Flash News

E-TJERA

BBC analysis: Why did the violence between Serbs and Albanians in Kosovo 'break out'?

BBC analysis: Why did the violence between Serbs and Albanians in Kosovo

A deadly clash has broken out in Kosovo between armed ethnic Serbs and police belonging to the Albanian-led government.

A policeman and three gunmen were killed, in the worst escalation of violence in years.

Where is Kosovo and who lives there?

Kosovo is a small, landlocked country in the Balkans in Southeastern Europe. It borders Albania, North Macedonia, Montenegro and Serbia.

Many Serbs consider it the birthplace of their nation.

But of the 1.8 million inhabitants living in Kosovo, 92% are Albanians and only 6% are Serbs. The rest are Bosniaks, Gorans, Turks and Roma.

How did Kosovo gain independence?

After the breakup of Yugoslavia in the 1990s, Kosovo - a province of the former country - sought independence. Serbia responded with a brutal crackdown on ethnic Albanians.

This ended in 1999 with a NATO bombing campaign against Serbia between March and June.

Serbian forces withdrew from Kosovo - but for many Kosovo Albanians and Serbs, the conflict has never been resolved.

The NATO-led Kosovo Force (KFor) is still based in Kosovo, with a current strength of around 4,500 troops.

In 2008, Kosovo unilaterally declared independence.

A total of 99 out of 193 United Nations (UN) countries now recognize Kosovo's independence, including the US, Great Britain and 22 out of 27 European Union (EU) countries.

Por Rusia dhe Kina, të cilat nuk e bëjnë këtë, e kanë bllokuar anëtarësimin e Kosovës në OKB.

Dhe presidenti serb Aleksandar Vuçiq është zotuar se Serbia kurrë nuk do ta njohë Kosovën si të pavarur.

As Kosova dhe as Serbia nuk janë në BE, por:

Serbia është një vend kandidat për në BE që nga viti 2012

Kosova zyrtarisht aplikoi për anëtarësim në BE në dhjetor 2022

Procesi i anëtarësimit në BE mund të zgjasë me dekada.

Pse janë ndezur telashet tani?

Marrëdhëniet mes qeverisë së dominuar nga shqiptarët dhe pakicës serbe kanë qenë të acaruara prej vitesh.

Përplasja e fundit ndodhi kur persona të armatosur serbë etnikë sulmuan një fshat në veri të Kosovës, duke u barrikaduar në një manastir ortodoks serb.

Në qendër të dhunës është politika e qeverisë së Kosovës për të vendosur autoritet mbi të gjithë Kosovën.

Serbët etnikë e kundërshtojnë këtë dhe gjithashtu duan më shumë autonomi.

Në vitin 2022, përfaqësuesit serbë në veri të vendit dhanë dorëheqjen në shenjë proteste kundër ndalimit të targave të lëshuara nga Serbia.

Pas dorëheqjes, zgjedhjet lokale u mbajtën në prill 2023, por u bojkotuan nga shumica e popullsisë serbe.

Katër kryetarë komunash shqiptarë etnikë u zgjodhën me një pjesëmarrje prej më pak se 4%. Kryetarët e komunave u vendosën nga policia e armatosur e Kosovës, duke provokuar përleshje të dhunshme me serbët vendas.

NATO dërgoi 700 trupa shtesë në vend, pasi disa nga ushtarët e saj paqeruajtës u plagosën në përleshjet.

Kush është fajtori për dhunën?

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti akuzoi qeverinë e Serbisë për mbështetjen e personave të armatosur të përfshirë në përleshjet më të fundit.

However, Serbian President Aleksandar Vučić said that Kosovo officials bore the ultimate responsibility.

The EU had mediated between the two sides, but the talks failed.

EU foreign policy chief Josep Borrell blamed Mr Kurti for failing to take steps to give the Serbs more autonomy.

The Foreign Minister of Kosovo, Donika Gervalla-Schwarz, criticized the statement of Mr. Borrell, saying she did not express support for the police, nor did she call the attackers "terrorists."

Latest news