Flash News

E-TJERA

Pink October/ Breast Cancer Awareness Month! What you need to know

Pink October/ Breast Cancer Awareness Month! What you need to know

October is designated as Breast Cancer Awareness Month worldwide, to raise awareness and support for breast cancer awareness, early detection, treatment, and care.

It is organized annually and aims to spread information about breast health, as well as to raise awareness of the prevention and early detection of breast cancer among women and girls around the world.

As everywhere else in the world, in Albania there have been no shortage of awareness campaigns to increase the awareness of women and girls to carry out checks. Health specialists recommend regular visits as this serves to identify early stages of breast cancer.

 What is breast cancer?

Breast cancer is a disease where breast cells grow out of control. Breast cancer can start in different parts of the breast and can spread outside of it through blood vessels and lymphatic vessels, thus giving metastases. Both sexes, both women and men can be affected by breast cancer, although this cancer is much more common in women. Some women are at higher risk for breast cancer than others because of their medical, personal, or family history, or because of certain genetic changes.

How common is breast cancer?

Based on the data of the International Agency for Research on Cancer (GLOBOCAN), which calculates an assessment of the real situation in every country of the world, breast cancer has the highest incidence among the types of cancer that affect women anywhere in the world. Most breast cancer deaths occur in low- and middle-income countries, where most women with breast cancer are diagnosed at late stages.

Which women are at risk for breast cancer?

Breast cancer affects all women, but the risk increases with age. It generally affects people over 50 years old, but breast cancer can also appear at very young ages. Studies have shown that the risk of breast cancer is the result of a combination of factors.

 Some of the risk factors include:

Mosha-rreziku rritet me rritjen e moshës; por nga kanceri i gjirit preken dhe moshat e reja

Ndryshimet në disa gjene – deri 10% e kancereve të gjirit janë si rezultat i një defekti gjenetik. Gratë që kanë trashëguar këto ndryshime gjenetike janë në rrezik të lartë edhe për kancer të vezoreve.

Fillimin e hershëm të menstruacioneve – femrat që u fillojnë menstruacionet para moshës 12 vjeç, janë të ekspozuara ndaj hormoneve për një periudhë më të gjatë kohore, duke rritur rrezikun për kancer gjiri.

Fillimin e menopauzës pas moshës 55 vjeç – ashtu si fillimi i hershëm i menstruacioneve, edhe menopauza e vonshme rrit ekspozimin e femrës ndaj hormoneve për një periudhë më të gjatë kohore, duke rritur kështu rrezikun për kancerin e gjirit.

Shtatzënitë në moshë të madhe ose moslindjen e fëmijëve.

Mungesën e aktivitetit fizik.

Të qenit mbipeshë apo obeze pas menopauzës.

Indi i gjirit i ngjeshur/i dendur

Historitë personale me kancer gjiri-femrat që kanë pasur kancer gjiri kanë më shumë gjasa për t’u prekur përsëri nga kanceri i gjirit.

Historitë familjare me kancer gjiri – rreziku i një gruaje për kancer gjiri është më i lartë nëse ka patur nënën, motrën, vajzën (të afërm të shkallës së parë) me kancer gjiri.

Alkoolpirjen dhe pirjen e duhanit.

6 këshilla për të shmangur kancerin në gji

1- Bëni vizita mjekësore sa herë ndjeni shqetësime, por edhe kur e ndjeni veten mirë.

2- Bëni një jetë të shëndetshme, bini në peshë, nëse jeni  mbipeshë.

3- Përpiquni të minimizoni stresin

4- Mundohuni të keni një aktivitet seksual të rregullt.

5- Eat by following a certain diet. Eat foods that are rich in vitamins A, E and C, eg carrots, spinach, apricots and citrus fruits. It is good to make them an integral part of your daily diet.

6- Don't forget that childbirth and breastfeeding are very important for your breast health.

Latest news