Flash News

KRYESORE

IFIME's analysis: From Gruevski to Rama, the Region is being 'cleansed' of politicians linked to crime and corruption

IFIME's analysis: From Gruevski to Rama, the Region is being

In the Region, the process of 'elimination' of politicians accused of being linked to crime and corruption has started.

In this context, the International Institute for Middle East and Balkan Studies ( IFIMES ) in Ljubljana, Slovenia, analyzes the situation in the region, describing everything that is currently happening in Montenegro in view of the runoff of the presidential elections scheduled for April 2 2023.

"It is important that positive processes have started in the region, which are slowly but surely eliminating politicians connected to crime and corruption, such as Nikolla Gruevski (VMRO-DPMNE), Hashim Thaçi (PDK), Boyko Borisov (GERB), who will be succeeded by Milo Gjukanović (DPS) and Edi Rama (SP)", the analysis states, among other things.

Below, excerpts from the IFIMES analysis:

The International Institute for Middle East and Balkan Studies (IFIMES)[1] from Ljubljana, Slovenia, has analyzed the situation in Montenegro in view of the presidential election runoff scheduled for April 2, 2023.

 61-year-old Milo Djukanović is a candidate of the Democratic Party of Socialists. He is running for president for the third term, while he already has five terms as Prime Minister of Montenegro. He is the head of the Democratic Party of Socialists (DPS).

Jakov Milatović (36 years old), also an economist and former Minister of Economic Development, is a candidate of the Europe Now Movement. He entered politics after the 2020 elections, which were a turning point for Montenegro. He is the vice president of the newly created Europe Noë movement. Milatovic is pro-European and pro-Western, and that's exactly what got him the votes.

These presidential elections will end the long era of the DPS regime, which after the electoral defeat in 2020 also lost in the local elections. The loss of Djukanović would ultimately bring about the fall of the DPS, which has been in absolute power in Montenegro since the introduction of the multiparty system, i.e. from 1990 to 2020. The President of Montenegro has no significant powers .

Megjithatë, balotazhi i ardhshëm do të jetë vendimtar për fatin e Gjukanoviqit si dhe për zgjedhjet parlamentare, të cilat janë caktuar për 11 qershor 2023 me mundësi shtyrjeje.

Zgjedhjet presidenciale në Mal të Zi po zhvillohen në kohën kur zgjedhjet e parakohshme parlamentare janë caktuar për 11 qershor 2023 si dhe gjatë vizitës së kryeministrit të Malit të Zi Dritan Abazoviq në SHBA. Balotazhi i ardhshëm i zgjedhjeve presidenciale është shansi i fundit për të bërë një ndryshim në pozitën politike që e mban një person që nga viti 1989.

Analistët besojnë se është jetike që në zgjedhjet e ardhshme qytetarët e Malit të Zi, të bashkuar në të gjitha dallimet e tyre, pa frikë apo ndikime të huaja, të kundërshtojnë në mënyrë demokratike regjimin dhjetëvjeçar të Milo Gjukanoviqit dhe me një stilolaps në dorë ta rrëzojnë atë regjim, në mënyrë që përfundimisht pas 34 vjet Mali i Zi do të mundte në mënyrë demokratike Gjukanoviq. Edhe pse Gjukanoviq erdhi në pushtet përmes një revolucioni, ai do të dëbohet nga pushteti në mënyrë demokratike.

Është e rëndësishme që në rajon kanë filluar proceset pozitive, të cilat ngadalë por me siguri po eliminojnë politikanët e lidhur me krimin dhe korrupsionin, si Nikolla Gruevski (VMRO-DPMNE), Hashim Thaçi (PDK), Bojko Borisov (GERB), të cilët do pasuar nga Milo Gjukanoviq (DPS) dhe Edi Rama (PS).

Analysts believe Djukanovic's departure will pave the way for an accelerated EU membership process for Montenegro, which is currently stalled because of him. Thus, from April 2, the post-Djukanovic era will begin in Montenegro," the analysis states.

Latest news