Flash News

E-TJERA

Shpopullimi/ Ish-drejtoresha e INSTAT tregon vitin kur emigrimi arriti kulmin, Gëdeshi: Shqipëria, vendi i parë

Shpopullimi/ Ish-drejtoresha e INSTAT tregon vitin kur emigrimi arriti kulmin,
Foto nga video-konferenca

Presidenti i Republikës lir Meta po zhvillon një video-konferencë për fenomenin e shpopullimit me profesorë dhe ekspertë.

Ish-drejtoresha e INSTAT, Ines Nurja bëri një analizë të shpopullimit të vendit, deklaroi se në vitin 2015 ishte kulmi i largimeve të shqiptarëve jashtë vendit. Nurja tha se Shqipëria ka lënë pas dhe vendet e botës së tretë për kërkesat për azil ekonomik në BE.

Ajo shtoi se lëvizjet e parregullta të shqiptarëve kanë sjellë refuzime të shumta në numë.

“Në 10-vjeçarin e fundit për arsye të ndryshimeve pozitive sociale, pritej një ulje e emigracionit, por realisht ndodhi e kundërta. Nëse do kalojmë në çfarë ka ndodhur, jam bazuar në të dhënat e EUROSTAT që tregon lëvizjen e shqiptarëve drejt vendeve të BE. Këto shifra nuk janë vlerësime, por janë njerëz që kanë lëvizur me pasaportë dhe kanë kërkuar azil ekonomik. Po të shohim shifrat vitet 2010-2011 kanë qenë shifra minimaliste dhe më pas janë rritur shifrat e personave që kërkojnë azil ekonomik.

Nga 2014 kemi një rritje të numrit, sidomos kulmi arriti në 2015. Kemi 65 mijë persona që kanë kërkuar azil ekonomik. Pjesa më e madhe që kërkojnë azil janë 25-vjeç deri në 34 vjeç, mosha më e aftë për punë. Të dhënat e tjera shqetësuese janë se ka dhe persona që kanë hyrë në vendet e BE dhe nuk kanë ikur prej andej dhe punojnë ilegalisht, pasi nuk kërkojnë azil ekonomik. Si pasojë e këtyre lëvizjeve të parregullta, shqiptarët kanë nisur të kenë një refuzim që të hyjnë në vendet e BE, po humbasin mundësinë e lëvizjes së lirë”, tha Nurja.

Një prej pjesëmarrësve, profesor Ilir Gëdeshi evidentoi të dhënat e Bankës Botërore, të cilat tregojnë se Shqipëria është vendi i parë botë për numrin e emigrantëve, nëse e krahason emigrantët me numrin e përgjithshëm të popullësisë.

“Doja të theksoja se niveli i emigrimit në Shqipëri është mjaft i lartë. Sipas Bankës Botërore Shqipëria renditet në vendet e para në botë për emigrim, duke parë numrin e emigrantëve dhe numrin e popullsisë. Numri i emigrantëve është 1.7 milion, kundrejt një popullësie zyrtare prej 2.8 milion. Pra 56% e popullësisë është në emigrim. Kjo e rendit Shqipërinë në vendet e para të botës”, tha profesori.

Gjithashtu, ai tha se sipas studimeve kanë ndryshuar dhe shetet në të cilat emigrojnë shqiptarët. Më të preferuara janë Gjermania dhe SHBA.

Ditari politik

Të fundit