Ndahet nga jeta akademiku Agron Fico, ngriti dy katedra të gjuhës shqipe jashtë Shqipërisë

Është ndarë nga jeta profesori dhe akademiku Agron Fico. Lajmin e kanë bërë të ditur miqtë e tij, përmes rrjeteve sociale.

Prof. Dr. Agron Fico ishte albanolog, gjuhëtar, studiues i etnokulturës, specialist i gjuhës shqipe për të huaj; autor botimesh të shumta. Profesori që ngriti dy katedra të gjuhës shqipe jashtë Shqipërisë: në kryeqytetin e Kinës, Pekin(1961-1965) dhe në Michigan (1996-2000).

Ai ka përfaqësuar shkencën dhe kulturën shqiptare në një varg konferencash shkencore, kombëtare dhe botërore.

Ka një veprimtari të intelektuale që shtrihet që nga kërkim primar shkencor,drejtimi i institucioneve shkencore, pedagogjia e publicistika, me vetë folklorin në këndvështrimin më të gjerë, me albanologjinë si shkencë ndërdisiplinore, me Eposin e Kreshnikëve e dhe me çështjen homerike, me studimin e letërsisë shqipe dhe personalitetet e saj, me aktualitetin e Shqipërisë dhe të diasporës shqiptare etj, etj.

Fokusi qendror i punës së Tij kërkimore e shkencore ka qenë i lidhur ngushtë me njohjen dhe studimin e gjuhës shqipe, si zemra e etnokulturës shqiptare. Së fundi, ishte doktor HONORIS CAUSA i universitetit të Gjirokastrës dhe antarë i komisionit të përhershëm të ARTIT dhe TRASHËGIMISË pranë Akademisë së