Tani më shumë se kurrë na nevojitën syzet e diellit. Pse duhet të zgjedhim ato me polarizim dhe kujt t`i besojmë sytë tanë, flet Dr. Tom Petri

Lentet e polarizuara janë një mundësi e shkëlqyeshme për këdo, sidomos për ata që kalojmë më shumë kohë jashtë. Veçanërisht kur bëni aktivitete me shkëlqim të lartë rreth ujit ose dëborës, lentet e polarizuara ndihmojnë në uljen e shkëlqimit dhe sigurojnë qartësi shtesë ndërsa mbajnë sytë tuaj të mbrojtur.

Ka shumë mundësi të ndryshme për të mbrojtur sytë tuaj dhe lentet e polarizuara janë një nga mundësitë. Ashtu si mbrojtja e lëkurës suaj nga dielli dhe ashtu siç përdorni kremra për trupin, ashtu duhet të mbroni edhe sytë tuaj sepse kanë nevojë për mbrojtje, në dimër e në verë.

Si funksionojnë lentet e polarizuara

Lentet e polarizuara funksionojnë duke parandaluar që shkëlqimi i dritës të mos ju godasë direkt në sy. Vizioni ndodh kur syri juaj percepton rrezet e dritës që reflektojnë një objekt. Normalisht, ajo dritë shpërndahet në një farë mënyre para se të hyjë në syrin tuaj. Duke përdorur syze të polarizuara, në këtë mënyrë bëhet i mundur bllokimi i një pjesë të dritës që kalon nëpër to. Dhe këtu, polarizimi vepron si një filtër për ato që reflektohen direkt në sytë tuaj, të cilat i gjeni dhe tek Dr.TomOptics.

Me lentet e polarizuara, filtri është vertikal, për shkak se shkëlqimi i dritës është zakonisht dritë horizontale, lentet e polarizuara bllokojnë këtë dritë dhe lejojnë vetëm dritën vertikale. Me dritën horizontale të bllokuar nga lentet e polarizuara, kjo ndihmon në eliminimin e shkëlqimit të shkëlqimit të drejtpërdrejtë në sytë tuaj.

Po si mund të bëjmë zgjedhjen më të mirë për sytë tanë?

Kjo bëhet sigurisht përmes profesionistëve dhe vendeve të besueshme, të cilët i kushtojnë vërtetë rëndësi cilësisë së syzeve dhe vëmendjen maksimale syve tuaj. Për të qenë akoma më të bindur për syzet që do zgjidhni, është mirë dhe e rekomandueshme nga specialistët e fushës që fillimisht të bëhet një vizitë – e cila ofrohet falas në rastin e Dr. Tom Petri tek Dr.TomOptics dhe më pas përcakton llojin e syzeve që keni nevojë, sepse mund të ju duhen ndoshta syze me numër ose thjesht syze dielli. Këtë e përcakton mjeku i fushës.

Dr. Tom Optics, është një nga dyqanet më të mira të syzeve (të diellit, të polarizuara dhe me numër) dhe vetë Dr. Tomi është një okulist profesionist i cili shquhet në fushën e tij dhe i kushton vëmendje maksimale çdo personi që do më të mirën për sytë e tij.

Dr. Tom Petri, i është përgjigjur disa pyetjeve në lidhje me lentet e polarizuara dhe ka dhënë shpjegimet e tij profesionale si një nga okulistët më të mirë në Shqipëri, duke sugjeruar dhe praktikat më të nevojshme për këdo që ka nevojë për syze me lente të polarizuara.

Si funksionojnë lentet e polarizuara?

Reflektimi që vjen nga sipërfaqet pasqyruese pengohet vetëm pjesërisht nga syzet e zakonshme. Burimet e këtij reflektimi janë zakonisht sipërfaqet e ujit, dëborës autostradave, apo sipërfaqeve metalike. Një lente dielli normale e ul në mënyre të njëtrajtshme intensitetin e dritës dhe të reflektimit, kështu që reflektimi ngelet përsëri në të njëjtin raport në krahasim me ndriçimin rrethues. Kur drita godet një sipërfaqe pasqyruese si p.sh uji ose xhami një pjesë e saj kthehet e polarizuar në drejtimin horizontal. Për të ulur intensitetin e shkëlqimit të dritës së reflektuar, duhet një filtër që absorbon këtë reflektim horizontal. Pikërisht lentet me këtë lloj filtri quhen të polarizuara.

Kur duhen rekomanduar lentet e polarizuara?

Lentet e polarizuara kanë avantazhe në disa situata si p.sh:

 – Përdoruesit e rregullt të makinave
Në këto raste lentet e polarizuara ndihmojnë për të ulur lodhjen dhe rritur sigurinë sepse shumica e  dritës së reflektuar nga rrugët është e polarizuar.

 – Lundruesit dhe peshkatarët
Drita që reflektohet nga sipërfaqja e ujit e bën të vështirë pamjen nën ujë, prandaj përdorimi i lenteve të polarizuara në këto raste jo vetëm që largon bezdinë e shkëlqimit të dritës së reflektuar por edhe e bën më të lehtë shikimin nën sipërfaqen e ujit.

 – Në plazh
Si uji ashtu dhe rëra janë burime të dritës së polarizuar, prandaj këto lloj lentesh janë veçanërisht ndihmëse në këto raste.

 –  Në ditë me diell në dëborë
Dëbora është shumë reflektuese dhe polarizuese. Ata të cilët punojnë jashtë në dëbore ose ngasin makinë do përfitojnë nga syzet e polarizuara, si tek fotot e mëposhtme nga faqja zyrtare e Dr.TomOptics.

Një avantazh tjetër i këtyre syzeve është pamja më e gjalle e ngjyrave. Drita e polarizuar krijon një shkëlqim që mbulon ngjyrat dhe i bën të duken me të zbehta.

Situatat kur duhet treguar kujdes gjatë përdorimit të syzeve të polarizuara?

1-Disa xhama të përparme të makinave janë të temperuara dhe paraqesin disa vija kur shikohen me lente të polarizuara.

2-Disa skiatore mendojnë se syzet e polarizuara e bëjnë të vështirë për të gjykuar mbi gjendjen e dëborës. Përveç kësaj sa herë që skiatorët anohen nga njëra anë në tjetrën ndryshon edhe sasia e dritës së polarizuar që përthithet nga syzet.

3-Paneli në disa makina ka ekran të polarizuar dhe ka mundësi që shenjat të mos jenë të dukshme me syze të polarizuara.

4- Pilotët e avionëve hasin Vështirësi në disa situata gjatë fluturimit, kur përdorin syze të polarizuara.

Për me shumë sqarim dhe informacion mbi llojet e syzeve te diellit, dobinë, përdorimin e tyre mund të komunikoni me Dr Tomi Petrin ne Dr.TomOptics.

Më poshtë keni disa nga modelet e fundit të koleksionit të ri, të cilat po ashtu i përfitoni edhe e ulje: