A do të ndalojë Covid-19 tregtinë globale të kafshëve të egra?

Ekspertët thonë se pandemia e coronavirusit, e cila ka të ngjarë të ketë origjinën në një treg që shet kafshë të egra në Kinë, është një moment reflektimi për frenimin e tregtisë globale të jetës së egër, e cila mund të shkaktojë zhdukjen dhe përhapjen e sëmundjes.

Kur Adam Peyman hyri në një restorant në Vietnam për të porositur një vakt, ai u shokua kur gjeti kafshët e egra, përfshirë speciet e kërcënuara, në menu, krahas orizit tradicional, petëve dhe ushqim deti. Breshka e butë, derri i egër dhe dhia e egër ishin të gjithë në menu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ishte pak befasuese të shohësh këto ushqime,” thotë menaxheri i kafshëve të egra për organizatën e mirëqenies së kafshëve, Humane Society International. “Por, këto lloj ushqimesh të egra konsiderohen diçka luksoze.”

Dëshira për jetën e egër si ushqim ose ilaç sjell një tregti me kafshë të egra, disa të blera në mënyrë të paligjshme, duke krijuar një terren për të shfaqur sëmundje dhe shansin që viruset të kalojnë te njerëzit.
Konsumi i kafshëve të egra, veçanërisht gjitarët e egër, të cilët mund të mbajnë sëmundje që mund të kapërcejnë pengesën e specieve, paraqesin një kërcënim të vërtetë për shëndetin e njeriut “, thotë z. Peyman, disa prej tyre mund të ishin kontrabanduar dhe shitur më pas në këto tregje, që janë bërë një pamje e njohur në shumë vende të Azisë Juglindore, veçanërisht Kina kontinentale.

Pandemia aktuale, e cila ka marrë dhjetëra mijëra jetë njerëzish, ka të ngjarë të ketë origjinën në tregun e Ëuhan. Pavarësisht nga emri i tij, tregu po shiste shumë më tepër sesa peshq, përfshirë gjarpërinjtë, drerin, sipas një raporti.
Origjina e virusit është e panjohur, por ka shumë të ngjarë të ketë ardhur nga konsumimi i kafshëve të egra.

Shkencëtarët kanë tërhequr vëmendjen për dekada të tëra për shpërthimin e sëmundjeve njerëzore që kanë origjinën te kafshët, përfshirë Sindromën e Renditjes Akute të Rënda (Sars), Sindromën e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (Mers) dhe Ebola.

Mesazhi nga Shoqata e Konservimit të Jetës së egër me qendër në Neë York është i qartë: ndaloni tregjet e kafshëve të gjalla që bëjnë tregti me jetën e egër, ndalojnë trafikimin e paligjshëm dhe copëtimin e kafshëve të egra.

“Jo vetëm që kjo do të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së sëmundjes, por do të adresojë një nga nxitësit kryesorë të zhdukjes së specieve”, thotë shoqëria.

Në vazhdën e shpërthimit fillestar në Ëuhan, Kina vendosi një ndalim për të gjithë bujqësinë dhe konsumimin e kafshëve të egra, e cila pritet të bëhet ligj më vonë këtë vit. Mijëra ferma të jetës së egër që rrisin kafshë të tilla janë mbyllur.  BBC