Flash News

E-TJERA

The analyst ironizes Rama's attitudes towards Kosovo: More Catholic than the Pope, holier than the saints

The analyst ironizes Rama's attitudes towards Kosovo: More Catholic than

Analyst and journalist Lutfi Dervishi, has ironized Prime Minister Rama's attitudes towards Kosovo.

While he described him as "more Catholic than the Pope, holier than the saints", Dervishi emphasizes that instead of standing by Kosovo's side in these difficult moments, "Tirana one day takes an attitude as if it lives on the moon, one day another makes the patriot with PR operations".

According to Dervish, Banjska was a good opportunity for Albania to open its eyes and see not only the problem, but also the roots of the problem that until today it has refused to see in the hope that the path to peace would be Tirana-Belgrade and not Tirana- Pristina-Belgrade.

He further adds that "Prime Minister Rama's attitudes so far show that he does not want to talk about the "elephant in the room".

Full reaction

More Catholic than the Pope, holier than the saints

If there is only one thing that Tirana should have learned by now from the terrorist act in Banjska, it is that it does not know Serbia better than Pristina.

For years, Tirana's pressure on Kosovo, initially for the acceptance of the "Mini-Schengen", then the removal of the tax on Serbian goods, then for the Open Balkans or for the Association of Municipalities with a Serbian majority, not only has not contributed to the dialogue between Kosovo and Serbia, but it has worsened the relations between the two Albanian governments.

Banjska is the last nail in the coffin of the "Open Balkans".

Banjska testified that the Albanian government, even on the day of the terrorist act, could not rise to do what anyone, even any reasonable Serb, did: Condemn the terrorist act.

Banjska testified that Serbia has never given up its plan to use the Serbian minority in Kosovo as a "Nastradin's nail" to destabilize Kosovo under the example of Republika Srpska in Bosnia.

Banjska proved that the West's one-sided pressure on official Pristina and turning a blind eye to Belgrade for the sake of the strategy that Serbia will abandon Russia neither turns the Serbs away from the West nor resolves the conflict.

Bansjka indicated that the source of problems and tensions is not Pristina at all, but Belgrade.

Në pritje të një “kohe më të mirë”, që prej 20 vjetësh Beogradi luan lojën e dalë boje “me ekstremistë” që nuk e lejojnë Vuçiqin të manovrojë më shumë. Kopje e lojës që Millosheviqi luante me Sheshelin e co.

Banjska ishte rast i mirë që Shqipëria të hapte sytë dhe të shihte jo vetëm problemin, por edhe rrënjët e problemit që deri më sot ka rrefuzuar t’i shohë me shpresë se rruga e paqes do ishte Tiranë-Beograd dhe jo Tiranë-Prishtinë-Beograd.

Por qëndrimet e deri tanishme të kryeministrit Rama tregojnë se nuk dëshiron të flasë për “elefantin në dhomë”.

Duke u hequr më katolik se Papa dhe më shenjtë se shenjëtorët, në ditën që duhet të dënonte aktin terrorist kërkon konferencë ndërkombëtare!… Po, një si ato që kemi parë aq shumë dhe që prodhojnë sërish veç debate televizive pasi Beogradi i ka të qarta mendimet: Edhe sikur të na vrasin s’e njohim Kosovën!

Në vend që të kërkojë që krahas pranisë së forcave speciale të policisë së Kosovës të shtohej edhe prania e KFOR-it, kryeminisitri i Shqipërisë me 24 orë me vonesë përsërit kërkesën e Presidentit të Serbisë:  “KFOR të merret me sigurinë në veri të Kosovës”.

Duhet të jesh shurdh dhe i verbër që pas mbajtjes së zisë kombëtare për terroristët, reagimit skandaloz të  shtypit që kontrollohet nga Vuçiq, vijimit të gënjeshtrave skandaloze se qeveria Kurti po ushtron “gjenocid” ndaj serbëve në Kosovë, të vijosh qëndrimin “ndaj të dy palëve”. Nuk mund të ketë simetri mes agresorit dhe të agresuarit.

Shqipëria si vend anëtar i NATO-s mund të ngrejë problemin e sigurisë dhe rolin e KFOR-it nën dritën e aktit terrorist dhe gjetjes së arsenalit të armëve.

Të habitesh që Serbia mban zi për terroristët do të thotë se ke harruar që ke të bësh me një vend që glorifikon edhe sot e kësaj dite kriminelët e luftës. Ke harruar që ke të bësh me një shtet që ka nisur 4 luftëra në Ballkan dhe ka ushtruar gjenocid.

Instead of standing by Kosovo's side in these difficult moments, Tirana once again one day takes a position as if it lives on the moon and the next day it acts as a patriot with PR operations.

The only thing that Kosovo does not need now is the spectacle of the type: Albania against the EU. Unfortunately most of the media sang the same tune. A PR operation for internal consumption in Albania does not help Kosovo at all.

The EU's statement of September 19, for which Albania "did not agree", was overruled by the EU itself on September 24 and September 25.

On September 24, the EU condemned the attack, while a day later it lowered the flag to half-mast to respect the Kosovo police officer. And it should be noted that the EU did not "mourn" the "fallen" of Belgrade.

If you do not have the opportunity, desire to help, find the strength not to spoil work.

Latest news