Flash News

KRYESORE

Eksperti gjerman: Në tetor Shkupit e Tiranës i hapen negociatat. Shqipërisë me kushte

Eksperti gjerman: Në tetor Shkupit e Tiranës i hapen negociatat.

Bodo Weber është bashkëpunëtor i lartë i Democratization Policy Council në Berlin dhe ekspert i çështjeve të Ballkanit. Një një intervistë për European Western Balkans ai parashikon, mbështetur në informacione, se Shqipëria dhe Maqedonia do të marrin dritën jeshile në tetor. Edhe pse me kushte për Tiranën, siç është raportuar në shtypin shqiptar pas vizitës së kryeministrit Rama në Berlin.

 

Të gjitha sytë do të jenë te Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria gjatë javëve të ardhshme. Organizata juaj ishte e para që sinjalizoi që parlamenti gjerman nuk ishte i gatshëm t'u jepte dritë jeshile këtyre vendeve në qershor. A keni ndonjë informacion se si është situata këtë herë? A do ta mbështesë Gjermania hapjen e negociatave?

Weber: Po, ne patëm një zhvillim shumë të pafat me Maqedoninë dy herë - u bë një dëm kolateral i vendimit për Shqipërinë. Në qershor të vitit të kaluar pati në thelb një përplasje midis Berlinit dhe Parisit, me Parisin që bllokoi procesin pasi qeveria e Berlinit këmbënguli të jepte dritë jeshile për të dy vendet në të njëjtën kohë dhe e gjithë ai polarizim politik në Shqipëri bëri që Maqedonia të ishte viktima e këtyre rrethanave. Ndoshta Parisi do të ishte gati të jepte dritë jeshile për Maqedoninë e Veriut nëse nuk do të ishte insistimi i Gjermanisë që nuk duhet të shkëputet nga Shqipëria.

Në qershor të këtij viti, ne ishim të parët që publikuam informacionin se dëmi kolateral do të ndodhte brenda koalicionit qeverisës, me Social-demokratët që këmbëngulnin që të dy vendet të merrnin një dritë jeshile të pakushtëzuar dhe pjesë të grupit të grupit CDU/CSU shumë negativë për Shqipërinë.

Pra, çfarë do të ndodhë tani?

Weber: Këtë herë duket se, dhe këto janë "të dhëna" shumë të fundit, të dy vendet do të kalojnë. Duket sikur ne po shkojmë drejt një marrëveshjeje brenda koalicionit qeverisës. Një pikë me të cilën nuk jam aq i njohur është nëse ka pasur tashmë një marrëveshje, sepse e di se ka pasur bisedime midis Parisit dhe Berlinit. Zgjidhja duket sikur do të ketë një shkëputje e pjesshme, nëse mund ta përdor këtë term, në të cilën Maqedonia Veriore do të marrë një dritë jeshile të pakushtëzuar dhe Shqipëria një dritë jeshile me kushte.

Çfarë nënkupton drita jeshile e kushtëzuar?

Weber: Një grup kushtesh përpara fillimit të negociatave të pranimit me Shqipërinë - duket se kjo është zgjidhja e rrugës së mesme, ku të dy partitë në pushtet dhe Berlini mund të gjejnë kompromis. Dhe supozoj se si Berlini edhe Parisi këtë herë do të jenë në gjendje të bien dakord. Sepse, le të jemi vërtet të qartë - me situatën në Maqedoninë e Veriut që është aspak stabile, me guximin e madh të marrë nga drejtuesit e vendit, me Marrëveshjen e Prespës dhe me këtë periudhë të vështirë pas referendumit - nëse nuk ka dritë jeshile këtë herë, do të jetë dëmtim i bashkëpunimit rajonal dhe zgjerimit të BE-së.

*Përgatiti: Politiko.al

Ditari politik

Të fundit