Flash News

E SHPJEGUAR

1.2 milion doza për Shqipërinë, çfarë duhet të dime për vaksinën kineze?

1.2 milion doza për Shqipërinë, çfarë duhet të

Shqipëria ka marrë së fundmi 192 mijë vaksina kineze përmes një distributori nga Turqia. Kryeministri Edi Rama deklaroi se Shqipëria ka siguruar në total 1.2 milion doza vaksinash kineze Sinovac ndaj Covid-19. Por çfarë duhet të dimë rreth kësaj vaksine?

Kina ishte shteti i parë në botë që dha një vaksinë për një pjesë të popullatës në verën e vitit 2020.

Të paktën 25 vende dhe territore në të gjithë botën, kryesisht në Azi dhe Lindjen e Mesme, po përdorin vaksinat kineze.

Kina ka udhëhequr në zhvillimin e vaksinave gjatë gjithë pandemisë. Së bashku me katër të miratuarit, të paktën tetë të tjerë aktualisht janë në prova njerëzore dhe shumë më tepër janë në zhvillimin para-klinik, sipas OBSH. Katër më të përparuarit përfshijnë tre vaksina të paaktivizuara të koronavirusit: Njëra është CoronaVac, e zhvilluar nga kompania bioteknologjike Sinovac; dy të tjerë janë nga Sinopharm, pronë e shtetit, me një të zhvilluar në Institutin e Produkteve Biologjike të Pekinit, dhe tjetri në Institutin e Produkteve Biologjike Wuhan shkruan politico.eu, duke iu referuar Global Times.

Çfarë tregojnë të dhënat?

Kina u bë kryefjale verën e kaluar kur filloi të përdorë dy nga vaksinat e saj mbi punonjësit shëndetësorë dhe ushtrinë përpara se të kryente provat e efikasitetit të Fazës 3 në shkallë të gjerë. Që nga ajo kohë, dhjetëra miliona njerëz kanë marrë vaksinat përpara miratimit të tyre nga rregullatorët. Një shqetësim i gjerë, megjithatë, është se të dhënat që mbështesin efikasitetin e vaksinave kanë qenë shpesh copëza dhe jo të harmonizuara në të gjithë globin, pasi shumë vende që kanë organizuar provat e vaksinave raportojnë rezultatet e tyre.

Prodhuesit e vaksinave janë kritikuar gjithashtu për mungesën e transparencës së të dhënave, pasi asnjëri nuk i ka bërë publike të dhënat e Fazës 3 ose i janë nënshtruar rishikimit të kolegëve. Në rastin e Sinovac's CoronaVac, Kina filloi përdorimin emergjent të vaksinës në gusht 2020 për të mbrojtur grupet me rrezik të lartë si personeli mjekësor para se të kryenin prova në shkallë të gjerë njerëzore.

Që atëherë, provat e Fazës 3 në Turqi dhe Brazil treguan se vaksina ishte pothuajse 51 për qind efektive në parandalimin e të gjitha rasteve COVID-19 midis më shumë se 12,000 punonjësve të kujdesit shëndetësor që trajtojnë pacientët me koronavirus. Rezultatet nxitën shqetësimin se është joefektive në krahasim me të tjerët në treg. Në fillim të marsit, studiuesit turq raportuan se vaksina është 83.5 për qind efektive, bazuar në analizën përfundimtare të më pak se 7,000 pjesëmarrësve nën moshën 59 vjeç.

Por variantet e reja mund të jenë shqetësuese: Një studim laboratorik, ende nuk është rishikuar nga kolegët, sugjeroi javën e kaluar që vaksina Sinovac mund të mos shkaktojë përgjigje të mjaftueshme imune kundër variantit të Brazilit, sipas Reuters. Pastaj është vaksina Pekin/Sinopharm, të cilën Kina e miratoi për përdorim në fund të Dhjetorit. Firma shtetërore tha se kishte demonstruar një normë efikasiteti prej 86 përqind nga një provë e Fazës 3 në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe një përqindje prej 79 përqind në një studim kinez.

Vaksina Ëuhan/Sinopharm, raportoi një normë efikasiteti prej 72.5 përqind, duke cituar një analizë të ndërmjetme të të dhënave të provës klinike të fazës së vonë që përdori për të paraqitur për miratim te rregullatorët kinezë, e cila u dha në fund të shkurtit. 

Cilat vende po përdorin vaksinat?

Të paktën 25 vende dhe territore po përdorin vaksinat. Katërmbëdhjetë, duke përfshirë Bahrejnin, Kamboxhian, Egjiptin, Hungarinë, Jordaninë, Makaon, Marokun, Pakistanin, Perunë, Senegalin, Serbinë, Seychelles, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Zimbabve,po përdorin vaksinën Pekin/Sinopharm. Njëmbëdhjetë, Brazili, Kili, Guatemala, Hong Kong, Indonezi, Malajzi, Qipro Veriore, Filipine, Tajlandë, Turqi dhe Uruguaj,po përdorin Sinovac.

Të fundit