Flash News

Bota

Irani kundërshton hetimin e OKB-së për protestat

Irani kundërshton hetimin e OKB-së për protestat

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme të Iranit mbajti një maskë gazi në një referencë për furnizimin e dyshuar të Gjermanisë me armë kimike gjatë luftës Iran-Irak, ndërsa denoncoi hetimin e OKB-së.

Irani ka thënë se nuk do të bashkëpunojë me një mision faktmbledhës të Kombeve të Bashkuara në përgjigjen e tij ndaj demonstratave të vazhdueshme antiqeveritare për shkak të asaj që ai e quan natyrën "politike" të hetimit. Teherani nuk do të ketë "asnjë formë bashkëpunimi me këtë komitet politik i cili është krijuar si një komitet faktmbledhës", u tha gazetarëve zëdhënësi i ministrisë së jashtme Nasser Kanani gjatë një konference për shtyp të hënën.

Javën e kaluar, Irani njoftoi se kishte formuar një mision lokal faktmbledhës, të përbërë nga përfaqësues të qeverisë, gjyqësorit, parlamentit dhe të tjerëve, për të hetuar "ngjarjet, trazirat dhe trazirat" gjatë javëve të fundit.

Sipas Kananit, ky përbënte një akt “përgjegjës” nga shteti iranian dhe hodhi poshtë çdo nevojë për një hetim të OKB-së.

"[Hetimi i OKB-së ishte] duke përfituar nga mekanizmat e të drejtave të njeriut për të ushtruar presion politik mbi vendet e pavarura," tha Kanani.

Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut votoi javën e kaluar për të krijuar një mision faktmbledhës për të hetuar abuzimet e mundshme në trajtimin e demonstratave antiqeveritare nga Irani që kanë shpërthyer në të gjithë vendin. Protestat filluan pas vdekjes në paraburgim të 22-vjeçares Mahsa Amini në shtator, pas arrestimit të saj nga policia e moralit për dyshimin se nuk i përmbahej kodit të detyrueshëm të veshjes së vendit.

Nga këshilli prej 47 anëtarësh, 25 votuan në favor të një rezolute që kërkon që Teherani të bashkëpunojë me raportuesin special të këshillit për Iranin, duke përfshirë dhënien e aksesit në zona brenda territorit iranian, të tilla si vendet ku njerëzit janë arrestuar.

Pati 16 abstenime dhe gjashtë vende – Armenia, Kina, Kuba, Eritrea, Pakistani dhe Venezuela – votuan kundër masës. OKB-ja ka thënë se më shumë se 300 njerëz kanë vdekur gjatë protestave dhe rreth 14,000 janë arrestuar. Organizata të tjera të të drejtave të njeriut kanë dhënë shifra më të larta, por Irani nuk ka lëshuar asnjë raport zyrtar, përveçse ka thënë se më shumë se 50 personel sigurie janë vrarë.

Të fundit