“Konferenca e Donatorëve” s’është mbledhur vetëm për Shqipërinë, sa para u mblodhën për Serbinë dhe Bosnje-Hercegovinën në 2014

“Konferenca e Donatorëve” nuk është mbledhur vetëm për Shqipërinë.

6 vjet më parë, në Bruksel u mblodh edhe për Serbinë dhe Bosnje-Hercegovinën, nën moton “Të rindërtojmë së bashku”.

Në maj 2014, moti i keq dhe përmbytjet masive goditën rajone të tëra të Bosnjës Hercegovinës dhe Serbinë, duke shkaktuar disa dhjetëra viktima në të dy vendet, shkatërrimin e infrastrukturave publike dhe private, si dhe duke goditur qindra mijëra shtëpi, e për pasojë duke lënë shumë banorë të pastrehë.

Dëmet dhe humbjet ekonomike arritën në rreth 2 miliardë euro në Bosnje-Hercegovinë dhe 1.5 miliardë euro në Serbi.

Pas katastrofës, të dy shtetet, Serbia dhe Bosnje-Hercegovina i kërkuan ndihmë bashkësisë ndërkombëtare.

Komuniteti ndërkombëtar, organizatat ndërkombëtare si dhe individët demonstruan solidaritetin e tyre, kontribuuan dhe morën pjesë në përpjekjet e përbashkëta, duke u siguruar të dyja vendeve menjëherë ndihmë, përfshirë ekipet e shpëtimit, ekspertizën dhe produktet e domosdoshme së pari, jo më pak të rëndësishme përmes Mekanizmit të Mbrojtjes Civile të BE-së.

Me synimin për t’iu përgjigjur thirrjeve të dy vendeve, Komisioni Evropian, Franca dhe Sllovenia morën iniciativën për të thirrur një Konferenca Ndërkombëtare e Donatorëve nën moton “Rindërtimi së bashku”.

Delegacionet e mbi 60 shtete dhe 23 organizata ndërkombëtare, si dhe përfaqësues nga shoqëria civile dhe sektori privat u mblodhën në Bruksel më 16 korrik 2014.

Në konferencë, pjesëmarrësit shprehën solidaritetin e tyre duke ofruar një shumë prej 809.2 milionë € për Bosnje -Hercegovinën dhe 995.2 € milionë për Serbinë që të përballojnë nevojat financiare për vitin 2014 .

41.4 milion € ishin për aktivitete ndërkufitare.

Ndihma financiare do t’u siguronte të dy vendeve ndihmë shumë të vlefshme për t’iu përgjigjur nevojave të menjëhershme personave të prekur, duke filluar me rindërtimin e shtëpive dhe ndërtesave publike, rehabilitimi i jetesës si dhe i shpejtë, restaurimi i furnizimit me ujë dhe energji, parandalimin e katastrofave dhe rindërtimin e transportit dhe energjisë infrastrukturës.

Ndihma do të zbatohej në një mënyrë të koordinuar, me mbështetjen e BE, duke përdorur strukturat ekzistuese tashmë të vendosura në të dy vendet.