Flash News

KRYESORE

Shkencëtarët kinezë: Kemi zbuluar “anti-trupa efektivë” kundër coronavirusit

Një ekip i shkencëtarëve kinezë ka izoluar disa antitrupa për të cilët thonë se janë "jashtëzakonisht të efektshëm" në bllokimin e aftësisë së coronavirusit të ri për të hyrë në qeliza, të cilat përfundimisht mund të ndihmojnë në trajtimin ose parandalimin e COVID-19.

Aktualisht nuk ka një trajtim të provuar efektiv për sëmundjen, e cila e ka origjinën në Kinë dhe po përhapet në të gjithë botën në një pandemi që ka infektuar më shumë se 850,000 dhe ka vrarë 42,000.

Zhang Linqi në Universitetin Tsinghua në Pekin tha se një ilaç i bërë me antitrupa si ato që ekipi i tij ka gjetur mund të përdoret në mënyrë më efektive sesa qasjet aktuale, përfshirë këtu atë që ai e quajti trajtim "vijës kufitare" siç është plazma.

Plazma përmban antitrupa, por kufizohet nga lloji i gjakut.

Në fillim të janarit, ekipi i Zhang dhe një grup në Spitalin e 3-të të Shenzhen filluan të analizojnë antitrupa nga gjaku i marrë nga pacientët e rikuperuar COVID-19, duke izoluar 206 antitrupa monoklonalë të cilët treguan atë që ai e përshkroi si një aftësi "të fortë" për t'u lidhur me proteinat e virusit.

Më pas ata kryen një test tjetër për të parë nëse ata në të vërtetë mund të parandalojnë hyrjen e virusit në qelizat, i tha Reuters në një intervistë.

Ndër 20 antitrupat e parë të testuar, katër ishin në gjendje të bllokojnë hyrjen virale dhe prej tyre, dy ishin "jashtëzakonisht të mirë" në këtë mënyrë, tha Zhang.

Ekipi tani është përqendruar në identifikimin e antitrupave më të fuqishëm dhe ndoshta kombinimin e tyre për të lehtësuar rrezikun e mutacionit të ri të coronavirusit.

Nëse gjithçka shkon mirë, zhvilluesit e interesuar mund t'i prodhojnë në masë ato për provë, së pari tek kafshët dhe përfundimisht te njerëzit.

"Rëndësia e antitrupave është provuar në botën e mjekësisë për dekada ", tha Zhang. "Ato mund të përdoren për të trajtuar kancerin, sëmundjet autoimune dhe sëmundjet infektive."

Normalisht duhen rreth dy vjet që një ilaç të aprovohet për përdorim te pacientët, por pandemia COVID-19 do të thotë që gjërat po ecin më shpejt, tha mjeku Zhang, i cili postoi gjetjet në internet, teksa shpreson që antitrupat të testohen te njerëzit në gjashtë muaj.

Ditari politik

Të fundit