
How the food safety control system works, from planted seedlings, the use of pesticides, antibiotics, and the marketing of domestic and imported food products. Obstacles encountered in the traceability of unsafe goods sold informally.
A.Ç., has been hospitalized in the Durrës regional hospital for several days due to food poisoning from salmonella bacteria. The elderly man says that the poisoning was caused after consuming home-cooked chicken, which he had bought in one of the supermarkets in the city where he lives.
Among the first symptoms to appear were vomiting and loss of consciousness. The elderly man claims that his health condition has improved, while he expects to undergo surgery.
Emergency infectious disease doctors at the "Mother Teresa" University Hospital Center told "Monitor" that cases of patients presenting to the emergency room with "bacterial gastroenteritis" (food poisoning caused by various types of bacteria) are frequent at any time of the year, especially in the summer season, where the trade of animal products and fruits and vegetables requires more attention.
Food poisoning cases, according to them, are influenced by several factors, especially food hygiene.
Doctors claim that in this period there is no increasing trend in cases of bacterial gastroenteritis from salmonella. While the number of hospitalizations with "bacterial gastroenteritis" reaches 2 to 3 patients per shift. Hospitalizations, according to doctors, are more necessary in cases when the patient also has concomitant diseases.
Among the main symptoms that bacterial gastroenteritis presents in adults are diarrhea, abdominal pain and cramps, fever and temperature above 38 degrees Celsius, headache, vomiting and nausea.
There are two official laboratories in the country that perform food product analysis, the National Food Authority (AKU) and the Food and Veterinary Safety Institute (ISUV).
According to the Ministry of Agriculture and Rural Development, in the analyses conducted in the laboratories of both institutions, most cases of non-conformity are found for food hygiene indicators compared to those of food safety.
The most frequent problems, according to experts, are encountered with fruits and vegetables. "A very small number of analyses are carried out in the AKU laboratories, more physico-chemical than microbiological. Therefore, the entire burden falls on ISUV, which is the reference laboratory.
"The analyses show that fruits and vegetables are the most problematic," says Granit Sokolaj, director of the "Alert" center, which specializes in informing and raising consumer awareness on food safety issues.
AKU dhe ISUV analizojnë mostrat që merren gjatë kryerjes së kontrollit zyrtar. Aktualisht ISUV ka mbi 1,900 teste të akredituara sipas Bashkimit Europian. Ndërkohë, jo vetëm laboratorët e ISUV por edhe të AKU kanë marrë pjesë në teste ndërkombëtare aftësie.
Ministrja e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Anila Denaj, në podcast-in “Monitor Business Plus” pohoi se zbatimi i protokolleve për monitorimin dhe kontrollin e zinxhirit të sigurisë ushqimore në vend, të hartuara në përputhje me legjislacionin e Bashkimit Europian garantojnë më së miri tregtimin e sigurt të produkteve.
Zonja Denaj theksoi se shtimi i numrit të analizave të akredituara nga ISUV në mbi 1,900 nga 6 që ishin në 2013, është një ndër investimet kryesore në logjistikë pajisjesh dhe burimesh njerëzore për forcimin e kontrollit te siguria ushqimore.
“Nuk mungojnë as ligjet, as rregulloret, as analizat e kredituara, por shpesh mungon ndjekja me përpikëri absolute e protokolleve prej të gjithëve, si nga fermerët, bizneset dhe punonjësit.
Kjo krijon disa kërcitje që rrezikojnë jetën e konsumatorit, si ato që keni dëgjuar kohët e fundit, dhe kanë ndodhur edhe më parë, por institucionet përgjegjëse kanë marrë masa të menjëhershme.
Qoftë stafi i institucioneve përgjegjëse, fermerët apo bizneset që rrezikojnë mosndjekjen e protokolleve, të gjithë së bashku duhet të kuptojnë se shkelja e tyre nuk është tejkalim i momentit i rregullave, por çështje që rrezikojnë sigurinë ushqimore. Protokollet në fuqi sot të kapin, qoftë edhe me një ditë me vonesë dhe të çojnë përpara drejtësisë”.
Si funksionon sistemi i kontrollit të sigurisë ushqimore nga fidanët e mbjellë e deri te tregtimi,
Siguria ushqimore në vend, sipas Ministrisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, monitorohet dhe kontrollohet nga Autoriteti Kombëtar i Veterinarisë dhe Mbrojtjes së Bimëve (AKVMB) dhe Autoriteti Kombëtar i Ushqimit (AKU).
AKVMB është përgjegjëse për prodhimin bujqësor dhe blegtoral në fermë, me kontrolle që nisin nga fidanët e mbjellë e deri te përdorimi i pesticideve dhe antibiotikëve. AKU është përgjegjëse për sigurinë e të gjitha produkteve ushqimore në treg.
“Gjurmimi i produkteve shtazore dhe i frutave dhe perimeve kërkojnë regjistrimin e fermave bujqësore dhe blegtorale, si dhe aktiviteteve që kryhen në këto ferma. Fermat blegtorale si dhe kafshët që mbarështohen në to janë të regjistruara në regjistrin elektronik RUDA, i cili përditësohet vazhdimisht.
Në qershor 2024 ka filluar regjistrimi i operatorëve profesionistë, të cilët kryejnë aktivitete në lidhje me bimët (mbjelljen, prodhimin, vendosjen në treg). Fermerët kanë detyrimin e plotësimit të regjistrit të përdorimit të Produkteve për Mbrojtjen e Bimëve (PMB) në fermë, kontrolli i mbajtjes së regjistrit të përdorimit të PMB-ve në fermë kryhet nga AKVMB.
Inspektorët e AKVMB-së kryejnë kontrolle në ferma bujqësore për të vërtetuar se produktet e tyre janë të lira nga sëmundjet dhe dëmtuesit, përdorimi i pesticideve dhe pajisin produktin me certifikatë fitosanitare.
Operatorët e biznesit ushqimor në pikat e grumbullimit kanë detyrimin e regjistrimit në Qendrën Kombëtare Biznesit dhe janë subjekt kontrolli nga inspektoret e ushqimit të AKU-së”, sqaroi Ministria e Bujqësisë për Monitor.
Të dyja institucionet kryejnë kontrolle në të gjithë vendin mbi bazën e një plani kombëtar, të ndërtuar mbi rrezikun që paraqesin produktet ushqimore dhe ato me origjinë shtazore.
“Në kuadër të kontrolleve të mbetjeve të pesticideve, kontaminimit mikrobiologjik në fruta-perime, AKU kryen kontrolle bazuar në Planin Kombëtar të kontrolleve zyrtare me bazë risku dhe të marrjes së mostrave për ushqimin, ushqimin për kafshë, mbrojtjes së bimëve dhe inputeve bujqësore, si dhe planin e marrjes së mostrave në PIK.”, i cili miratohet nga Ministri.
Në këtë kuadër, AKU bashkëpunon ngushtësisht me AKVMB-në jo vetëm për të ndjekur gjurmueshmërinë e produkteve, por edhe për të ndërgjegjësuar fermerët për rëndësinë e mbajtjes së të dhënave në fermën e tyre, për plotësimin e regjistrit të përdorimit të PMB-ve në fermë, si dhe ruajtjen e produkteve nga kontaminimi mikrobiologjik.
AKU në vitin 2023 ka hartuar planin kombëtar të kontrolleve zyrtare bazuar në risk, nëpërmjet një metodologjie të re me asistencën e IPA II “Projekti i Sigurisë Ushqimore”, ku vlerësimi i operatorëve të biznesit, bëhet nëpërmjet profilizimit të riskut sipas një sistemi pikëzimi.
Kontrolli i zbatimit të legjislacionit të sigurisë ushqimore bëhet nëpërmjet kontrolleve zyrtare, monitorimit dhe verifikimit për përmbushjen e kërkesave ligjore nga operatorët e biznesit ushqimor, si dhe marrjes dhe analizimit të mostrave bazuar në vlerësimin e riskut dhe frekuencës së përcaktuar.
Protokollet e përdorura gjatë kryerjes së këtyre aktiviteteve nga AKU janë të njëjta me ato të përdorura nga autoritetet e vendeve të BE-së.
Për kryerjen e kontrollit zyrtar dhe funksionimin e sistemit të kontrollit zyrtar, autoritetet kompetente auditohen në mënyrë të rregullt nga shërbimet e Komisionit Europian”, pohon Ministria e Bujqësisë.
Pengesat që hasen në moskapjen e rasteve me probleme?
Por ekspertët këmbëngulin te forcimi i gjurmueshmërisë, pra zinxhiri që ndjek produktin nga operatori ekonomik që e prodhon e deri te konsumatori. Për drejtuesin e qendrës “Alert”, Granit Sokolaj, në këtë drejtim vijon të mbetet shqetësuese tregtimi i mallrave ushqimorë pa etiketë.
“Sistemi i gjurmueshmërisë në produktet e etiketuar dhe që shiten në mënyrë të ligjshme është i sigurt. Pra, AKU dhe vetë subjektet, në të gjitha rastet e problematikave, mund të gjurmojnë produktin dhe ta heqin nga tregu në raste alert-esh.
Shqetësimi i përhershëm, sidomos me produktet e fruta-perimeve, me mjaltin nga fermerë të vegjël apo dhe vezët me antibiotikë po nga këto ferma, është gjurmueshmëria, pasi në shumë raste nuk gjenden të dhëna fiskale apo dokumente tjera, për të ndjekur problemin deri në origjinë.
Problematike mbeten disa raste, siç e përmenda dhe më lart, produktet nga ferma të vogla si mjalti, vezët e fermave të vogla (kjo nuk duhet ngatërruar me prodhuesit e mëdhenj, me etiketë), vaji i ullirit, pasi mblidhet nga dhjetëra fermerë kokërr e më pas bëhet vaj në një fabrikë, pasi përzihen etj. Kjo ka nxjerrë në pah problematika në lidhje me gjurmueshmërinë.
Pra, pengesa reale në moskapjen e rasteve me probleme apo mospenalizimin e abuzuesve është tregtia e paformalizuar siç duhet.
Megjithatë, edhe shkëputja e zinxhirit, një pjesë të përgjegjësisë AKU, një pjesë AKVMB dhe në rastin e analizave pozitive nga ISUV, komunikimi me shkresa etj., bën që produkti të jetë shitur derisa të kryhet ndërhyrja”, tha zoti Sokolaj.
Problem mbetet edhe informimi i konsumatorit për rastet e produkteve të gjendura në shkelje të normave.
“Fatkeqësisht, komunikimi i riskut për konsumatorët mbetet në nivel shumë të dobët, veçanërisht për rastet e kontrolleve mbi bazë risku, sipas planit vjetor të AKU, për të cilat konsumatorët nuk informohen.
Edhe nëse merren masa për heqjen nga tregu të atyre produkteve, konsumatorët duhet të kenë informacionin e duhur që të mos blejnë X apo Y produkte/lote etj., deri në heqjen nga tregu, apo edhe nëse i kanë blerë, të mos i konsumojnë”, nënvizon zoti Sokolaj.
Sistemi i gjurmueshmërisë mbahet nga operatori i biznesit ushqimor sipas Ministrisë së Bujqësisë. Operatorët e Biznesit Ushqimor (OBU) kanë detyrimin për krijimin e një sistemi gjurmueshmërie për mbajtjen e të dhënave, për të mundësuar identifikimin e çdo personi fizik apo juridik, nga janë furnizuar apo kanë furnizuar.
“Këto të dhëna të mbajtura nga operatori i biznesit ushqimor shërbejnë për të identifikuar se në cilën hallkë të zinxhirit ushqimor ka ndodhur jo-konformiteti.
Sa më mirë të mbahen këto të dhëna nga operatori i biznesit dhe të vihen të plota dhe në kohë në dispozicion të AKU, pengesat në menaxhimin e rasteve jo-konform minimizohen”, pohon Ministria e Bujqësisë.
Ushqimi i nxjerrë në treg ose që mund të nxirret në treg etiketohet për të siguruar gjurmueshmërinë. AKU si institucioni përgjegjës për kontrollin zyrtar të ushqimit dhe ushqimit për kafshë luan një rol të rëndësishëm në sistemin e gjurmueshmërisë në vend.
“AKU kryen inspektime të rregullta në OBU dhe tregjet për të siguruar përputhshmërinë me standardet e sigurisë ushqimore.
Kjo përfshin kontrollin e dokumentacionit të gjurmueshmërisë, për të siguruar që çdo produkt mund të gjurmohet nga origjina e deri te konsumatori. AKU, në kuadër të menaxhimit të rrezikut, ndërmerr masa të menjëhershme për të bllokuar dhe për të tërhequr këto produkte nga tregu”, nënvizon më tej Ministria e Bujqësisë.
Përdorimi i pesticideve të ndaluara të fruta-perimet
Në 5 vite, përkatësisht në periudhën 2019 deri në prill 2025, sistemi RASFF i BE-së për kontrollin e sigurisë ushqimore (Sistemi i Paralajmërimit të Shpejtë për Ushqimin dhe Ushqimin) ka dhënë 69 raste alarmi për eksportet shqiptare.
Për produktet e eksportit që kanë rezultuar me probleme, janë fruta-perimet, bimët mjekësore dhe produktet e peshkut.
Konkretisht për Shqipërinë nga 69 raste në total të dhënies së alarmit të identifikuara në sistem, rezulton se 26 janë klasifikuar si “serioze”; 9 raste “potencialisht serioze”; 13 me “potencial risku”; 4 prej tyre “ pa risk”; 8 raste “pa vendim” dhe 9 prej tyre “pa risk”.
19 raste të kategorizuara me alarm “serioz”, “potencial risku” dhe “potencialisht serioze” janë për eksportin e fruta-perimeve. 9 prej tyre për bimë mjekësore, erëza dhe 6 prej tyre janë për kategorinë e produkteve të eksportit “peshk dhe produktet e peshkut”, për prani të histaminës mbi kufijtë në vajin e açuges apo për kontroll të dobët të temp të peshkut të ngrirë.
Për Ministrinë e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, raportimi i rasteve me mbetje pesticidesh në eksport nga sistemi rapid i BE-së vlerësohen të ulëta krahasuar me sasinë e eksporteve.
“Për vitin 2024 janë vetëm 4 ngarkesa të raportuara me mbetje pesticidesh me origjinë nga Shqipëria për 947 ngarkesa të eksportuara. Ndërkohë, për 3-mujorin e parë të vitit 2025, në 354 ngarkesa të eksportuara vetëm një ngarkesë ka rezultuar me mbetje pesticidesh“.
Përdorimi i pesticideve mbi normë është shqetësues për ekspertët, jo vetëm për produktet e eksportit, por edhe për ato që shiten në tregun e brendshëm.
Granit Sokolaj nga qendra “Alert” thotë se shtimi i rasteve të fermerëve që përdorin pesticide mbi normën e lejuar ndikohet nga informaliteti. Problem është edhe mungesa e frekuencës së shpeshtë të kontrolleve te farmacitë veterinare.
“Autoriteti Kombëtar i Veterinarisë dhe Mbrojtjes së Bimëve (AKVMB) përpiqet të kontrollojë, aq kapacitete njerëzore sa ka, por problem mbetet Shërbimi i Ekstensionit (këshillimit), mbajtja e regjistrit të fermës nga fermerët, apo fakti që edhe kur e mbajnë, nuk reflektojnë në të protokollet siç i kanë ndjekur vërtet.
E sigurisht nuk shkruajnë tek to PMB-të e ndaluara që mund të kenë përdorur.
Kontrolli i farmacive bujqësore mbetet ende një problem shqetësues, për faktin se janë ato që mund të tregtojnë edhe PMB të ndaluara, apo vazhdojnë t’u shesin fermerëve pesticide pa një rekomandim/recetë agronomi. E njëjta gjë dhe për farmacitë veterinare”.
Sipas tij, numri i rasteve të procedimit të fermerëve që përdorin pesticide të ndaluara është i ulët krahasuar me rastet problematike.
“AKVMB deri para një apo dy muajsh nuk ka pasur të drejtën ligjore të inspektimit. Së fundmi kanë nisur dhe penalitetet nga ana e saj në ferma, kur është vënë re moszbatimi i protokolleve. AKU nuk e penalizon dot fermerin, por këtë e kryen nëpërmjet AVKMB“.
Nga ana tjetër, në vitin 2024, Shqipëria ka notifikuar 3 raste me mbetje pesticidesh për produktet e importuara nga vende të BE-së në Shqipëri dhe 8 raste për 3-mujorin e parë të vitit 2025.
Në lidhje me importet drejt Shqipërisë, rastet më të shpeshta janë ato me mbetje pesticidesh për ngarkesa të ardhura kryesisht nga Greqia dhe Italia.
"These are cases identified by the AKU during official controls and referred to RASFF. Other cases are isolated and are not repeated cases that pose a problem for imports and management of these cases," said the Ministry of Agriculture.
How is pesticide use controlled?
From 2022, farmers are required to keep a record of the use of plant protection products, or as they are otherwise called, pesticides.
In addition to the obligation to maintain the register, they are trained and oriented with the relevant calendars for the timing of pesticide use, but also with the establishment of veterinary pharmacies licensed for the marketing of PBMs.
For the Minister of Agriculture and Rural Development, Anila Denaj, the measures taken and the policies implemented to protect domestic production make room for non-conforming cases impossible.
"Today, the farmer has no reason to use banned pesticides. The list of pesticides in 2022 has removed some of those that were previously allowed to be used. We are in 2025."
Why should a farmer use them even though we train them not only on the type of pesticide use, but also on the withdrawal calendar (time of use). In March alone, 3,000 farmers were trained on the type of pesticides they should use.
They have even been asked not to buy them from the responsible state authorities, but to buy them at agricultural pharmacy outlets that are required to sell pesticides.
"Farmers who violate the rules are very few, compared to thousands of others who implement them. Why should a protocol rejected by some damage the image of Albania? The issue should not be relativized, but the number of farmers and businesses who are aware is growing very rapidly," Ms. Denaj emphasized, among other things.
The future vision for food security….
Albania is on the path of European integration and legislation in the field of food safety has been prepared by approximating the EU acquis in this field and is in a continuous process of preparation and updating based on the updates that EU legislation undergoes.
The legislation is prepared based on the National European Integration Plan for a three-year period and is reviewed annually.
Also, the implementation of the legislation preparation plan is regularly reported to the European Commission services.
Food safety legislation itself includes a set of production and service standards that are constantly increasing to guarantee a high level of food safety for the consumer.
In this context, according to the Ministry of Agriculture, investments and human resources in this field still remain necessary. /Monitor/
Latest news


Incidenti në Dibër, Berisha: Provokacion i ulët i bixhozgjiut Blendi Klosi
2025-04-25 13:32:40
Police officer arrested for driving ambulance while drunk in Vlora
2025-04-25 13:27:02

DP denounces the mayor of Maliq, Gëzim Topçiu, to SPAK
2025-04-25 12:55:50

Woman jumps from the eighth floor of the building in "Don Bosko"
2025-04-25 12:34:23

DP's program for medicine/ Alimehmeti: Healthcare needs urgent reforms
2025-04-25 12:20:11



Eni Vasili elected General Director of RTSH
2025-04-25 11:40:27


Serious accident in the Kalimash Tunnel, suspected victims
2025-04-25 11:05:23
Gjimnazisti vret shokun dhe plagos tre të tjerë
2025-04-25 10:59:57
Kosovo Assembly constitution fails again, VV candidate rejected
2025-04-25 10:42:29






Begaj leaves for Italy, will attend Pope Francis' funeral
2025-04-25 09:29:14
Farewell to Pope Francis, over 128 thousand believers in homage in 48 hours
2025-04-25 09:21:28
Asphalt campaign for votes in the villages of Mati
2025-04-25 08:59:25

Foreign exchange/ How much foreign currencies are bought and sold today
2025-04-25 08:40:05
Albania needs 20 years to be classified in the group of high-income countries
2025-04-25 08:35:33
Horoscope, what do the stars have in store for you today?
2025-04-25 08:21:37
What is the weather expected to be like today, the forecast for this Friday
2025-04-25 08:09:26
Posta e mëngjesit/ Me 2 rreshta: Çfarë pati rëndësi dje në Shqipëri
2025-04-25 07:53:43
"Rama waves his passport in vain", Noka: Our strong point is the program,
2025-04-24 22:56:22


Kryemadhi: I like going to SPAK, I make jokes
2025-04-24 22:21:02

Tirana/ The young man is brutally raped and taken hostage
2025-04-24 22:03:32



DW: Thousands of people at the "March of the Living" at Auschwitz
2025-04-24 21:19:06

A party that has always thought about Albania...
2025-04-24 20:52:51

Gjadri Camps, ANSA: EC Committee for the Prevention of Torture soon in Albania
2025-04-24 20:36:39


39 killed in latest Israeli attacks on Gaza
2025-04-24 19:57:02


US and OSCE representatives attend mass for Pope Francis at St. Paul's Cathedral
2025-04-24 19:08:45

The world's youngest billionaire! Who is Lucy Guo, founder of ScaleAI?
2025-04-24 18:53:51


Accident on the Fier-Levan axis, van hits motorcycle, one injured
2025-04-24 18:17:55
Rome in chaos after the death of Pope Francis: Crowds and traffic paralysis
2025-04-24 18:07:12


US Embassy announces use of new visa appointment system
2025-04-24 17:30:21

EU envoy for Kosovo-Serbia dialogue, Sorensen, official meeting in Pristina
2025-04-24 16:48:20

Video/Campaign spots: SP attacks the opposition, DP focuses on immigration
2025-04-24 16:25:48
The first vote to elect the director of RTSH fails
2025-04-24 16:12:46

Blushi: Vote for PD-ASHM to guarantee a better future for every Albanian
2025-04-24 15:54:17
What are the 5 things that the most successful people do every day?
2025-04-24 15:42:42
Këlliçi: On May 11, we will no longer be second-class citizens
2025-04-24 15:36:45


WB: in 2025, weakening demand and investment increases uncertainties
2025-04-24 14:53:55
Tabaku meets in former block: Hope is not lost
2025-04-24 14:45:36
Threatened his wife and son with a machete, 48-year-old arrested in Tirana
2025-04-24 14:29:54

Schmidt suspends budget funding for Dodik's party
2025-04-24 14:08:52


Albania is no longer producing, costs for materials and supplies are falling
2025-04-24 13:39:39

Pope Francis passes away, Saturday declared a day of mourning in Albania
2025-04-24 13:17:26



Attack leaves 4 injured in Lundë, perpetrators' belongings found at the scene
2025-04-24 12:30:49



The director of the high-security prison in Peqin resigns
2025-04-24 11:51:27
Campaign rhetoric: Is Rama crossing the red line?
2025-04-24 11:43:51




Shot in the air during conflict with neighbor, 42-year-old arrested in Librazhd
2025-04-24 10:46:36
Requested lifting of seizure of cell phone, GJKKO rejects Veliaj's request
2025-04-24 10:35:32
The next fight between Albana Vokshi and Vilma Nushi is postponed
2025-04-24 10:23:39