Flash News

E-TJERA

"The Washington Post" report: Albania in decline, young people with their eyes on Britain, fall prey to drug gangs

"The Washington Post" report: Albania in decline, young people with

 

The emigration of Albanians to Great Britain continues to remain at the top of the agenda of the international media. After the echo from Great Britain and the criticism that the local government sent to the Albanians, the issue of illegal immigration turned into a serious issue.

Recently, "The Washington Post" made a short report on Bajram Curri. The article refers to the current situation in Albania, where the country is facing a massive exodus that is already emptying not only small cities, but also large ones.

"The Washington Post" brings the stories of some of the residents in Bajram Curri that show the reality they live every day, the departure of children to emigrate for a better life, and businesses with the inability to find staff and earn income. .

The report talks about a project coming from Northern Ireland which aims to employ 10 young Albanians who will work 'remotely' and will initially be paid 500 euros per month to be certified later and start with a salary of 1,000 euros.

Reortage:

Monika Mulaj's son was in his second year of college in Albania, studying to become a mechanical engineer, when he decided to make a bold change: He told his parents he was leaving home for a new future. in Britain.

“We had tried to meet all his requirements, for books and clothing, food and some entertainment. But he was still unhappy,” said Mulaj, a high school teacher in the northeastern town of Bajram Curri, which is in one of the country's poorest regions.

Five years later, her now 25-year-old son is working two jobs in Britain and can't wait to return to his homeland. "Albania is regressing", he complains to his mother.

His path has been crossed in recent years by thousands of young Albanians who have crossed the English Channel in small boats or dinghies to look for work in the UK. Their odyssey reflects the country's anemic economy and a new generation's desire for new opportunities.

In 2018, just 300 people reached Britain by crossing the channel in small boats. The number rose to 45,000 in 2022, partly due to arrivals from Albania, a country in southern Europe that is negotiating membership of the European Union.

Other immigrants were from Afghanistan, Iran, Iraq and Syria. Unlike many countries that encourage migration, Albania is considered safe by British officials.

Britain is attractive to Albanians because it has a better economy and better paying jobs than neighboring countries like Greece or Italy. Many Albanians also have family ties in the UK. Birmingham, for example, has a large immigrant population from the Albanian town of Kukes, on the border with Kosovo.

Nënkryetari i Bashkisë Bajram Curri, Abedin Kernaja, tha se të rinjtë largohen për shkak të pagave të ulëta dhe vështirësisë për të ndërtuar një “jete të rehatshme familjare”. Dy djemtë e tij ndodhen në Britaninë e Madhe.

Xhemile Tafaj, e cila zotëron një restorant në një pllajë piktoreske jashtë qytetit, tha se "të rinjtë nuk kanë para për të ndjekur shkollën, nuk kanë punë për të punuar, nuk kanë fare të ardhura".

“Në një mjedis të tillë kanë mbetur vetëm pleq dhe së shpejti do të ketë shtëpi bosh”, tha Tafaj.

Shqipëria Verilindore njihet për bukurinë e saj natyrore alpine dhe peizazhin e pjerrët të gjelbër. Rajoni është gjithashtu i famshëm për gështenjat, boronicat, manaferrat dhe bimët mjekësore, si dhe qilimat e leshit dhe mallrat e tjera të punuar me dorë.

Por këto produkte ofrojnë mundësi të pakta pune. Punët e vetme janë në bashki, shkolla dhe spitale, plus disa të tjera në kafene dhe restorante.

Petrit Lleshi, i cili ka një motel në Kukës, prej dy vitesh ka luftuar për të gjetur kamerierë.

“Nuk do të fajësoja një 25-vjeçar që largohej për shkak të pagave të ulëta këtu”, tha Lleshi. "Ajo që ofron vendi ynë nuk mjafton për të ndërtuar një jetë të mirë."

Pak migrantë kërkojnë vizë. Ata në përgjithësi u paguajnë kontrabandistëve nga 5,000 deri në 20,000 euro (5,300 deri në 21,200 dollarë) për kalimin e rrezikshëm dhe të paligjshëm.

Shumë emigrantë e ndërmarrin udhëtimin me pritjen e një pune të sigurt, por pasi mbërrijnë në Britani të Madhe zbulojnë se duhet të punojnë në shtëpitë e kultivimit të kanabisit deri në dy vjet për të paguar paratë e trafikimit, sipas raportimeve të mediave shqiptare.

Rrjedha e vazhdueshme e emigrantëve ka provokuar përplasje mes liderëve britanikë dhe shqiptarë në muajt e fundit.

Ministrja e Brendshme e Mbretërisë së Bashkuar, Suella Braverman i ka përshkruar ardhjet si një "pushtim në bregdetin tonë jugor" - fjalë që kryeministri shqiptar Edi Rama i cilësoi si një "narrativë të çmendur" dhe një përpjekje për të mbuluar politikat e dështuara kufitare të Mbretërisë së Bashkuar.

Shqipëria gjithashtu protestoi publikisht atë që e quajti një "linçim verbal" nga një zyrtar tjetër britanik, i cili bëri komente për emigrantët shqiptarë. Rama akuzoi kabinetin e ri të Mbretërisë së Bashkuar se po i ka bërë kurban shqiptarëve, sepse “ka kaluar në një rrugë qorre me politikën e saj të re që rezulton nga Brexit”.

Kryeministri tha gjithashtu se lehtësimi i kërkesave për viza do të ndihmonte në uljen e numrit të njerëzve që vijnë ilegalisht.

Në përgjigje të rritjes së emigracionit, disa agjenci po investojnë në programe që synojnë të ofrojnë mundësi për të dy vendet - vende pune për shqiptarët e etur dhe furnizim me punëtorë në distancë për bizneset në MB.

Elias Mazloum i Grupit të Investimeve për Zhvillimin Social të Shqipërisë sipas një projekti, 10 kompani në Irlandë do të punësojnë 10 të rinj shqiptarë për të punuar në distancë në një praktikë duke paguar 500 euro (530 dollarë) në muaj në vitin e parë. Pjesëmarrësit marrin një certifikatë nga Instituti i Marketingut Dixhital të Irlandës dhe më pas punësohen nga distanca për 1000 euro (1060 dollarë) në muaj.

Vizioni është që projekti të ndihmojë në krijimin e një ekosistemi të punës në distancë në rajon.

“Shqipëria, dhe veçanërisht rajoni verilindor, ka avantazhin e punës nga një kanavacë bosh” për të tërhequr nomadët dixhitalë dhe për të inkurajuar të rinjtë e saj të qëndrojnë, tha Declan Droney, një trajner biznesi dhe konsulent në Galëay, në perëndim të Irlandës.

Një projekt britanik në Kukës mbështet bizneset e vogla dhe të mesme në turizëm dhe bujqësi dhe do të hapë një shkollë me profesione të ndryshme.

Qeveria shqiptare ka ofruar gjithashtu stimuj. Çiftet e reja që hapin një biznes të vogël do të përjashtohen nga taksat deri në tre vjet, dhe çiftet që kthehen nga Britania e Madhe do të marrin 5,000 euro (5,300 dollarë).

Organizata e Mazloum ka negociuar me Vodafone Albania për të ofruar internet me shpejtësi të lartë falas për punëtorët në distancë.

"The eyes can't get enough of the beauty of this place - the food, the clean air. This added very welcoming people, ambitious youth who like to work hard," said Mazloum. "Imagine if you give a little hope to the people here, what this country can do."

Latest news