Flash News

KRYESORE

Document/ Meetings with Rama, paid trips to Albania, the 31 points discussed in the trial for McGonigal in the USA are clarified

Document/ Meetings with Rama, paid trips to Albania, the 31 points discussed in

The points discussed in the session held yesterday in the American court for the Albanian file where former FBI agent Charles McGonigal pleaded guilty are clarified.

The declassified document lists in detail McGonigal's meetings and dinners with Prime Minister Edi Rama, close ties with Agron Neza, described in the file as person A, from whom he received $225,000.

Also, detailed information is provided on promises by Albanian officials and businessmen to open a business after the former agent retires, the connection with Dorian Dučka, unofficial adviser to Prime Minister Rama.

Excerpt from the official document:

As a national security clearance holder, defendant McGonigal was required to report to the FBI accurate and complete information regarding his contacts with foreign officials and his financial obligations.

Person A was a naturalized citizen of the United States, born in Albania and residing in New Jersey. Person A was a professional acquaintance and potential business partner of Defendant McGonigal.

Company A was a Delaware business organization registered by Person A in January 2018. Person B was an Albanian citizen and acted as an informal advisor to the Prime Minister of Albania, held an official Albanian government email account and passport. Person A and Person B were friends and business associates.

In the fall of 2017, pending his retirement from the FBI, Defendant McGonigal and Person A discussed a possible joint business venture, including the formation of a private company providing consulting services.

During the relevant time period, Defendant McGonigal knew that it was improper to engage in personal business development efforts without disclosing these activities to the FBI. Defendant McGonigal requested a loan from Person A. On September 5, 2017, Defendant McGonigal submitted a Form FD-772 to the FBI for future “unofficial” trips to Albania.

Paraqitja në mënyrë të gabuar nuk arriti: (a) të identifikonte që Personi A do të ishte shoqërues udhëtimi, (b) të deklaronte se akomodimi dhe akomodimi do të ishin të ofruara pa pagesë dhe kush do të paguante për to, (c) deklaroni se i pandehuri McGonigal do të udhëtonte për në Kosovë përveç Shqipërisë, dhe (d) identifikonte çdo raportues të parashikuar, kontaktet e huaja duke përfshirë Personin B, ose çdo shtetas tjetër të huaj me të cilin i pandehuri McGonigal kishte një marrëdhënie të vazhdueshme.

Më 7 shtator 2017, i pandehuri McGonigal udhëtoi me Personin A nga Shtetet e Bashkuara në Shqipëri, ku gjatë disa ditëve në vijim u takuan me personin B dhe të tjerë shtetas të huaj. As McGonigal dhe as FBI nuk kanë paguar për strehimin e McGonigal gjatë kohës që ishte në Shqipëri.

Më datë 9 shtator 2017, në Shqipëri, i pandehuri McGonigal është takuar me personin B dhe kryeministrin e Shqipërisë. Me kërkesën e personit A, i pandehuri McGonigal e paralajmëroi Kryeministrin e Shqipërisë të shmangë dhënien e licencave për shpimin e vendburimeve të naftës në Shqipëri për frontin rus.

Personi A dhe personi B kishin interes financiar në Qeverinë e Shqipërisë, nw vendimet për dhënien e licencave të shpimit të fushës së naftës. I pandehuri McGonigal i dha një kapelë të FBI-së Kryeministri i Shqipërisë në prani të personit B, si në shenjë vlerësimi.

Në shtator 2017, në Shqipëri, i pandehuri McGonigal u prezantua nga Personi A, një biznesmeni dhe politikani shqiptar i cili i tha të pandehurit McGonigal se ai donte qw Qeveria e Shteteve të Bashkuara të hetojë një komplot të dyshuar për të vrarë biznesmenin shqiptar dhe politikan.

Më 10 shtator 2017, i pandehuri McGonigal ka udhëtuar me makinë nga Shqipëria për në Kosova, së bashku me Personin A dhe të tjerë, ku i pandehuri McGonigal u takua dhe i dha një kapelë të FBI-së një politikani kosovar.

Menjëherë pas këtij udhëtimi në Kosovë, i cili kishte qëllim të dyfishtë për të mbledhur informacione që ishin potencialisht të dobishme si për FBI-në ashtu edhe për planin e zhvillimit të biznesit personal të pazbuluar të të pandehurit McGonigal, dhe Personi A, që udhëtonin.

Ata  u kthyen në Shtetet e Bashkuara.

Pas udhëtimit të tij në Shqipëri në shtator, i pandehuri McGonigal mbajti një marrëdhënie të vazhdueshme me Kryeministrin e Shqipërisë dhe personin B.

Më 5 tetor 2017, jashtë një restoranti, në një makinë të parkuar në New York City, i pandehuri McGonigal mori afërsisht 80,000 dollarë në para si pjesë e kredisë që kishte kërkuar nga personi A.

Në vjeshtën e vitit 2017, i pandehuri McGonigal mori dy herë më shumë kredi në para nga Personi A, në shuma afërsisht 80 000 dhe 65 000 dollarë.

I pandehuri McGonigal nuk e ka shlyer kurrë kredinë që ka marrë nga personi A dhe kredia nuk kishte kushte ose kushte të bashkangjitura me të.

Më 16 tetor 2017, i pandehuri McGonigal paraqiti një FD-772b në lidhje me udhëtimin e shtatorit në Shqipëri dhe Kosovë. Parashtresa në mënyrë të gabuar nuk e zbuloi atë se i pandehuri McGonigal ishte takuar me kryeministrin e Shqipërisë në Shqipëri dhe me një politikan kosovar në Kosovë, dhe në mënyrë të rreme mohoi se i pandehuri McGonigal kishte zbuluar punësimin e tij për një shtetas të huaj jashtë biznesit zyrtar të FBI-së.

Më 15 nëntor 2017, i pandehuri McGonigal dorëzoi një FD-772 për njw udhëtim "zyrtar" në Austri. Paraqitja në mënyrë të pahijshme nuk arriti: (a) të identifikonte se Personi A do ta bënte të jetë një shoqërues udhëtimi, (b) të identifikojë se çdo akomodim ose akomodim do të sigurohet pa pagesë ose kush do të paguante për to.

Më 17 nëntor 2017, i pandehuri McGonigal udhëtoi me avion për në Austri.

Më 18 nëntor 2017, i pandehuri McGonigal dhe një përfaqësues tjetër i Departamenti i Drejtësisë (DD-ja takoi dhe intervistoi të njëjtin biznesmen dhe politikan shqiptar me tw cilin i pandehuri McGonigal ishte takuar gjatë udhëtimit të tij në shtator 2017. Personi A mori pjesë në takim si një përkthyes. I pandehuri McGonigal nuk përgatiti një raport standard të Formularit 302 të FBI-së intervista, dhe FBI nuk ka asnjë të dhënë zyrtare për atë që po zhvillohet.

Më 18 nëntor 2017, pas takimit të përshkruar më sipër, i pandehuri McGonigal dhe Personi A kanë udhëtuar me avion nga Austria në Shqipëri, ku janë takuar sërish me të njëjtin biznesmen dhe politikan shqiptar, këtë herë pa pjesëmarrjen e zyrtarit tjetër të DD-së. Biznesmeni dhe politikani shqiptar diskutuan mundësitë e biznesit me të pandehurin McGonigal dhe Personi A.

Më 21 nëntor 2017, i pandehuri McGonigal ka udhëtuar me avion nga Shqipëria për në Austri, dhe më pas u kthye në Shtetet e Bashkuara. As McGonigal, as FBI, nuk paguan strehimin e McGonigal-it ndërsa ai ishte në Shqipëri.

Më 25 nëntor 2017, i pandehuri McGonigal informoi Departamentin e Drejtësisë njw hetim të ri të mundshëm penal që përfshin një shtetas amerikan i cili ishte regjistruar për të kryer lobimi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në emër të një partie politike shqiptare të ndryshme nga ajo në të cilin ishte anëtar Kryeministri. Një ditë më parë ai kishte marrë informacion nga Personi B për lobistin qytetar amerikan. I pandehuri McGonigal ia kaloi këtë informacion Departamentit tw Drejtësisë.

Në dhjetor 2017, i pandehuri McGonigal darkoi në Uashington, DC me Person A dhe zyrtarë të qeverisë shqiptare, dhe darkuan në New York City me Personin A dhe Kryeministrin e Shqipërisë. Në darkë nuk pati diskutime politike.

Më 22 janar 2018, i pandehuri McGonigal paraqiti një FD-772b në lidhje me udhëtimin e nëntorit në Austri i përmendur më sipër. Parashtresa në mënyrë të gabuar nuk e zbuloi atë se i pandehuri McGonigal kishte udhëtuar si në Shqipëri ashtu edhe në Austri, ose që ishte takuar me  Personi B ose Kryeministrin e Shqipërisë.

Më 22 janar 2018, i pandehuri McGonigal mori informacion në lidhje me U.S. pwr njw qytetar lobist nga Personi A, dhe ai ia përcolli informacionin një zyrtari tjetër të FBI-NY, i cili ishte punonjësi i tij në vartësi. Personi A kishte marrë informacionin nga Zyra e Kryeministri shqiptar.

Nga 21 shkurt 2018, deri më 24 shkurt 2018, i pandehuri McGonigal udhëtoi me personin A në Shqipëri, por ai nuk e raportoi udhëtimin në FBI siç kërkohej duke përdorur Format FD-772 ose FD-772b.

Më 26 shkurt 2018, FBI-NY hapi zyrtarisht një hetim penal fokusuar në lobistin qytetar amerikan, i bazuar pjesërisht në informacionin e dhënë nga i pandehuri McGonigal dhe drejtimi i tij. Personi A u identifikua më vonë nga FBI-NY si një person konfidencial burimi që mbështet hetimin dhe Personi A i dha informacion FBI-NY gjatë hetimi.

Personi B më vonë ndihmoi në lehtësimin e një takimi midis FBI-NY dhe dëshmitarëve të vendosur në Evropë, ndër të tjera, duke paguar shpenzimet e udhëtimit të dëshmitarëve. I pandehuri McGonigal nuk ia kishte bërë të ditur FBI-së marrëdhënien e tij financiare me personin A dhe as i pandehuri McGonigal zbuloi kontaktet e tij të vazhdueshme me Personin B siç kërkohej duke përdorur formularin FD-981.

Më 4 mars 2018, i pandehuri McGonigal darkoi në Uashington, D.C., me, midis të tjerët, Personi A, Kryeministri i Shqipërisë dhe një ish-agjent special i FBI-së që punontenë një firmë ndërkombëtare shërbimesh profesionale.

 Nga 26 prilli 2018, deri më 2 maj 2018, i pandehuri McGonigal udhëtoi me

Personi A në Evropë, përfshirë Shqipërinë, por nuk e raportoi udhëtimin në FBI siç kërkohej duke përdorur formularët FD-772 ose FD-7726.

Më 10 qershor 2018, i pandehuri McGonigal dorëzoi një formular OGE-278 që në mënyrë të pahijshme nuk arriti të përfshijë ndonjë informacion në lidhje me kredinë prej rreth 225,000 dollarësh që ai kishte marrë nga personi A.

Më 6 maj 2019, rreth nëntë muaj pas daljes në pension nga FBI, i pandehuri McGonigal dorëzoi një formular OGE-278 që në mënyrë të gabuar nuk përfshinte ndonjë informacion rreth huasë prej përafërsisht 225,000 dollarë që ai kishte marrë nga Personi A.

In summary, beginning no later than August 2017 and continuing through at least May 6, 2019, Defendant Charles McGonigal concealed aspects of his relationship with Person A that he had a duty to disclose, created an actual conflict, and apparently the interest between the FBI and his private interests, including that McGonigal accepted $225,000 from Person A; traveled with Person A in Europe; and established ongoing relations with foreign nationals introduced to him by person A and associates of person A.

Respectfully submitted,

MATTHEW M. GRAVES

United States Attorney

Attorney DC no. 481052

From:

Is/Elizabeth Aloi

Elizabeth Aloi

Stuart Allen

Assistant United States Attorneys

 

Dokumenta bashkëngjitur

Latest news