Flash News

POLITIKOFF

Weiwei rikrijon zambakët e ujit të Monet duke përdorur 650,000 copa Lego

Weiwei rikrijon zambakët e ujit të Monet duke përdorur 650,000

Kur artisti kinez Ai Weiwei hap shfaqjen e tij të re në prill, vizitorët do të ndeshen me një skenë të njohur në Muzeun e Dizajnit të Londrës: zambakët e famshëm të ujit të Claude Monet. Por në vend që të përbëhet nga penelata impresioniste të piktorit francez, rekreacioni monumental është bërë nga stufat e tullave Lego, 650,000 prej tyre në 22 ngjyra të ndryshme. E titulluar “Zambakët e ujit #1” pjesa gati 50 metra e gjerë është vepra më e madhe e artit Lego që Ai ka bërë ndonjëherë, sipas muzeut.

Weiwei rikrijon zambakët e ujit të Monet duke përdorur 650,000

Versioni i tij përshkruan pellgjet idilike të zambakëve të shtëpisë së Monet në Giverny, por përfshin, në anën e djathtë, një “portal të errët” që aludon në fëmijërinë e Ai në rajonin Xinjiang të Kinës. Sipas një njoftimi për shtyp të muzeut, copëza e Legos së errët përfaqëson derën e një grope të nëndheshme ku artisti jetoi me babanë e tij në mërgim gjatë viteve 1960.

Weiwei rikrijon zambakët e ujit të Monet duke përdorur 650,000

Në “Zambakët e Ujit #1” integroj pikturën impresioniste të Monet, që të kujton Zenizmin në Lindje, dhe përvojat konkrete të babait tim dhe meje në një gjuhë të dixhitalizuar dhe të pikseluar. Tullat e lodrave si material, me cilësitë e tyre të ngurtësisë dhe potencialin për dekonstruksion, pasqyrojnë atributet e gjuhës në epokën tonë me zhvillim të shpejtë, ku ndërgjegjja njerëzore ndahet vazhdimisht.

Weiwei rikrijon zambakët e ujit të Monet duke përdorur 650,000

Ai ka përdorur një sërë materialesh në instalimet dhe veprat e tij konceptuale të artit, nga qeramika, druri dhe porcelani te filmi, fotografia dhe objektet e gjetura. Në fund të viteve 2000, artisti dhe aktivisti shtoi tullat Lego në repertorin e tij. Këto vepra shumëngjyrëshe dhe të përpikta përfshijnë qindra portrete të të burgosurve politikë dhe të internuarve, të krijuara nga Ai për një ekspozitë të vitit 2014.

Weiwei rikrijon zambakët e ujit të Monet duke përdorur 650,000

Një vit më pas, artisti u bë tituj kur Lego refuzoi kërkesën e studios së tij për porosi të madhe të tullave për një projekt të ri, një lëvizje që ai e përshkroi si “censurë” (Kompania daneze më vonë e ktheu vendimin e saj). Gjatë polemikave, fansat e Ai dhe anëtarët e publikut i dërguan atij blloqet e tyre Lego, dhe këto tulla të dhuruara do të shfaqen gjithashtu në shfaqjen e tij të re në Londër në një instalacion të quajtur “Untitled (Incident Lego).

Të fundit