Flash News

Bota

Why did Russia withdraw from Snake Island?

Why did Russia withdraw from Snake Island?

Why did Russia withdraw from Snake Island?

This small rocky outcrop in the north-west of the Black Sea was occupied by Russia on the first day of its occupation of Ukraine and has since played a major role in the war.

After more than four months of repeated Ukrainian bombing, Russian forces have abandoned the island of Snake or Zmiinyi, as it is known in Ukraine.

Russia says it withdrew its garrison as a "gesture of goodwill" to prove it was not hampering grain exports, but Ukraine denied the claim as Moscow continued to bomb its grain stores.

Hard to defend

The island is exposed to attacks from all directions by air and sea, and the small garrison tasked with protecting it - initially Ukrainian and later Russian - has been described as "sitting ducks" by military experts.

Captured by the Russians on February 24, Snake Island is located just 35 km (22 miles) off the coast of Ukraine - well within range of rocket, artillery and drone strikes from the coast.

And the Ukrainian armed forces have done just that, claiming a series of devastating attacks on the island itself and any ship that brings troop deployments and heavy weapons.

In April, Russia 's anti - aircraft capabilities northwest of the Black Sea were significantly weakened by the sinking of Moscow, the flag of its Black Sea Fleet.

Kjo shpjegon pse Kremlini ishte kaq i dëshpëruar për të sjellë sisteme kundërajrore dhe luftë radio-elektronike në ishullin e gjarpërinjve. Por u bë një makth logjistik për Rusinë për t'u mbrojtur, sepse ishte shumë larg nga bazat e saj kryesore detare në Detin e Zi.

Me gjithë sulmet e saj, Ukraina ka kapacitet shumë të kufizuar detar, kështu që nuk ka qenë në gjendje të zbarkojë forcat e saj në ishull.

Analisti ushtarak ukrainas Oleh Zhdanov argumenton se vendosja e trupave në ishullin e gjarpërinjve nuk ka kuptim për asnjërën palë, pasi ato do të bëheshin një objektiv i lehtë. Në vend të kësaj, z. Zhdanov mbron krijimin e "kontrollit të zjarrit" - ruajtjen e aftësisë për të goditur çdo objektiv që i afrohet ishullit.

Kjo do t'i jepte gjithashtu një siguri më të madhe portit më të madh të Ukrainës në Detin e Zi, Odesa, dhe të gjithë sektorit veriperëndimor të Detit të Zi.

Një 'shkëmb' i rëndësishëm

Rusia tashmë kontrollon një pjesë të madhe të bregut të Detit të Zi të Ukrainës, plus Gadishullin e Krimesë dhe të gjithë Detin Azov. Mbajtja e ishullit të gjarpërinjve përfundoi një bllokadë efektive të Odesës dhe do të thoshte se eksportet e shumicës dërrmuese të grurit ukrainas ishin të pamundura.

Kjo do të thoshte gjithashtu se bregu i Detit të Zi u bë gjithashtu i prekshëm ndaj sulmeve dhe ekspertët ushtarakë në Kiev shprehën frikën se Rusia mund të instalonte mbrojtje ajrore me rreze të gjatë, si një sistem raketor ajror S-400.

A look at the map also shows that Russian control of the island posed a threat to NATO member Romania - both its key port of Constanta and traffic at the mouth of the Danube River.

It is not only strategically important - this area is also rich in oil and gas reserves.

Latest news