjen e fakteve materiale për marrjen e tij të pazbuluar prej 225,000 dollarësh në para nga një individ që kishte interesat e biznesit në Evropë, ndërsa McGonigal po mbikëqyrte përpjekjet e kundërzbulimit.

Lutha u pranua nga gjyqtarja e Gjykatës së Qarkut të SHBA, Colleen Kollar-Kotelly, e cila caktoi dënimin për 16 shkurt 2024.

 Kërkesa u njoftua nga Prokurori i SHBA Matthew M. Graves, Ndihmës Prokurori i Përgjithshëm Matthew G. Olsen i Divizionit të Sigurisë Kombëtare të Departamentit të Drejtësisë, Ndihmës Drejtori përgjegjës i Zyrës Fushore të FBI-së në Los Anxhelos, Donald Alway, dhe ndihmësdrejtori përgjegjës i FBI-së në Uashington. Zyra në terren David Sundberg.

Sipas dokumenteve të depozituara në Gjykatë, nga gushti 2017 dhe duke vazhduar deri në pensionimin e tij nga FBI në shtator 2018, McGonigal fshehu nga FBI natyrën e marrëdhënies së tij me një ish-oficer të huaj sigurie dhe një biznesmen i cili kishte interesa të vazhdueshme biznesi në vendet e huaja. dhe para qeverive të huaja.

Në mënyrë të veçantë, McGonigal mori të paktën 225,000 dollarë para në dorë nga individi A dhe udhëtoi jashtë vendit me individin dhe u takua me shtetas të huaj. Individi më vonë shërbeu si një burim i FBI-së në një hetim penal që përfshinte lobim politik të huaj mbi të cilin McGonigal kishte përgjegjësi zyrtare mbikëqyrëse.

Akuza parashikon një dënim maksimal prej pesë vjet burg. Dënimi maksimal ligjor për shkeljet federale është përshkruar nga Kongresi dhe është dhënë këtu për qëllime informative. Gjykata do të përcaktojë dënimin aktual bazuar në Udhëzimet këshilluese të Dënimit dhe faktorë të tjerë ligjor.

Ky rast është duke u hetuar nga zyrat e FBI-së në Los Anxhelos dhe Uashington.

Aktpadia ndaj McGonigal 

Akt-padia e ngritur ndaj zotit McGonigal në gjykatën federale të Uashingtonit ka nëntë akuza, mes së cilave ajo se ai kishte marrë të paktën 225,000 dollarë nga shqiptaro-amerikani më pas i identifikuar si Agim Neza, një ish-oficer i zbulimit shqiptar në këmbim të promovimit të interesave të tij të biznesit, pa njoftuar FBI-në për lidhjet e tij me të.

Akuzat kishin të bënin me fshehje faktesh materiale, deklarata të rreme dhe falsifikim dokumentash lidhur me marrëdhëniet me shqiptaro-amerikanin Neza, marrjen prej tij të 225 mijë dollarëve, udhëtime të siguara prej tij dhe të tjerëve dhe mosdeklarimin e tyre, udhëtime të padeklaruara, kontakte me shtetas të huaj, përfshirë kryeministrin e Shqipërisë dhe deklarimin e pozicionit të tij në kontakte me ta, pavarësisht se po i takonte në cilësi private dhe jozyrtare.

Për një pjesë të kësaj periudhe, Charles McGonigal kishte punuar për sektorin e kundërzbulimit të FBI-së, derisa u largua nga FBI-ja në shtator të vitit 2018 dhe ndër të tjera mbulonte edhe Shqipërinë dhe Bosnje Hercegovinën.

Ish-zyrtari i lartë i kundërzbulimit të FBI-së, pranoi në gusht fajësinë në një gjykatë në Nju Jork lidhur me akuzën për shkelje të sanksioneve amerikane ndaj Rusisë, duke punuar pas daljes në pension për oligarkun rus Oleg Deripaska, të cilin më parë ai e kishte hetuar.

Në këmbim të pranimit të fajësisë, prokurorët hoqën dorë nga akuza të tjera në lidhje me bashkëpunimin e zotit McGonigal me Deripaskën.

 

Të fundit