Flash News

E-TJERA

How are the suspected cases being intercepted by SPAK? 2576 CDs and over 7 thousand DVDs to be bleached, senior official shows how corrupt and traffickers fall into the trap

How are the suspected cases being intercepted by SPAK? 2576 CDs and over 7

July was undoubtedly a show force of SPAK that showed that it is getting ready to start arrests, based on evidence produced by wiretaps that for five months have been moved by the General Prosecutor's Office where they were provisionally held in SPAK offices. Unofficial data show that many files, mainly tenders, have been opened.

Those who ended up in the hands of officials and former officials, even the former Deputy Minister of Interior Rovena Voda, appear in telephone conversations less often, bargaining and confrontation, showing concern about wiretapping. Such is the concern in the file of the former mayor of Lushnja, Fatos Tushe, where during the telephone conversation between Ibrahim Lami and Flamur Peqin, the latter says; clean the canal make a splash that those of SPAK have come. But other files showed this month that many Albanians are being tapped not only by the responsible justice authorities but also by the Italian anti-mafia.

The story of former Deputy Minister Voda came from a wiretapping of drug traffickers that while the wiretapping deadlines extend from 2019 to a Durrës man suspected of drug trafficking in Italy, other people who for various reasons communicate with anyone close to him fall into the net. In this way a relative of the suspected trafficker came out in eavesdropping as he intervened to free five young men who possessed 4 grams of hashish. Although this citizen took care to have physical meetings in front of the driver of Edmond Karriqi, former prosecutor and currently in prison, exactly the signal that gave the alarm from the wiretapping was followed by environmental monitoring teams which confirmed the meetings in a bar in Kavaja but also currency conversion. in euros.

The same misfortune befell Voda, who was distracted by a women talking on the phone, one of whom was a relative of the suspected trafficker. She was also trying to get a job and talked freely with her lawyer friend, who on the other hand was the point of contact with the senior official at the time (2020) and at the same time with her mother to whom she showed every move, gift bought or meeting. that would be done.

It was not difficult for the authorities to follow the young girl, who was informed by phone, who after telling her mother on the phone that "the official wanted Samsung and was going to buy it", they photographed her when she entered a store and after managed to reduce the bazaar by 50 euros less, from 600 euros bought the phone for the official in the value of 550 euros.

The same thing happened for the meeting between Voda and two other implicated people who sat in a bar in Durrës and exactly there it was proved how the camera is shown and then it is put in the bag of the official.

Dr. Prifti also fell into a trap from a phone call, communicating with patients without knowing that in the meantime SPAK had put headphones on and was following the affair by tracking down Kruja Judge Enkeleida Hoxha, and thus the secretary who is suspected of changing the mechanism. of the lot that the case of a trafficker who claimed to be acquitted necessarily fall to the judge.

In this way the secretary and her movements were intercepted and she inadvertently drowned with her phone calls and persons who had to help her operate as soon as possible a relative.

“Ka mjaft dosje të natyrës së narkotrafikut që janë përgjime disa vjeçare dhe historia e përgjimeve është sikur të hedhësh një gur në ujë, nga një rreth i vogël rrathët zgjerojnë përmasat” – tregon një zyrtar për Gazetasi.al që duke u kujdesur të ruajë sekretin përshkruan detaje se si bien në rrjetë persona tepër larg fokusit kryesor

“Trafikantët janë njerëz të kujdesshëm, nuk flasin në telefon. Bëjnë veprime të kontrolluara për misionet e tyre, por janë të afërmit e tyre që tregojnë adresa, kontakte, çfarë tha, çfarë bëri, në këtë mënyrë përgjimet e autorizuara dhe që zgjaten me vendim gjykate ekspozojnë veprimet e tij. Por nga ana tjetër, disa prej tyre miq apo fare shumë të ngushtë telefonojnë të tjerë e në këtë formë, rrethi zgjerohet e së bashku me të edhe shkeljet që kryhen “

Por përse nuk veprohet menjëherë? Përse shkelësit nuk arrestohen gjatë kësaj veprimtarie?

“Sepse fokusi i operacionit është një për momentin dhe nuk duhet ekspozuar hetimi. Por të jeni të sigurt që si dosja e trafikantëve ku ngeci Voda dhe Karriqi ka edhe shembuj të tjerë që do t’i dëgjoni së shpejti” – thotë zyrtari i lartë

Nga një vëzhgim i Gazetasi.al në websit-in e gjykatës së posaçme rezulton se nga janari 2021 deri në korrik 2021 janë dhënë 250  vendime për zgjatje afati përgjimi dhe vleftësim përgjimi, në të cilin sipas burimeve të sigurta të Gazetasi.al përfshihen edhe përgjime nga brenda burgut, të të parabugosurve dhe të burgosurve që komunikojnë me të afërmit, por që siç ka ndodhur edhe në të kaluarën mbasi lënë porositë, epiqendra e përgjimit zhvendoset tek të afërmit që më pas vëzhgohen e ndiqen

Paranoja e një telefonate..

“ Ku je? Mos e zgjat bisedojmë nga afër”,  – thotë R. që sapo mbërrin në lokal tregon duke qeshur se nuk ka ndërmend të bisedojë asgjë në telefon. “As shaka nuk bëhet më” – thotë zonja e cila  punon në një institucion të rëndësishëm  dhe e ka zënë paranoja edhe për pyetjen më të thjeshtë që mund të bëhet mes miqsh.

R. vlerëson se kjo sjellje e re dhe frikë nga telefoni i nisi në muajin prill 2021, kur e thirrën në prokurorinë e posaçme për të dhënë sqarime mbi  një tender të rëndësishëm.

“Nuk jam nën hetim dhe as e dyshuar, por dyshoj se përgjojnë çdo gjë” thotë R e bindur që po e përgjojnë dhe ndjekin vetëm sepse ka hedhur një firmë për një tender

“Jo, – këmbëngul zyrtari, -nuk përgjohet kushdo dhe përgjimet nuk zgjasin pambarimisht mbasi ka kosto, vetëm personat me interes për hetimin”

Megjithatë zyrtarisht dihet që prej muajit dhjetor 2019 në funksion të prokurorisë së posaçme SPAK, menjëherë sapo prokuroria antikorrupsion dhe kundër krimit të organizuar u ngrit, në sektorin e Përgjimit të Komunikimeve Elektronike në Prokurorinë e Përgjithshme u vu në dispozicion një ambient i veçuar me qëllimi realizimin e përgjimeve në interes të çështjeve që po ndiqeshin nga kjo prokurori.

Ishin dhjetëra përgjime droge që ju lanë nën kompetencë nga ish prokuroria e krimeve të rënda, ndërkohë që për sytë e publikut ajo që dukej ishte se SPAK ende s’po gjente zyra dhe ende ishte nën formim e sipër. “Por përgjimet vijonin, ishin përgjime hashashi, kokaine dhe ndërhyrjesh të paligjshme që prodhonin mega dosjet e narkotrafikut” – pohon zyrtari për Gazetasi.al.

“Për herë të parë në datë 20 dhjetor 2019 SPAK autorizoi vendosjen në interceptim të disa pajisjeve fundore në kuadër të një procedimi penal të mëparshëm dhe në këtë kuadër gjatë gjithë 2020 në ambientet e prokurorisë së përgjithshme  u përdor kjo metodë për 91 dosje vijuese kryesisht dosje të narkotrafikut”, deklarohet jo zyrtarisht

Por ndërkohë në të njëjtën periudhë gjykata e posaçme firmosi 943 leje për përgjime  dhe pranoi të interceptohet rreth 1175 subjekte përgjimi, mes tyre autorë të dyshuar apo shtetas që kanë dijeni për vepra penale dhe tek këta të fundit përfshihen edhe të afërmit. Kjo veprimtari solli ndalimin e 171 shtetasve, ndërkohë që rezulton se nga përgjimet u prodhuan 2576 cd dhe 7480 dvd për tu zbardhur

It is officially announced that at the beginning of 2021, from January to March 2021, the SPAK prosecution took over the interception system by moving it and integrating it into the interception system that was transferred to the offices of the anti-corruption and organized crime unit where and the Eavesdropping Center / Gazeta Si

Latest news