Flash News

E-TJERA

Zbardhet dokumenti, BE “shuplakë” Ballkanit të Hapur: Rezerva të forta

Zbardhet dokumenti, BE “shuplakë” Ballkanit të Hapur:

Bashkimi Europian i ka dhënë goditje nismës rajonale “Ballkani i Hapur”, e cila është mbështetur fuqishëm nga kryeministri Edi Rama dhe presidenti serb, Aleksandër Vuçiç.

Paralmenti Europian ka miratuar strategjinë e re të zgjerimit që do të aplikohet deri më 2024. Në të thuhet se BE është kundër kësaj nisme.

Sipas dokumentit shkruhet qartë se Parlamenti Europian është dakord me çdo nismë që merret në kuadër të Procesit të Berlinit, por me kusht që të përfshihen të gjashta vendet e Ballkanit Perëndimor.

“Open Balkan” nuk e plotëson këtë kusht, pasi në të bëjnë pjesë vetëm tre nga gjashtë shtetet e Ballkanit Perëndimor. PE thotë se blloku shpreh rezerva të forta për çdo nismë jo gjithëpërfshirse

"Rritja e përpjekjeve drejt marrëdhënieve të mira fqinjësore, gjithëpërfshirëse dhe efektive bashkëpunimi socio-ekonomik në nivel rajonal dhe solidariteti në anëtarësimin në BE vendeve si dhe bashkëpunimit rajonal ndërkufitar ndërmjet shteteve anëtare të BE-së dhe vendet partnere përgjatë kufijve të jashtëm të BE-së përforcojnë ekonomike konkurrueshmëria dhe kohezioni social në Ballkanin Perëndimor nëpërmjet strukturore reformat dhe duke vendosur bashkëpunim ekonomik rajonal që është i pranueshëm të gjashtë vendet, duke ndjekur përafrimin e mëtejshëm me standardet e BE-së dhe duke kontribuar në procesin e integrimit në BE.

Në këtë kontekst, Parlamenti mirëpret marrëveshjet e fundit në Samitin e Procesit të Berlinit, në veçanërisht përfundimi i marrëveshjeve rajonale të lëvizshmërisë për lirinë e udhëtimit me letërnjoftime dhe njohjen e diplomave akademike dhe profesionale certifikata. Shprehim rezerva të forta për çdo bashkëpunim ekonomik rajonal iniciativë që nuk i përfshin të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor", shkruhet ndër të tjera në dokument.

Nisma "Ballkani i Hapur" u prezantua në Novi Sad të Serbisë më 10 tetor të vitit 2019, nga liderët e Serbisë, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë. Bosnjë e Hercegovina dhe Mali i Zi kanë marrë pjesë në dy takimet e fundit por nuk janë pjesë e saj. Kosova ndërkohë e kundërshton fuqishëm, sepse bie ndesh me interesat e saj kombëtar, për sa kohë është e përfshirë Serbia.

Të fundit