Flash News

Ditari i Opozitës

"Orbital Forest", From Lefter Koka, to Blendi Klosi and Erion Veliaj, propaganda for planting millions of trees

"Orbital Forest", From Lefter Koka, to Blendi Klosi and Erion Veliaj,

The chairman of the Democratic Councillors' Group, Ilir Alimehmeti, has stated that the Orbital Forest is a big fraud under the eyes of all citizens!

Through a post on Facebook, Alimehmeti states that the Supreme State Audit itself, on November 24, 2022, declares in its report that: "The municipality of Tirana has neither the space nor the funds for the trees".

The ratio of green open spaces per 100,000 inhabitants is very low and, according to the KLSH, it is negligible compared to the minimum rate provided by the World Health Organization and equally negligible compared to the countries of the region.

 9m2/inhabitant is the ratio advised by the World Health Organization.

46m2/inhabitant ratio of green surfaces in Tirana.

 20 times less than the recommendation," the doctor writes, among other things.

Alimehmeti was also referred to in an article published by journalist Arbjona Çibuku, with the title "The Orbital Forest of Tirana is 200 years away", summarizing with facts and figures the reality of this lie with a cost of hundreds of millions.

This article was evaluated by the OSCE Presence in Albania, on 18 September 2023, for Fact-Checking 2023 during the Media Development Forum.

The OSCE clearly supports and defends the truths presented in the article and unmasks the Acting Mayor of Tirana, revealing the real face of the concrete underneath, writes Alimehmeti.

Propaganda promises have been made by Lefter Koka (currently in prison) who would return the trees to the Forest, as well as Blendi Klosin who would plant 20,200,000 trees by 2020 (non-existent), the article states, among other things.

Full post

That the Orbital Forest is a big fraud is clear under the eyes of all citizens!

???? Regarding the Orbital Forest, the Supreme State Audit itself, on November 24, 2022, states in its report that:

⚠ "The municipality of Tirana has neither the space nor the funds for the trees".

???? Që Pylli Orbital nuk ekziston dhe është vetëm një re pluhuri betoni në sytë e qytetarëve, e kemi denoncuar vazhdimisht në publik, në media dhe, më pas, në komisionet e Bashkisë Tiranë.

???? Sërish më 5 korrik 2022, Kontrolli i Lartë i Shtetit konstaton se:

⚠  “Zhvillimi i pakontrolluar urban ka shkaktuar ulje të raportit për frymë të hapësirave të gjelbra’.

⚠  Raporti i hapësirave të hapura të gjelbra për 100,000 banorë është shumë i ulët dhe sipas KLSH-së, është i papërfillshëm krahasuar me normën minimale të parashikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe njësoj e papërfillshme krahasuar me vendet e rajonit.

✅ 9m2/banor është raporti i këshilluar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

❗ 0.46m2 /banor raporti i sipërfaqeve të gjelbra në Tiranë.

❗ 20 fish më pak se rekomandimi.

???? Në këtë kontekst mashtrimi të madh, falenderoj nga zemra profesionistët e gazetarisë investigative dhe profesionale, të cilët edhe pse të paktë në numër kanë një cilësi tejet të lartë.

???? Dhe faktikisht, profesionistja e gazetarisë, Znj. Arbjona Çibuku, më 27 Prill 2023, botoi në Citizens Channel artikullin e saj të plotë me titull:

❗ “Pylli Orbital i Tiranës është 200 vite larg”, duke përmbledhur me fakte dhe shifra realitetin e trishtë të kësaj gënjeshtre me kosto qindra miliona.

???? Linkun e artikullit të plotë mund ta gjeni në fund të postimit.

???? Së fundmi, por në fakt më e rëndësishmja, Prezenca e OSBE-së në Shqipëri, më 18 Shtator 2023, e çmon znj. Arbjona Çibuku me çmimin e parë në konkursin për Verifikimin e Fakteve 2023 gjatë Forumit për Zhvillimin e Medias.

????Duke vlerësuar punën profesionale të znj. Çibuku, OSBE-ja qartësisht mbështet dhe mbron të vërtetat e paraqitura në artikull dhe çjerr maskën e Kryetarit në Detyrë të Bashkisë Tiranë duke i nxjerrë fytyrën e vërtetë të betonit nën të.

???? Më poshtë mund të gjeni disa citime të artikullit të vlerësuar nga OSBE-ja si artikulli numër një për Verifikimin e Fakteve në 2023:

???? “Në një investigim të publikuar një vit më parë, u zbulua se Agjencia e Parqeve dhe Rekreacionit (APR), në katër vite kishte mbjellë në total 58,000 pemë, pra një mesatare prej 1,208 pemësh në muaj.”

???? “Ky ritëm ka rënë në 19 muajt e fundit, pasi gjatë kësaj periudhe APR njofton se ka arritur të mbjellë vetëm 2,987 pemë dhe shkurre, me një mesatare që ka rënë drastikisht në vetëm 157 pemë në muaj.”

????“Në një përgjigje për Citizens Channel, Bashkia Tiranë tha se nga fillimi i aplikimit të planit e deri më tani janë mbjell gjithsej 60,987 dru dhe shkurre.”

????“Nëse do të marrim në konsideratë ritmin e gjashtë viteve të fundit (rreth 10,000 pemë në vit), Bashkisë Tiranë do i duheshin 200 vjet për të mbjellë dy milion pemët e premtuara në pyllin orbital.”

????“Një studim i Co-Plan në 2021 tregoi se humbja e sipërfaqeve natyrore brenda Unazës së Madhe të Tiranës shkonte në 526,000 m2.”

????“Mbjelljet e miliona pemëve kanë qenë propagandë e kahershme, kujtojmë

???? Lefter Kokën (aktualisht në burg) që do të kthente currilat në Pyll,

???? Blendi Klosin që do të mbillte 20’200’000 pemë deri në 2020 (inekzistente)

???? or even these others who follow the same line and in the meantime we cannot control the moratorium on forests in protected areas (Rrjace, Gramsh, etc.)", said Rodion Gjoka (environmental expert).

????"I have not seen a concrete afforestation project, but only renderings, infographics and theoretical papers", says Gjoka (environmental expert)."

✅ The increase of green spaces is very necessary for Tirana!

⚠ But in fact, under everyone's eyes, only the growth of concreted spaces happens!

???? I publicly thank Ms. Arbjona Çibuku for her professional and factual work!

???? I would really like Albania and Tirana to have more Arbjona and less Erjona!

???? It seems that this is what the OSCE wants too!

Prof. Asc. Ilir Alimehmeti

Chairman of the Group of Democratic Councillors

Municipality of Tirana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Latest news