Flash News

POLITIKOFF

Shkencëtarët konfirmojnë teorinë mbi atë që frymëzoi piktorin francez Claude Monet

Shkencëtarët konfirmojnë teorinë mbi atë që

Në një letër drejtuar gruas së tij në mars 1901, piktori pionier francez, Claude Monet, u ankua për motin e keq që e pengoi të punonte, si dhe një pengesë tjetër e dukshme në krijimtarinë e tij.

"Gjithçka është aq e mirë sa e vdekur, pa tren, pa tym, pa varkë, asgjë që të emocionojë pak frymëzimin."

Monet, i njohur tani si themeluesi i impresionizmit, ishte në Londër gjatë një prej tre udhëtimeve që ai bëri në qytet midis viteve 1899 dhe 1901, të cilat dhanë mbi 100 piktura. Referenca e tij për tymin, që do të kishte ardhur me bollëk nga motorët me avull të varkave dhe trenave, si një shkëndijë e mundshme krijuese duket se mbështet një teori të mbajtur prej kohësh nga disa historianë arti rreth asaj që fshihej pas mjegullës dalluese të ëndrrave në veprën e Monet. Tani një studim i fundit nga shkencëtarët e klimës ka gjetur prova të reja për ta konfirmuar atë.

Shkencëtarët konfirmojnë teorinë mbi atë që

"Unë punoj për ndotjen e ajrit dhe duke parë pikturat e Turner, Whistler dhe Monet në Tate në Londër dhe Musée d’Orsay në Paris, vura re transformime stilistike në veprat e tyre. Konturet e pikturave të tyre u bënë më të mjegullta, paleta u shfaq më e bardhë dhe stili ndryshoi nga më figurativ në më impresionist. Këto ndryshime përputhen me pritjet fizike se si ndotja e ajrit ndikon në dritë."

Shkencëtarët konfirmojnë teorinë mbi atë që

Ekipi shikoi mbi 100 piktura të Monet dhe piktorit britanik Joseph Mallord William Turner, i cili ishte aktiv përpara Monet, me qëllimin për të gjetur një bazë empirike për hipotezën se pikturat kapin qiej gjithnjë e më të ndotur gjatë Revolucionit Industrial. Fokusi ishte te këta dy artistë, sepse ata pikturuan në mënyrë produktive peizazhe dhe peizazhe qytetesh, shpesh me motive të përsëritura, sipas autorëve të studimit.

Shkencëtarët konfirmojnë teorinë mbi atë që

Në periudhën e mbuluar nga pikturat, 1796-1901, një sasi e madhe qymyri u minua për të mbështetur prodhimin industrial dhe motorët me avull. Vetëm Britania shkoi nga prodhimi i 2.9 milion ton qymyr në vit në 1700 në 275 milion ton deri në vitin 1900, duke çuar në ndotje të dukshme të ajrit që shkaktoi probleme të përhapura shëndetësore. Bloza nga qymyri krijoi një mjegull të trashë dhe të errët dhe numri i ditëve me mjegull në Londër u rrit trefish midis 1850 dhe 1890, nga 25 në 75 në vit, sipas Byrosë Kombëtare të Kërkimeve Ekonomike.

Shkencëtarët konfirmojnë teorinë mbi atë që

"Në përgjithësi, ndotja e ajrit i bën objektet të duken më të mjegullta, e bën më të vështirë identifikimin e skajeve të tyre dhe i jep skenës një nuancë më të bardhë, sepse ndotja reflekton dritën e dukshme të të gjitha gjatësive valore."

Të fundit