Flash News

Ditari i Maxhorancës

Task Forca për shëndetin në terren, Manastirliu: Këto tre muaj s’kanë për të qenë të lehtë

Task Forca për shëndetin në terren, Manastirliu: Këto tre

Ministrja e Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu ka thënë se duke filluar nga sot në terren do të dalë një rrjet inspektorësh të shëndetit të quajtur  “Task Forca”, për të parë zbatimin e masave anticovid nga qytetarët, deri tek bizneset.

Duke komentuar situatën e pandemisë, ka thënë se  “shumë vende në Europë e Botë kanë vendosur masa agresive, si kufizim lëvizje dhe orare të përcaktuara për bare e restorante, ndërsa në kemi zgjedhur një rrugë që besojmë që ka më pak efekte”.

Sipas Manastirliut, nëse vendosja e maksës zbatohet, mund të kemi një reduktim të përhapjes së koronavirusit, duke shtuar gjithashtu se muajt në vijim s’do të jenë të lehtë.

 “Rritja vërehet se ka ardhur si pasojë e disa elementeve që i prisnin, hapja e shkollave, bareve, restoranteve në ambiente të mbyllura dhe stina vjeshtë-dimër, rritje që edhe në kontekstin europian ka sjellë rritje rastesh dhe shtrime në spitale. Shumë vende në Europë e Botë kanë vendosur masa agresive, si kufizim lëvizje dhe orare të përcaktuara për bare e restorante, vendosje maske si obligim jashtë shtëpisë shoqëruar kjo me masa si gjoba në rast se nuk zbatohet. Kemi zgjedhur një rrugë që besojmë që ka më pak efekte, një rrugë që besojmë se do na sjellë ulje të numrit të infektimeve apo mbajtjen në kontroll të numrit të rasteve të infektimeve.

“Prej 1 jave është vendosur masa për maskën, shumica e zbatojnë, ka edhe nga ata që refuzojnë ta bëjnë pjesë të rutinës së përditshme, por nevojitet ndërgjegjësimi dhe vetëdija për ta vendosur maskën. Është mjeti më efikas dhe ka sjellë në ato vende ku është përdorur në vazhdimësi një reduktim të përhapjes së covid. Ne jemi 24 orë në punë, jemi në këmbë për t’ju përgjigjur çdo nevoje të çdo qytetari, kemi përgatitur kapacitetet për të përballur vjeshtë –dimrin, këto 3 muaj që s’kanë për të qenë e lehtë, pasi pritet rritje numrash dhe shtim rastesh që kërkojnë hospitalizim. Do i përgjigjemi situatës me më shumë testime dhe gjurmim të rasteve në terren. Kemi 25% të kapaciteteve në dy spitale të lira. Dy strukturat janë të përgatitura në rast të shtimit të fluksit. Në skenarët tona do përfshijmë edhe spitalet rajonale. Sado që të rrisim kapacitetet tona testime dhe gjurmime, ne s’duhet të humbim asnjë moment. Ky është normaliteti i ri, gjithë bota po jeton me rregulla, nuk kërkojnë sakrificë si në muajin mars, kur e vendosëm nën kontroll”,- tha Manastirliu.

Të fundit