Flash News

KRYESORE

Zbardhen draft – konkluzionet e samitit të BE, ç’parashikohet për anëtarësimin e Ballkanit Perëndimor

Zbardhen draft – konkluzionet e samitit të BE,

Sot krerët e BE-së në Bruksel të enjten (23 qershor) u përballën me homologët e ‘tërbuar’ të Ballkanit Perëndimor, shumë të frustruar për mungesën e përparimit të tyre në rrugën drejt BE-së.

Udhëheqësit e gjashtë vendeve ballkanike - Shqipëria, Bosnja, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia - mirëpritën përparimin e pritshëm të Ukrainës, por shprehën zhgënjim të madh që negociatat e tyre nuk kanë filluar ose kanë ngecur, pothuajse dy dekada pasi u premtuan anëtarësimin në BE.

Në bisedimet që zgjatën për gati katër orë, të dyja palët fillimisht kishin për qëllim të diskutonin pasojat e luftës së Rusisë në Ukrainë dhe forcimin e mëtejshëm të marrëdhënieve BE-Ballkani Perëndimor.

Një draft i konkluzioneve të samitit, i parë nga EURACTIV, tregoi se liderët e BE-së do të jepnin përsëri "angazhim të plotë dhe të qartë ndaj perspektivës së anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor" dhe "thirrje për përshpejtimin e procesit të pranimit".

Por ata ka të ngjarë të mos përmbushin çdo angazhim të mëtejshëm ndaj rajonit.

Mungesa e përparimit në piketa për hyrjen në bllok ka çuar në një ndjenjë të tillë zhgënjimi saqë liderët e Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Serbisë menduan shkurtimisht të mos merrnin pjesë fare në takim.

Ata përfundimisht bënë udhëtimin, por kryeministri shqiptar Edi Rama shkroi në Tëitter me dëshirë të madhe se "nuk do të ketë shumë për të dëgjuar" nga liderët e BE-së.

Një zyrtar i BE-së u tha gazetarëve se blloku do të vazhdojë të mbështesë rajonin, duke përfshirë "përfitime konkrete socio-ekonomike për partnerët e Ballkanit Perëndimor tashmë gjatë negociatave të pranimit" dhe integrimin e tyre gradualisht në punën e BE-së.

"Plani Ekonomik dhe i Investimeve i BE-së për Ballkanin Perëndimor do të sigurojë deri në 30 miliardë euro investime për të ndihmuar rajonin me rimëkëmbjen ekonomike dhe konvergjencën me BE-në, për të mbështetur projektet strategjike që përmirësojnë lidhjen dhe qëndrueshmërinë e rajonit," tha zyrtari i BE-së.

“Paketa e parë prej 21 projektesh kryesore, me vlerë mbi tre miliardë euro, u lançua tashmë në fillim të këtij viti”, tha ai.

Të fundit