Ligji për ‘Akademinë e Shkencave’, deputetja sulmon Gjinushin: Politikani s’mund të përcaktojë veprimin shkencor

Deputetja Fatjona Dhimitri e ka cilësuar projektligjin për Akademinë e Shkencave antikushtetues.

Gjatë fjalës në Kuvend, paraqitja e Projektligjit  nga ana e grupit te ashtuquajtur iniciator, u bë me shumë të meta, qysh prej mosrespektimit  të procedurave dhe të vetë Kushtetues së shtetit shqiptar.

“Projektligji i ardhur në komisionin e edukimit dhe mjeteve të informimit publik shndërrohet në ligj , pa patur një prurje thelbësore reformuese për akademinë dhe shkencën në Shqipëri, duke sjellë kështu një kaos organizativ brenda akademisë, duke cënuar statusin e akademikut,  këta njerëz që kanë drejtuar  keq më parë do të kenë edhe të njëjtën bazë ligjore si më parë.

Ende misterioz për ketë qeveri mbetet fakti se kush është autor i vërtetë i Projektligjit, kryetari i vetëshpallur  i Akademisë së Shkencave apo grupi iniciator i prezantuar si  i tillë.

Procesi i deformuar  i paraqitjes se këtij projektligji, i formuluar nga grupi i punës së ngritur me urdhër të Ministres së Arsimit, e marrë në mënyre antikushtetuese prej grupit të deputeteve propozues e vendos komisionin tonë në  pozita  qesharake dhe hipokrite, pasi do te duhej që nga Ministria e Arsimit, projektligji të shkonte në qeveri e të ishte qeveria qe duhej të na e përcillte në kuvend.

Paraqitja e Projektligjit  nga ana e grupit te ashtuquajtur iniciator, u bë me shumë të meta, qysh prej mosrespektimit  te procedurave dhe te vete Kushtetues së shtetit shqiptar. Projektligji nuk u shoqërua me një raport për të legjitimuar shpenzimet e zbatimit te tij.

Projektligji nuk dëshmon asnjë studim paraprak, asnjë konsultim paraprak, asnjë shkëmbim mendimesh me akademike, universitare  dhe personalitete te Shkencës dhe Kulturës në vend.

Gjate shqyrtimit te dekretit ne komision nuk u paraqit ndokush qe te ishte dakord me vërejtjet e presidentit  apo ekspertet për te pohuar dhe reflektuar pasojat ligjore te këtij Projektligji, shkeljet e Kushtetues. Prurjet e mbledhjeve ishin veç te ashtuquajturit  eksperte antikushtetues te projektligjit qe dëshironin ta ndërtonin  ligjin sipas benefiteve personale dhe jo reformuese per shkencën ne vendin tone. Relacioni i sjelle prej Ministrise se Arsimit nese Ligji per Akademine  binte ne kundershtim me dispozitat e Ligjit per Arsimin e Larte ishte qesharak  I përmbledhur ne dy apo tre fjali pa dhëne keshtu nje shpjegim apo ekspertize te qarte ligjore duke injoruar keshtu edhe vërejtjet e sjella nga Qeveria ne Komision”, tha Dhimitri, e cila nuk i kurseu edhe kritikat ndaj Skënder Gjinushit, kreut të zgjedhur pa garë në krye të ASH.

“Një Akademi qe kryetar bën nje politikan 30 vjecar, nje kryetar qe ka 30 vjet pa nje shkrim shkencor ne gazete lere artikullin shkencor, nje akademi ku 60 % e anëtareve kanëmbi 15 vjet pa asnjë botim jashtë vendit, ku ministri  i diktaturës udhëheq shkencën e demokracisë, ku nuk dihet kush voton dhe kush nuk voton, a ka ne varësi apo nuk ka institute.

Nje akademi qe mbledhjet i zhvillon pa praninë e medias, qe censuron mendimin alternativ brenda saj, qe I kërkon presidentit te rishikoje dekretet e tij, qe përpara se te beje ligjin bën zgjedhjet, qe bashke me ligjin nuk ka bere as statut, as kod zgjedhor, as kritere zgjedhjesh, qe nuk ka  nje universitar a shkencëtar te vetëm te ketë shkruar jashtë akademisë ne favor te këtij ligji.

Ata qe  drejtuan akademinë ne shkatërrim tani rizgjidhen per ta reformuar. Akademi ku prej dekadash kryetari behet nënkryetar dhe nënkryetari kryetar.

Akademi ku kryeministri juaj e ka quajtur sistem pensionesh, ku qëndron bashkë i njomi me te thatin  dhe ulen ne kolltuk shkencëtare kuazi injorante.

Politikani nuk mund  te përcaktojë veprimin shkencor te kërkuesit shkencor”, tha deputetja.