Flash News

Ditari i Opozitës

"SPAK not to do ping-pong" / Basha: The day when the investigation for electoral crimes was requested, the protagonists of the file "339" were released

 

The leader of the Democratic Party, Lulzim Basha, appeared today at a press conference regarding the final OSCE / ODIHR report on the April 25 parliamentary elections, published yesterday.

Basha said that what the DP had said earlier came out, as he described the April 25 report as a seal of shame for the biggest theft committed in the history of pluralism. He further added that the DP has filed 185 lawsuits in the SPAK, but the tradition of impunity continues.

"This report has confirmed what the vast majority of Albanians know that April 25 had nothing to do with democracy and free and fair elections. Confirms what we have said from day one, that April 25 was an election massacre. The whole democratic world now knows this. Because this report is the seal of shame on the biggest theft committed in the history of pluralism.

Massive vote theft and pressure on voters, we said, the report says. The merging of the party with the government, we have said, says the report. Misuse of assets, abuses of power, fictitious increase of public administration, fictitious increase of administration, we said, the report says. Legalizations in exchange for the vote, the theft of personal data from the ruling party and the establishment of the criminal system of patronage, we have said it has been discovered by the media, the report has also ascertained. The use of criminal groups to put pressure on the elections, the unilateral constitutional changes, the change of the ballot paper that brought a record number of invalid votes, the closing of the borders.

We have filed about 185 lawsuits in the SPAK and the district prosecutor's offices, following the tradition of impunity of files, none of the electoral crimes have been punished. Today, investigating and punishing vote buying is one of the main OSCE / ODIHR recommendations. We are not rubbing our hands with joy that we got the word, that this regime has declared war on democracy. On April 25, it was not the DP that was harmed, but Albania and the Albanians.

We are not rubbing our hands because we got the word out. Because on April 25, it was not the DP that was damaged, but Albania and the Albanians, their future that received a severe blow. "Today, the vast majority of Albanians want change," said Basha.

Kryedemokrati u ndal dhe te lirimi i disa prej pjesëtarëve të dosjes “339”, të vjedhjes së votave në Durrës, përkatësisht shtetasve Astrit Avdyli, Jasin Kala dhe Denis Llaftiu, pasi iu përfundoi afati i paraburgimit, ku theksoi se kjo gjë ndodhi ditën ku u kërkua hetimi i krimeve zgjedhore. Basha i bëri thirrje SPAK të ndjekë me përparësi dosjet e krimeve zgjedhore, si dhe të mos lirojë autorët e dosjes “339”.

“Detyrë e SPAK të ndjekë më përparësi dosjet e krimeve zgjedhore dhe të ndalë ping pong-un. Të mos lirohen autorët e dosjes 339, siç ndodhi dje, por të ndëshkohet kushdo, e në veçanti ortakët e krimit politik, që masakruan çdo standard zgjedhor dhe që zhbënë të drejtën e shqiptarëve për të zgjedhur të lirë.
Gjendemi përpara një paradoksi. Të gjithë ne, opozita, qytetarët, kërkojmë ndëshkimin e krimeve zgjedhore të 2021. Në të njëjtin ditë kur kërkohet hetimi i krimeve zgjedhore lirohen protagonistët e dosjes së Shijakut. Është mision parësor i drejtësisë të bëjë detyrën e saj.

Raporti i ODIHR konfirmoi se 25 prilli nuk zgjidhi asgjë për shqiptarët, as për ata që votuan partinë në pushtet, as për ata që zgjodhën opozitën. Një pushtet që buron nga zgjedhje të vjedhura nuk ofron asgjë përveçse krim, korrupsion, kapje të mëtejshme të shtetit. Kush do ta ndryshojë situatën? Këta që ja falën pasuritë e vendit një grushti oligarkësh, këta që japin çdo qindarkë me PPP për klientët e tyre, duke ja lidhur borxhin në qafë brezit të ardhshëm? Përgjigja është një dhe e vetme: Jo, kurrë! Këta nuk janë zgjidhja, por problemi. Zgjidhja është hapja e rrugës për zgjedhje të lira e demokratike. Ky raport i ndan në mënyrë të qartë palët në këtë përballje, nga njëra anë është regjimi, autorët e masakrës zgjedhore, dhe nga ana tjetër jemi ne, opozita dhe shumica e shqiptarëve, që nuk pajtohen me këtë model shkatërrimtar për vendin dhe të ardhmen tonë”, tha Basha.

Latest news