Flash News

E-TJERA

"Mirush Kabashi is missing", colleagues saddened by the news: It showed that Albania has actors of world caliber

"Mirush Kabashi is missing", colleagues saddened by the news: It

The well-known actor Mirush Kabashi passed away this Tuesday.

Kabashi passed away at the age of 75, after suffering from a serious illness for some time.

The sad news was announced by his family in an announcement on the actor's official Facebook.

Meanwhile, there have been many reactions from his friends and colleagues, all of whom are saddened by this loss.

In a live link to News 24, the actors expressed that this is a great loss for our nation.

Bujar Asqeriu: He sealed his greatness with 'Socrates'

"Mirush Kabashi is missing", colleagues saddened by the news: It

Actor Bujar Asqeriu describes Mirush Kabashi as a rare tragic-comic actor, who stamped his greatness with the figure of "Socrates".

"We were all saddened by the very sad news of the death of Mirush Kabashi.

Rare tragic-comic actor. He became an icon. Kabashi wanted to put the seal with the unforgettable figure of "Socrates"" he said first.

Then he tells the moments when he met Kabashi, which dates back to early 1979, during the filming of the movie "Radio Station".

Askeriu adds that Kabashi, with his interpretations of poetry, unwittingly turned into a magician.

" I knew Kabashi early, I played in cinema and theater. In recent years, I have been accompanied by many who participated in poetry events. He was a king in poetry.

I was rather impressed, wherever he went he took the opportunity to put on music. He unwittingly turned into a wizard.

I have known him since 1979. In 1979 I played the movie "Radiostation" and Mirushi played the role of an employee of "Radiostation". I saw him there and realized who Mirush Kabashi was.

Mirushi made us proud even in the world with the figure of "Socrates", it showed that Albania has world-class actors. He has won awards everywhere he has been," said the actor.

Bratko: Big rock in the foundations of theater and cinema

Actor Sotiraq Bratko has expressed his condolences for the death of the great Albanian artist at the age of 75.

In a post on social media, Bratko says that the passing away of the "Honour of the Nation" is an extremely big loss for Albanian art.

"Very bitter news for me. He fought a lot, but the disease, which he had the most strength to defeat, put him down... He kept telling me, "It will put me down but I will overcome it".

Ohhh the great man! Ohhh the great artist! Oh great friend and companion! Ohhh the great Mirush! As the name was and will remain good and eternal!

A tremendous loss to the nation. Great in simplicity, may the earth be easy! You never claimed more than to be a simple, smiling, loving MAN.

Shkruaj dhe lotoj… Shkëmb i madh ne themelet e teatrit dhe kinemasë. I përjetshme do mbetet jo vetme për ne por për gjithë bashkëkombësit ne rruzullin Toke".

Ndriçim Xhepa: Emër i shkruar në radhën e artistëve!

"Mirush Kabashi is missing", colleagues saddened by the news: It

Aktori Ndriçim Xhepa në një lidhje telefonike për News24, u kthye pas në kohë, kur luajti për herë të parë me Kabashin në filmin ‘Kohë e largët’, ndërsa theksoi se ky i fundit ishte maniak i përpikërisë.

“Lajm i trishtë në këtë mëngjes dhjetori. Është lajm i trishtë për bashkëshorten, për dy vajzat e tij dhe komunitetin e teatrit të Durrësit, ku punoi për shumë vite. Ka pasur edhe prezencë në televizionin shqiptar, në spektakle të fundvitit dhe më pas erdhi në teatrin Kombëtar pas viteve 2000. Ka bashkëpunuar me të gjithë kolegët. Ishte prezent në shumë institucione dhe për spektatorin dhe artdashësit që prekën artin e tij. Mirushin, e kam takuar shtatorin që kaloi. E pashë mirë nga ana psiko-fizike, pasi kishte disa kohë që vuante nga kjo sëmundje e rëndë. Ishte natyrë vitale, sikur nuk e ndjeje fare që ai kalonte një situate të tillë. Ndejmë dhe biseduam dhe menduam se do t’ia kalonte. Por ja që s’paska qenë e thënë. Pasi ai ishte notar, sportist, nuk përdorte alkool dhe as cigare, por nuk qenka e shkruar. Ishte një aktor punëtor, maniak dhe me ekzigjenca të mëdha. Ne jemi bashkuar në javët e fundit të filmit ‘Kohë e largët’, ishim në ishullin e Prespës dhe punuam vetëm bashkë dhe vura re një maniakëri.”, tha Xhepa.

Zamira Kita: Jam njohur që në rini me të, miqësia jonë ishte shumë e fortë

"Mirush Kabashi is missing", colleagues saddened by the news: It

Aktorja Zamira Kita ka folur në lidhje me ndarjen nga jeta të aktorit të madh shqiptar, ‘Nderit të Kombit’ Mirush Kabashi.

Kita u ndal te njohja e saj me Kabashin, ku tha se është njohur që në rininë e saj dhe e kanë pasur një miqësi të fortë.

“Kjo është një ditë jo e mirë për skenën dhe artdashësit shqiptarë. Lidhja me Kabashin është shumë e hershme. Kam krijuar dhe një miqësi të fortë me të.

Mirushi zhvillonte ide për të perfeksionuar festivalin e ‘Koko Fest’. Karriera e tij dhe mjeshtëria e madhe e tij ka bërë që të jetë ‘Nderi i Kombit’ dhe mjeshtri i madh i skenës. Ne jo vetëm që kemi ndjekur shfaqjet, por jemi përpjekur që së bashku të shëtisnim në vende të bukura turistike të Korçës, ku ne kemi marrë kënaqësi. Doja të shprehja ngushëllimet për familjarëve, komunitetet artistik dhe kujtdo që ka ndjekur veprat e tij.”, u shpreh Kita.

Bujar Kapexhiu: Çfarë e dallonte Mirush Kabashin nga të tjerët!

"Mirush Kabashi is missing", colleagues saddened by the news: It

Bujar Kapexhiu, ka treguar njohjen e tij me Mirush Kabashin, i cili u nda sot nga jeta pasi humbi betejën me një sëmundje të rëndë.

 "A great loss for family, friends, colleagues and Albanian art. We often say about actors and directors that they are rare, but for Mirushi the honest word is; a rare actor and artist. He was a talented, virtuoso actor. He was distinguished from others by his seriousness, persistence and the work he did with the role, even we said; it exaggerates this seriousness. On this material then there was an extraordinary work. He was correct about everything," he said.

Latest news