Kontributi i shqiptarëve për Greqinë

Pavlos Papadopulos/ ekathimerini

Kontributi i shqiptarëve dhe grekëve etnikë nga Shqipëria në ekonominë greke është i padiskutueshëm. Vala e madhe e migracionit e viteve 1990 rigjallëroi pothuajse të gjitha profesionet dhe mbetet një faktor vendimtar në zhvillimin ekonomik të vendit. Greqia fitoi punëtorë të aftë krahu, por edhe zanatçinj, të cilët, me përkushtimin dhe punën e palodhur, vazhdojnë të kontribuojnë në vend dhe të krijojnë pasuri.

Sot, fëmijët e atyre emigrantëve jo vetëm që flasin shkëlqyeshëm greqisht, por janë të shkëlqyer në arsim, duke u rritur në një vend që ata tani e konsiderojnë të tyrin, dhe duke kontribuar në zhvillimin e arteve, shkencave dhe sipërmarrjes (edhe nëse shembuj të trajtimit të pabarabartë dhe vështirësitë e papranueshme në marrjen e shtetësisë ende vazhdojnë).

Frika, në vitet 1990, se përbërja kulturore e vendit do të ndryshonte ishte e pabazë. Le të kujtojmë se një numër i madh i popullit shqiptar dhe atij sllav kanë emigruar në tokat greke gjatë shekujve të fundit dhe pasardhësit e shumë prej tyre tani janë të padallueshëm nga pjesa tjetër e popullsisë. Në fund të fundit, cili grek apo anglez mund të thotë se cilët ishin paraardhësit e tij 1000 vjet më parë? Edhe Mbretëresha Elizabeth II e Mbretërisë së Bashkuar është me origjinë gjermane.

Greqia, me kulturën, gjeografinë, gjuhën, klimën, historinë dhe fenë e saj, ka krijuar grekë për mijëvjeçarë, cilido qoftë vendi i tyre i lindjes.

Si pasojë, emigrantët e rinj që arrijnë në Greqi bartin gjithashtu premtimin për një kontribut të rëndësishëm në Greqi. Kjo nuk do të thotë, sidoqoftë, se shoqëria ka mundësi të pakufizuara për të zhvilluar bashkëveprime shoqërore me (fjala “asimiloj” është pa shije dhe raciste) “të huajin”.

Njerëzit që vijnë në vendin tonë duhet të trajtohen mirë, por Greqia nuk mund të vazhdojë të pranojë kaq shumë të tjerë. Rritja e numrit të refugjatëve dhe emigrantëve që arrijnë në Greqi është e nxitur nga forcat anti-perëndimore që duan të destabilizojnë Europën.

Turqia lejon që anijet kontrabandë të lundrojnë nga brigjet e saj, të cilat ajo kontrollon plotësisht, si një mjet presioni. Kjo ka për qëllim ta bëjë emigracionin një çështje të negociatave dypalëshe me Athinën.

 

Me fjalë të tjera, emigracioni forcon Greqinë në mënyra të ndryshme, siç e kanë treguar qartë shqiptarët dhe grekët etnikë nga Shqipëria, por numri i madh i mbërritjeve të emigrantëve, i cili është rezultat i planeve sekrete për të destabilizuar Europën, duhet të kontrollohet nga mobilizimi i Bashkimit Evropian dhe NATO-s.

Përkthimi: Politiko.al