‘Rivaliteti mes komunistëve dhe ballistëve, tendencioz’; Kritikë realiste e librit të Fevziut për Enver Hoxhën

Nga Jonathan Steele

Në vitin 1973, kur diktatura e Enver Hoxhës ishte në kulmin e saj, vendi u kthye në vendin më të izoluar të Evropës. Gazetarëve iu mohua viza dhe  ishin të nënshtruar. Një nga përvojat më të paharrueshme të turneut tonë dyjavësh ishte një vizitë në një kinema të hapur në qytetin e Durrësit. Pika e lartë e mbrëmjes ishte lajmi. Ajo tregoi ceremoninë e hapjes së Kongresit të Bashkimit të Grave Shqiptare. Kjo përbëhej nga një linjë e gjatë e grave, ku radhitja ishte përshëndetur nga Hoxha. I veshur me një kapelë të gjerë dhe një kostum të dyfishtë të zbehtë, ai përqafoi secilin delegat me një shije të zgjatur. Skena dukej se kombinonte një sjellje të Don Mafia, krejt ndryshe nga jeta e shtëpisë së njerëzve puritanë që drejtonin shtete të tjera komuniste në Evropë në atë kohë.

Lajmërimi ofron vetëm pasqyrat më të thella të jetës politike shqiptare. Për të zbuluar se çfarë po ndodhte me të vërtetë në qarqet e partive në pushtet nën drejtimin e Hoxhës, duhet të kthehesh te biografia e mirë hulumtuar e Blendi Fevziut.

Ai siguron informacion të bollshëm për të provuar se Hoxha ishte një tiran. Për tre dekada pas vdekjes së Stalinit, gjatë një epoke kur një terror i paparashikueshëm i kishte dhënë rrugë Bashkimit Sovjetik për një shtypje më të mbijetuar, Shqipëria e Hoxhës vazhdoi praktikat më të këqija të një autokraci – spastrime, tortura, rrëfime të egra dhe ekzekutime.

Nga gjashtë bashkë-themeluesit e partisë, vetëm njëri vdiq në shtëpi e tij në shtrat. Pjesa tjetër u vra ose u burgos.

Fevziu e bazon katalogun e tij të tmerrshëm në arkivat e hapura tashmë partiake, si dhe intervistat me djemtë, vajzat dhe bashkëshortët e viktimave të Hoxhës, të kryera në televizionin shqiptar ose nga vetë ai. Një nga rastet më të ashpra është ajo e Mehmet Shehut, i cili shërbeu për shumë vite si kryeministër derisa ai u qëllua në vitin 1981 në prag të një takimi të Byrosë Politike. Krimi i tij?

Ai nuk kishte ndaluar djalin e tij me vajzën e një të afërmi të një anti-komunist me bazë në SHBA, i cili e denoncoi vazhdimisht Hoxhën në televizionin perëndimor. Shembulli i vetëvrasjes së Shehut tek “shoku Enver” u gjet në vitin 2003: “Mund të më telefononi çfarë të doni, nuk mund t’ju ndaloj! Por unë po jap jetën time për partinë. Dëshira ime e fundit është: të mbrojë partinë dhe socializmin … “.

Fevziu lë të kuptohet se mosmarrëveshjet e politikave mund të kenë qenë shkaku i vërtetë i ndarjes së dy burrave.

Përkundër hijeshisë së tij, Hoxha, një tifoz i Agatha Christie, donte të kalonte kohë vetëm me libra. Ai kishte një bibliotekë të madhe dhe bleu rregullisht libra nga katalogë të dërguar nga botuesit francezë. Familja e diktatorit njëherë i alarmoi njerëzit e tij të sigurisë për “zhdukjen” e tij; ata e gjetën atë në bibliotekë me një libër në dorë. Ai gjithashtu ka mbajtur një ditar dhe duke shkruar më shumë se 60 vëllime, dhe kishte një marrëdhënie komplekse me shkrimtarin e mirënjohur ndërkombëtar Ismail Kadare, i cili vazhdoi të jetonte në vend nën sundimin e tij. Në kujtimet e saj, gruaja e Hoxhës thotë se shpesh e humbte durimin me shkrimet e Kadaresë.

Jashtë Shqipërisë, Hoxha u admirua nga disa radikalë perëndimorë për denoncimin e çdo lloj imperializmi, nga Jugosllavia deri në Kinë. Ai u vlerësua gjithashtu për mbylljen e të gjitha xhamive dhe kishave, duke e deklaruar Shqipërinë si shtetin e parë ateist në botë.

Fevziu i trajton mirë këto çështje, por në debatet e brendshme të politikave shqiptare dhe aktivitetet e Hoxhës gjatë Luftës së Dytë Botërore ai është trishtim në një dimension. Hipokrizia e tij ekstreme ndaj Hoxhës si një person dhe komunistët në përgjithësi, e ngushton shkrimin e tij në tronditje. Nuk ka asgjë këtu në lidhje me përparimin socio-ekonomik të Shqipërisë në 15 vitet e para të sundimit komunist dhe transformimin e vendit nga një diktaturë feudale, me bazë klani në një shtet modern me drenazhimin e kënetave bregdetare, çrrënjosjen e malaries, përpjekjen e suksesshme kundër analfabetizmit , zgjerimi i shërbimeve shëndetësore dhe zhvillimi i industrive nxjerrëse të burimeve, megjithëse me forcë punëtore gjysmë-militarizuese.

Libri mezi përmend shkatërrimin e shkaktuar fillimisht nga pushtimi italian dhe pastaj pushtimin gjerman që trashëgoi qeveria e pasluftës. Trajtimi i rivalitetit midis komunistëve dhe mbështetësve të Ballit Kombëtar (Bashkimi Kombëtar) në mbajtjen e rezistencës së kohës së luftës është tendencioz. Fevziu pretendon se Hoxha mbajti partizanët e tij në mënyrë që gjermanët të përqendroheshin në vrasjen e nacionalistëve anti-komunistë.

Historiko-grafia shqiptare është një fushë “e hollë”, por peshën e opinionit, duke përfshirë llogaritë e Reginald Hibbert, një diplomat i shquar, i cili ishte një oficer ndërlidhës britanik i luftës me rezistencën në Shqipëri, mbështet linjën e kundërt.

Shumë “nacionalistë” bashkëpunuan me gjermanët dhe ishin partizanë komunistë që kryenin shumicën e luftimeve – prandaj ata ishin grupi që mori kontrollin e vendit për çlirimin. Hoxha nuk ishte më trimi apo më efikasi i partizanëve dhe kjo ishte falë fatit si dhe mashtrimit që ai u shfaq si udhëheqës. Por popullariteti i tij ishte i vërtetë dhe i përhapur, të paktën për një kohë. ‘The Guardian’/ Politiko.al