Flash News

Bota

Mes kritikave dhe “kaosit”, Braverman arrin në Ruandë për marrëveshjen e emigrantëve; çfarë pritet

Mes kritikave dhe “kaosit”, Braverman arrin në Ruandë

Sekretarja e Brendshme Suella Braverman, ka vizituar në Ruandë sot për të biseduar rreth marrëveshjes së Britanisë prej 140 milionë funtesh (160 milionë euro) për dërgimin e refugjatëve në Ruandë.

Euronews raporton se Braverman do të nënvizojë angazhimin e saj ndaj marrëveshjes së Britanisë me Ruandën, të cilën paraardhësi i saj Priti Patel e arriti në prill 2022. Qeveria shpreson që masa vendimtare do të ndalojë dhjetëra mijëra emigrantë që të arrijnë në Britani me varka përtej Kanalit Anglez.

Javën e kaluar, Braverman tha se nuk mund të bënte një deklaratë përfundimtare nëse 'Ligji i Migrimit të Paligjshëm' ishte në përputhje me Gjykatën Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Plani i qeverive për të ndaluar dhe larguar njerëzit që mbërrijnë në mënyrë ilegale me gomone duke kaluar Kanalin, ka të ngjarë të shkelë mbrojtjen e siguruar nga traktati, të tilla si kufijtë e ndalimit dhe moskthimit.

Duke e përshkruar procesin aktual si me thellësisht të meta, Braverman tha se qeveria kishte filluar diskutime me GJEDNJ, pas ndërhyrjes së saj vitin e kaluar për të bllokuar planet për të dërguar disa azilkërkues në Ruandë.

Anëtarët e qeverisë britanike kanë thënë se duan të tërhiqen nga GJEDNJ për të lejuar një goditje shumë të diskutueshme ndaj migracionit.

Pavarësisht premtimeve të qeverisë konservatore për të marrë kontrollin e kufijve të saj pas referendumit të Brexit të vitit 2016, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka luftuar për të marrë një kontroll mbi këtë çështje.

Mbretëria e Bashkuar ka regjistruar një rritje të konsiderueshme të kalimeve të paligjshme të anijeve me kanale në vitet e fundit, me 45,000 emigrantë që arritën në brigjet e Britanisë vitin e kaluar.

Çfarë është kaq e diskutueshme në lidhje me marrëveshjen e Ruandës?

Në qershor 2022, qeveria britanike u pengua në përpjekjen e saj për të dërguar një grusht migrantësh me një avion çarter në Ruandë, pasi Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) ndërhyri duke e anuluar.

Londra arriti një marrëveshje me Ruandën në prill për të dërguar dhjetëra mijëra azilkërkues që mbërritën ilegalisht në Britani në vendin e Afrikës Lindore, për t'i trajtuar kërkesat e tyre. Qeveria britanike thotë se plani do të ndalojë fluksin e emigrantëve që bëjnë udhëtime të rrezikshme nëpër Kanalin Anglez nga Franca.

Shefi i Kombeve të Bashkuara për refugjatët e ka quajtur politikën "katastrofike", e gjithë udhëheqja e Kishës së Anglisë e denoncoi atë si të pamoralshme dhe të turpshme dhe raportet e mediave kanë thënë se Princi Charles, trashëgimtari i fronit, e kishte përshkruar privatisht planin si " e tmerrshme”.

Qeveria argumenton se politika do të shkatërrojë modelin e biznesit të rrjeteve të kontrabandës me njerëz, por kundërshtarët politikë thonë se kjo është një marifet përçarës dhe një rrëmujë e shtrenjtë.

Ndërhyrja e vonë e gjykatës evropiane ka bërë gjithashtu që disa në Partinë Konservatore në pushtet të Britanisë të bëjnë thirrje që Mbretëria e Bashkuar të tërhiqet plotësisht nga Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Të fundit