Posta e mëngjesit/ Me 2 rreshta: Çfarë pati rëndësi dje në botë

Mirëmëngjes!

Politiko.al mbështetur në raporte të gazetave amerikane, ju sjell një blic lajmesh nga bota në ‘Posta e mëngjesit’. Për të marrë ‘Postën’ çdo mëngjes me email na shkruani në [email protected]

■ Duke ju afruar edhe një hap një buxheti të përbashkët, Komisioni Europian propozoi që të mblidhte 750 miliardë euro për të financuar rikuperimin e BE nga kolapsi ekonomik shkaktuar nga koronavirusi. Plani, i cili kërkon miratim unanim nga 27 udhëheqësit kombëtarë dhe parlamentet, do të shënonte herën e parë që blloku mbledh shuma të mëdha të borxhit të përbashkët në tregjet e kapitalit.

■ Ndihma e Japonisë: Kabineti aprovoi një buxhet shtesë prej 296 miliard dollarë për të ndihmuar në financimin e 1.1 trilion dollarëve në masa të rimëkëmbjes që përfshijnë mbështetje për bizneset e vogla, fonde për sisteme të përmirësuara mjekësore dhe subvencione për qeveritë lokale.

■ Sekretari i Shtetit Mike Pompeo tha se ShBA nuk e konsideronte më Hong Kongun me autonomi të konsiderueshme nën sundimin kinez, një tregues që administrata Trump ka të ngjarë të përfundojë disa ose të gjitha marrëdhëniet e veçanta tregtare me territorin. Policia e Hong Kongut arrestoi më shumë se 360 ​​njerëz ndërsa protestuesit u tubuan kundër kontrollit shtrëngues të Kinës.

■ Njëzet e gjashtë persona u arrestuan në Belgjikë dhe Francë në lidhje me vdekjen e 39 migrantëve vietnamezë të gjetur në një kamion në Britani vitin e kaluar. Autoritetet thanë se të dyshuarit besohej të ishin pjesë e një rrjeti që kishte transportuar disa duzina njerëz në ditë me muaj të tërë.

■ Renault dhe Nissan: Prodhuesit e makinave zbuluan një plan për të rilindur aleancën e tyre të dëmtuar. Ai kërkon që të përcaktohet më qartë territori i secilës kompani dhe ndarjen e kostove të zhvillimit në mënyrë më efikase.

■ Një gjykatë në Vancouver vendosi që akuzat amerikane për mashtrim kundër Meng Wanzhou, zyrtarit kryesor financiar të Huawei, do të përbënin një krim në Kanada, duke i hapur rrugën ekstradimit të saj. Arrestimi i saj në 2018 tensionoi rëndë marrëdhëniet e Kanadasë me Kinën.

■ Enti rregullator i barnave në Britani ndërpreu një test ndërkombëtar të hidroksiklorurit të udhëhequr nga Universiteti i Oksfordit mes shqetësimeve të reja për sigurinë, ndërsa Franca revokoi autorizimin e saj duke lejuar ilaçin si një trajtim për pacientët Covid-19 në testet klinike.

■ Në Gjermani, po shfaqen shenja se kontrolli i kancelaries Angela Merkel në procesin e rikthimit në normalitet po humbet, pasi disa guvernatorë bënë thirrje për rihapje të shpejtë.

■ Numri i vdekjeve nga koronavirusi tejkaloi 100,000, shumë më i lartë se çdo komb tjetër. Totali përputhet me viktimat e ShBA-së në pandeminë e gripit të vitit 1968, dhe po i afrohet 116,000 të vdekurve në një shpërthim tjetër gripi një dekadë para kësaj.

■ Në të njëjtën kohë, Kalifornia u bë shteti i katërt me të paktën 100,000 infeksione të identifikuara, pas Illinois, New Jersey dhe New York.