Flash News

Bota

Kontrolli i Viktor Orbanit në gjykatat e Hungarisë kërcënon sundimin e ligjit

Kontrolli i Viktor Orbanit në gjykatat e Hungarisë kërcënon

Qeveria e Viktor Orban po kapërcen vazhdimisht autoritetin e saj për të ndikuar gjykatat, ka thënë një gjyqtar i lartë, në një ndërhyrje që do të thellojë alarmin për sundimin e ligjit në Hungari.

Csaba Vasvári, një gjykatës i lartë në gjykatën metropolitane të Budapestit, i tha Observer se ai dhe kolegët e tij në gjykatë kanë qenë dëshmitarë të përpjekjeve për ndikim të jashtëm dhe të brendshëm për disa vite, raporton The Guardian.

Vasvári, i cili ka punuar si gjyqtar për 18 vjet, është një zëdhënës i Këshillit Gjyqësor Kombëtar, një organ vetëqeverisës që ka luftuar për të mbrojtur pavarësinë e gjyqtarëve për më shumë se një dekadë.

“Ne duam vetëm një sistem transparent dhe meritokratik”, thotë Csaba Vasvári.

Vasvári tha se ndikimi politik erdhi nga të gjitha anët e spektrit politik, por komentet e tij janë një padi ndaj partisë Fidesz në pushtet të Orbanit, e cila ka mbajtur një super-shumicë për pjesën më të madhe të 12 viteve të saj në pushtet.

Vasvári u ankua gjithashtu për mungesën e transparencës në emërimet gjyqësore të bëra nga presidenti i Zyrës Kombëtare për Gjyqësorin (NJO), një post i krijuar nga partia e Orbanit që është kritikuar nga organizatat ndërkombëtare të të drejtave për vendosjen e shumë pushtetit në duart e ekzekutivit.

Të fundit