Flash News

E-TJERA

Lija e majmunëve po përhapet në mbarë botën. Çfarë është kjo sëmundje dhe a duhet të shqetësohemi?

Lija e majmunëve po përhapet në mbarë botën.

Autoritetet shëndetësore në Evropë, SHBA dhe Australi po hetojnë një shpërthim të fundit të rasteve të lisë së majmunëve, një sëmundje e rrallë virale e kufizuar zakonisht në Afrikë.

Gjermania raportoi të premten rastin e parë të virusit, duke u bërë vendi më i fundit evropian që identifikoi një shpërthim së bashku me Mbretërinë e Bashkuar, Spanjën, Portugalinë, Francën, Italinë dhe Suedinë. Shtetet e Bashkuara dhe Australia konfirmuan gjithashtu rastet e tyre të para këtë javë, ndërsa ekspertët përpiqen të përcaktojnë shkakun rrënjësor të shtimit të rasteve që po ndodh së fundmi.

Lija e majmunëve po përhapet në mbarë botën.
CDC | Brian W.J. Mahy | Reuters
Një imazh i krijuar gjatë një hetimi për një shpërthim të lisë së majmunëve, i cili ndodhi në Republikën Demokratike të Kongos, 1996-1997, tregon krahët dhe bustin e një pacienti me lezione të lëkurës për shkak të lisë së majmunëve, në këtë imazh pa datë të marrë nga Reuters në 18 maj 2022.

Ndërsa disa raste janë lidhur me udhëtimet nga Afrika, infeksionet më të fundit mendohet se janë përhapur në komunitet, duke rritur rreziqet e një shpërthimi më të gjerë.

Qendrat e SHBA për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Infeksionin dhe Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar thanë se po hetojnë një sërë rastesh, duke përfshirë ato në mesin e individëve që vetë-identifikohen si burra që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra, dhe u kërkuan veçanërisht burrave homoseksualë dhe biseksualë që të jenë të vetëdijshëm për ndonjë skuqje ose lezion të pazakontë.

Vetëm në Mbretërinë e Bashkuar, rastet janë dyfishuar që kur u identifikua i pari më 7 maj. Vendi tani ka 20 raste të konfirmuara të lisë së majmunëve, megjithëse ka shqetësime se mund të ketë shumë raste të tjera të pazbuluara. Individëve që shfaqin simptoma të virusit - të cilat përfshijnë skuqje dhe temperaturë - u kërkohet të kërkojnë këshilla mjekësore, duke kontaktuar çdo klinikë përpara se të vizitojnë.

"Këto raste të fundit, së bashku me raportet e rasteve në vende anembanë Evropës, konfirmojnë shqetësimet tona fillestare se mund të ketë përhapje të lisë së majmunëve brenda komuniteteve tona," tha të mërkurën Susan Hopkins, këshilltare kryesore mjekësore në UKHSA.

Po çfarë është lija e majmunit?

Lija e majmunëve është një sëmundje e rrallë e shkaktuar nga virusi i lisë së majmunëve, pjesë e së njëjtës familje si lija e majmunëve, megjithëse zakonisht më pak e rëndë. I ndodhur përgjithësisht në pjesë të largëta të Afrikës Qendrore dhe Perëndimore, virusi u zbulua për herë të parë te majmunët e robëruar në vitin 1958. Rasti i parë i njeriut u regjistrua në vitin 1970.

Lija e majmunëve po përhapet në mbarë botën.
Washington Post | Getty Images
Lija e majmunëve u rishfaq në Nigeri në vitin 2017 pas katër dekadash pa asnjë rast të vetëm të konfirmuar. Deri në maj 2022, janë raportuar 450 raste.

Që atëherë janë raportuar raste sporadike në 10 vende afrikane, përfshirë Nigerinë, e cila në 2017 përjetoi shpërthimin më të madh të dokumentuar, me 172 të dyshuar dhe 61 raste të konfirmuara. Tre të katërtat ishin mes meshkujve të moshës 21 deri në 40 vjeç.

Rastet jashtë Afrikës kanë qenë historikisht më pak të zakonshme dhe zakonisht të lidhura me udhëtime ndërkombëtare ose kafshë të importuara. Raste të mëparshme janë raportuar në Izrael, Mbretërinë e Bashkuar, Singapor dhe SHBA, të cilat, në vitin 2003, raportuan 81 raste të lidhura me qentë prairie të infektuar nga kafshët e importuara.

Si mund të infektohemi linë e majmunit?

Lija e majmunit përhapet kur dikush bie në kontakt të ngushtë me një person tjetër, kafshë ose material të infektuar me virusin. Virusi mund të hyjë në trup përmes lëkurës (kur ndodh të keni një plagë), traktit respirator ose përmes syve, hundës dhe gojës.

Lija e majmunëve po përhapet në mbarë botën.
CDC | Getty Images
Në këtë foto broshurë të Qendrës për Kontrollin e Sëmundjeve të vitit 1971, lezione të ngjashme me linë e majmunit janë paraqitur në krahun dhe këmbën e një femre në Bondua, Liberi.

Transmetimi nga njeriu te njeriu më së shpeshti ndodh përmes frymëmarrjes, megjithëse zakonisht kërkon kontakt të zgjatur ballë për ballë. Transmetimi nga kafsha te njeriu ndërkohë mund të ndodhë nëpërmjet një pickimi ose gërvishtjeje. Lija e majmunëve nuk konsiderohet përgjithësisht një sëmundje seksualisht e transmetueshme, megjithëse mund të transmetohet gjatë seksit.

Cilat janë simptomat?

Simptomat fillestare të lisë së majmunit përfshijnë ethe, dhimbje koke, dhimbje muskulore, ënjtje dhe dhimbje shpine. Pacientët zakonisht zhvillojnë një skuqje një deri në tre ditë pas shfaqjes së etheve, shpesh duke filluar në fytyrë dhe duke u përhapur në pjesë të tjera të trupit, të tilla si pëllëmbët e duarve dhe shputat e këmbëve. Skuqja, e cila mund të shkaktojë kruajtje të rëndë, kalon në disa faza përpara se legjionet të zgjohen dhe të bien. Infeksioni zakonisht zgjat dy deri në katër javë dhe zakonisht largohet vetë.

Cili është trajtimi?

Aktualisht nuk ka trajtime të provuara dhe të sigurta për linë e majmunit, megjithëse shumica e rasteve janë të lehta. Njerëzit që dyshohet se kanë virusin mund të izolohen në një dhomë me presion negativ - hapësira të përdorura për të izoluar pacientët - dhe të monitorohen nga profesionistë të kujdesit shëndetësor duke përdorur pajisje mbrojtëse personale.

Lija e majmunëve po përhapet në mbarë botën.
CDC | Reuters
Pëllëmbët e një pacienti me lisë majmuni nga Lodja, një qytet i vendosur brenda Zonës Shëndetësore Katako-Kombe, janë parë gjatë një hetimi shëndetësor në Republikën Demokratike të Kongos në 1997.

Megjithatë, vaksinat kundër lisë janë dëshmuar kryesisht efektive në parandalimin e përhapjes së virusit. Vendet duke përfshirë Britaninë e Madhe dhe Spanjën tani po ofrojnë vaksinën për ata që janë ekspozuar ndaj infeksioneve për të ndihmuar në uljen e simptomave dhe kufizimin e përhapjes.

Sa e rrezikshme është?

Rastet e lisë së majmunëve mund të jenë herë pas here më të rënda, me disa vdekje të raportuara në Afrikën Perëndimore. Megjithatë, autoritetet shëndetësore theksojnë se nuk jemi në prag të një shpërthimi serioz dhe rreziqet për publikun e gjerë mbeten shumë të ulëta.

"Ndërsa hetimet mbeten në vazhdim për të përcaktuar burimin e infeksionit, është e rëndësishme të theksohet se ai nuk përhapet lehtë midis njerëzve dhe kërkon kontakt të ngushtë personal me një person simptomatik të infektuar," tha Colin Broën, drejtor i infeksioneve klinike dhe emergjente në UKHSA.

Autoritetet shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar, SHBA dhe Kanada u kërkuan njerëzve që përjetojnë skuqje të reja ose janë të shqetësuar për linë e majmunëve të kontaktojnë mjekun e tyre.

Burimi: CNBC & CNN/ Përshtati në shqip: Politiko

Të fundit