Flash News

Bota

Gara Truss-Sunak e lë Brukselin pesimist për marrëdhëniet me Britaninë e Madhe

Gara Truss-Sunak e lë Brukselin pesimist për marrëdhëniet me

Zyrtarët evropianë janë pesimistë për një rivendosje të marrëdhënieve pas Brexit me Mbretërinë e Bashkuar, kushdo që të bëhet kryeministri i ardhshëm i Britanisë në shtator.

Qoftë Liz Truss apo Rishi Sunak që i dorëzohen çelësat e Downing Street më 5 shtator, zyrtarët në Bruksel kanë pak shpresë për një afrim me qeverinë e re, raporton The Guardian.

Më shumë se gjashtë vjet pasi Britania votoi për t'u larguar nga Bashkimi Evropian, marrëdhëniet kanë rënë në nivelin më të ulët pas Brexit, pasi qeveria e Mbretërisë së Bashkuar po shtyn përpara me planet për një rishkrim të njëanshëm të protokollit të Irlandës së Veriut, një pikë kyçe e marrëveshjes pas Brexit. BE-ja ka thënë se planet – të udhëhequra nga Truss, sekretari i jashtëm – do të shkelin ligjin ndërkombëtar dhe ka kërcënuar të prishë marrëveshjen tregtare pas Brexit.

Një diplomat i BE-së tha se nuk kishte asgjë që të sugjeronte që Truss, kryesuesja, do të braktiste qasjen që ajo ka ndjekur si sekretare e jashtme.

"Nëse qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ndjek planin e përcaktuar tashmë, mendoj se është e drejtë të thuhet se marrëdhëniet do të përkeqësohen," thanë ata.

Zyrtarët britanikë dhe të BE-së pranë bisedimeve të ngecura prej kohësh mbi protokollin, megjithatë, besojnë se ka një dritare mundësie për një kryeministër të ri, pasi projektligji i diskutueshëm të shkojë në Lordët, ku mund të debatohet për muaj të tërë.

Të fundit