Flash News

Kosova

Liberalization of visas for Kosovo is included in the agenda of the EC meeting on October 13, the letter from the Czech Republic is revealed

Liberalization of visas for Kosovo is included in the agenda of the EC meeting

The issue of visa liberalization for Kosovo will be on the agenda at the European Council working group meeting on October 13, EU diplomatic sources in Brussels confirm.

The Czech Presidency of the EU has already sent a letter to member states as a warning for discussions on this topic.

Radio Free Europe has secured access to this document, and it clearly expresses the desire of the Czech Republic for all EU member states to reach an internal consensus to support visa liberalization for Kosovo.

In this letter, the Czech Republic refers to, as it says, the foreign policy reasons for visa liberalization for Kosovo, recalling that the European Commission has also confirmed and is expected to repeat that Kosovo has fulfilled the conditions.

"Since the Czech Presidency thinks that the reasons related to foreign policy for visa liberalization for Kosovo are convincing, it hopes that all EU member states will reach an internal political agreement on this issue", this document states.

"The EU's geopolitical approach to the Western Balkans is indispensable. The region needs a clear signal that the EU enlargement process is credible and that the EU is ready to reward the reform efforts made by the countries of the Western Balkans", the letter states.

The Czech Presidency mentions the liberalization of visas for Kosovo as an example of how the EU can increase credibility in the region.

"The liberalization of visas is a key element in the process of Kosovo's integration into the EU, which is already long overdue. Kosovo is the only country in the Western Balkans (and one of the few countries in Europe) that has not yet secured the visa-free regime with the EU. This fact has a significant negative impact on the atmosphere in the country and on the attitudes of the citizens of Kosovo regarding the correctness and credibility of the EU", the letter states.

It also recalls Kosovo's journey towards fulfilling the conditions for the free movement of its citizens.

“Komisioni Evropian ka nisur dialogun për liberalizimin e vizave me Kosovën në vitin 2012, ndërsa në korrik të vitit 2018 ka konfirmuar se Kosova i ka përmbushur të gjitha kriteret. Parlamenti Evropian, në vazhdimësi, ka konfirmuar se mbështet liberalizimin e vizave për Kosovën”, thuhet në letër.

Presidenca Çeke e BE-së thekson se pret që Komisioni Evropian të konfirmojë mendimin pozitiv për liberalizimin e vizave për Kosovën.

“Presidenca Çeke është në kontakt të ngushtë me Komisionin Evropian. Jemi pajtuar për një përditësim teknik të udhërrëfyesit për liberalizimin e vizave që do të mbulonte periudhën nga raporti i publikuar në vitin 2018. Ky përditësim teknik supozohet se do t’i paraqitet grupit punues për vizat në muajin tetor”, thuhet po ashtu letër.

Sipas saj, Presidenca Çeke beson se ky përditësim do të jetë pozitiv dhe se do t’i konfirmojë rezultatet e gjetjeve të Komisionit në vitin 2018.

“Ambicie e Presidencës Çeke është që të ndërtojë mbështetje mes shteteve anëtare dhe të nisë procedurën relevante legjislative, që do të rezultojë me relaksimin e regjimit të vizave për Kosovën”, thekson letra.

Përmes saj, Çekia thotë se i kupton edhe shqetësimet e disa vendeve anëtare të BE-së për implikimet që mund t’i ketë liberalizimi i vizave për Kosovën për sigurinë e brendshme të tyre.

Për këtë arsye, ministritë e Punëve të Brendshme të vendeve anëtare janë më shumë të rezervuara për të miratuar liberalizimin e vizave, sesa ministritë e Punëve të Jashtme.

Çekia, megjithatë, thirret në vlerësimin e Komisionit Evropian për adresimin e këtyre shqetësimeve.

“Komisioni Evropian është i bindur se dhënia e liberalizimit të vizave për Kosovën nuk paraqet rrezik për vendet anëtare në formën e valës së imigrimit”, thotë Presidenca Çeke, duke shtuar se edhe Kosova ka marrë masa për t’i adresuar këto shqetësime.

“Vlen po ashtu të theksohet se Kuvendi i Republikës së Kosovës ka miratuar më 3 gusht rezolutën për liberalizimin e vizave. Me këtë rezolutë, institucionet e Kosovës zotohen t’i zbatojnë të gjitha reformat, për të garantuar sundimin e ligjit, përfshirë edhe ato që kanë të bëjnë me luftën kundër korrupsionit dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut. Presidenca Çeke e vlerëson lart miratimin e kësaj rezolute, e cila është një dëshmi e rëndësishme e përkushtimit nga ana e Kosovës”, thuhet në letër.

Diskutimi i parë në grupin punues të Këshillit për liberalizimin e vizave për Kosovën pritet të zhvillohet vetëm një ditë pasi Komisioni Evropian të miratojë dhe publikojë paketën vjetore të zgjerimit, e cila do të shoqërohet edhe me raportet individuale të progresit për vendet e përfshira në këtë proces.

Edhe nga Komisioni Evropian është konfirmuar se do të raportojë pozitivisht për përmbushjen e kritereve nga ana e Kosovës, sa i përket çështjes së liberalizimit të vizave.

Burimet diplomatike në Bruksel e shohin qëllimin e Çekisë që të nisë procedurën për vendimin për liberalizimin e vizave si dëshmi se tashmë ekziston një mbështetje e madhe për këtë në Këshill.

Por, pavarësisht kësaj, ato hezitojnë të përmendin afate se kur do të miratohej vendimi dhe kur do të hynte në fuqi liberalizimi i vizave për qytetarët e Kosovës.

Of the six Western Balkan countries that remain outside the EU, only Kosovo citizens cannot move freely to European countries, or to what is known as the Schengen area.

Kosovo, like Bosnia and Herzegovina, only has a Stabilization Agreement with the EU, which is the first step towards membership in the bloc.

Montenegro, Serbia, Albania and North Macedonia, meanwhile, have opened negotiations for EU membership./Rel

Latest news