Bota

G7 Summit: Climate and International Cooperation

G7 Summit: Climate and International Cooperation

The G7 summit continues in Cornwall, England. Rich industrialized countries promised 1 billion doses of vaccine for poor countries. But the climate and strengthening of Western democracies are also the focus of the summit.

The G7 summit opened its doors in Cornwall on Friday, host country England. Queen Elizabeth and US President Joe Biden talked about health and species protection issues at a greenhouse that houses the world's largest artificial forest. Queen Elizabeth had invited Western democracies for an excursion to Project Eden, a Cornwall tourist attraction. The queen's son and heir, Prince Charles, spoke at the royal reception about the importance of nature conservation, climate stability and fighting pandemics. "Against this terrible pandemic, he has shown how quickly and strongly the international community can alleviate crises, if political will, business idea and mobilization of opinion are combined," said the 72-year-old Prince.

Delegations from the US, Canada, France, Germany, Italy, Japan, the host country, the United Kingdom, but also  key EU representatives , EC President Ursula von der Leyen and EU Council President Charles Michel on Saturday issued a " Declaration of Carbis Bay ", in order to defeat the consequences of the pandemic in the world and its recovery better than before. In addition, future pandemics must be prevented, strengthening science, environmental protection and better health care.

G7 Summit: Climate and International Cooperation

Meeting with Queen Elisabeth

G7, e cila deri tani i ka përdorur për vete tre të katërtat e vaksinave në dispozicion premtoi të ndryshojë këtë procedurë të kritikuar shpesh nga OKB. Së bashku vendet e G7-s dhe BE do të japin 1 miliardë doza për vendet e varfra deri në fund të vitit. 500 milionë doza do të vijnë nga SHBA, premtoi presidenti amerikan, Joe Biden. 100 milionë doza nga Britania e Madhe. Të dyja shtetet deri më tani gati nuk kanë eksportuar asnjë vaksinë. BE ka dhënë deri më tani 315 milionë doza, gati gjysma e dozave të prodhuara në BE. Përmes iniciativës "Covax” do të pasojnë disa milionë doza të tjera.

G7 Summit: Climate and International Cooperation

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres, megjithatë u shpreh, se ndihmat e premtuara nuk mjaftojnë. "Ne kemi nevojë për një plan botëror vaksinimi”, tha Guterres në një konferencë me video para reporterëve në Cornwall. "Ndryshe pandemia rrezikon të përhapet si zjarri në pyje në vendetnë zhvillim.” Vendet e G7-s janë të mendimit, se duhet të shtohen kapacitetet e prodhimit të vaksinës në botë. Qëndrimin amerikan për pezullimin e patentave nuk e mbështesin disa vende europiane.

G7 Summit: Climate and International Cooperation

Demonstrues të kuq kërkojnë mbrojtjen e klimës

Me protesta paqësore dhe plot fantazi disa qindra demonstrues kanë shoqëruar punimet e samitit të G7-s. Njerëz të veshur si politikanë të G7-s, zogj të zinj, apo lajmëtarë të kuq të vdekjes shëtisnin nëpër rrugët e vogla të qytetit bregdetar, Cornwall. Në plazh i bihej daulleve dhe këndohej. „Pyes veten, nëse ata do të arrijnë diçka. Njerëzit duhet të përqëndrohen tek çështjet e mëdha që duhet të vendosen", thotë pensionistja Margaret, që nga kopshti i saj ka një pamje të mrekullueshme drejt bregut të St.Ives. „Jemi në lokdaun, ka një javë që nuk dal dot në rrugë, u mbyll gjithçka", ankohet një banore për zonën e sigurisë së samitit. „Megjithatë është interesante, kam parë shumë samite të G7-s por në televizor, por nuk e kisha idenë, se ç'bëhej pas kuintave për gjithë këtë."

G7 Summit: Climate and International Cooperation

Sinjale multilaterale nga Joe Biden

Krerët e shteteve dhe qeverive të G7-s, SHBA, Franca, Gjermania, Italia, Kanadaja, Britania e Madhe dhe Japonia si edhe përfaqësues të BE, takohen nga e premtja për të diskutuar edhe mbi klimën. Kryeministri britanik, Boris Johnson dhe të ftuar të tjerë të samitit kanë premtuar reduktimin e emetimeve të gazrave karbonikë. Por ide të reja nuk janë parashikuar të dalin për këtë temë në Carbis Bay.

Qëllimi kryesor i takimit të parë personal prej dy vjetësh është forcimi i demokracive të botës kundër shteteve autoritare, thotë një diplomat i lartë, që ka përgatitur takimin. Prandaj për Angela Merkel është e rëndësishme që të takojë presidentin Biden. « Ai përfaqëson aprovimin e multilateralizmit që na ka munguar në vitet e fundit”, tha Angela Merkel pas mbërritjes në Carbis Bay duke nënkuptuar me këtë presidentin Donald Trump që nuk i vlerësonte instanca të tilla ndërkombëtare, si G7.

G7 Summit: Climate and International Cooperation

Protesta për klimën

In many rounds of talks, Joe Biden is seeking to forge an alliance against China by Sunday, which he sees as the biggest threat to Western values, its well-being and its influence. Chancellor Merkel and representatives of EU countries are of the opinion that China is not only a system rival and economic competitor, but also a partner in some issues. "We need everyone in the world," Merkel said. "We need to cooperate, especially on the topic of climate protection and biodiversity. Solutions will never be reached here without China. »The G7 countries also want to talk about their strategy towards Russia. Last marches of troops in Ukraine and the opposition oppression in Russia and Belarus necessitate a strong response, said the G7 diplomats to prepare samitit./ statement DW

Latest news