Flash News

E-TJERA

Parashikimi i "Fitch Ratings": Shqipëria mund të pranohet në BE në vitin 2032

Parashikimi i "Fitch Ratings": Shqipëria mund të pranohet

Agjencia Ndërkombëtare e Vlerësimit, Fitch Ratings së fundmi i ka kushtuar një artikull anëtarësimit të Shqipërisë në BE.

Sipas Fitch Ratings pranimi i Shqipërisë në BE nuk ka gjasa përpara vitit 2032. Në artikull thuhet se pranimi në BE mbetet një perspektivë e largët për Shqipërinë, nisur nga shkalla e reformave që i duhet vendit.

"Ndërsa Shqipërisë iu dha statusi i kandidatit në vitin 2014 dhe së fundmi ka hapur negociatat formale të pranimit me BE-në, ne besojmë se pranimi nuk ka gjasa të ndodhë gjatë dekadës së ardhshme.

Përveç vështirësive të brendshme për të përmbushur kërkesat e nevojshme të reformës, kandidatura e Shqipërisë ka të ngjarë të ngecë nga lidhjet e saj me pranimin e Maqedonisë së Veriut.

Pavarësisht se anëtarësimi mbetet një perspektivë e largët për Shqipërinë, ne presim që vullneti politik në rritje nga të dyja palët për të krijuar një partneritet më të ngushtë do të jetë një erë e madhe për ekonominë e Shqipërisë.

Më 28 gusht, Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel u kërkoi vendeve anëtare të BE-së që të përgatiten për zgjerimin e mëtejshëm të bllokut deri në vitin 2030. Ndërsa Shqipërisë iu dha statusi i kandidatit në 2014 dhe ka hapur së fundmi negociatat formale të pranimit me BE-në, ne besojmë se pranimi në BE mbetet një perspektivë e largët gjatë dekadës së ardhshme. Ne besojmë se shkalla e reformave që kërkohen në Shqipëri dhe ngurrimi i vendeve anëtare të BE-së për të pranuar anëtarë të rinj do ta bëjnë të vështirë anëtarësimin brenda horizontit tonë të parashikimit për vitin 2032. Megjithatë, ne besojmë se mbështetja e gjerë publike dhe politike në Shqipëri për anëtarësim do t'i lehtësojë reformat dhe do të vazhdojë të jetë një forcë pozitive për ekonominë e Shqipërisë. Ne e mbajmë rezultatin tonë të Indeksit të Rrezikut Politik Afatshkurtër në 51.2 nga 100 (rezultati më i lartë tregon rrezik më të ulët) pasi kjo pikëpamje është përfshirë në rezultatin tonë për një kohë të gjatë. Rezultati ynë i rrezikut politik afatgjatë është 62.7", thuhet në një pjesë të artikullit.

 

 

 

 

 

Të fundit