Flash News

E-TJERA

"The Guardian" jehonë Vjosës: Si i largoi digat e qeverisë Parku Kombëtar i lumit të fundit të egër në Evropë

"The Guardian" jehonë Vjosës: Si i largoi digat e

Lumi Vjosa u shpall një javë më parë Park Kombëtar. “The Guardian” i ka dedikuar një artikull lumit Vjosa, teksa e cilëson lumin e parë të egër që u shpall Park Kombëtar.

Artikulli përqëndrohet në ndërtimin e digave në lumin Vjosë teksa shkruan: “Në një moment ishin propozuar 45 diga në Vjosë, tetë në lumin kryesor dhe 37 në degët e tij. Deri tani më i madhi ishte hidrocentrali i Kalivaçit 50 metra i lartë. Mund të shihni ende tarracat e prera në kodra në të dyja anët e lumit, ndërkohë që lëvizësit e tokës të braktisur prej kohësh mbeten në një breg, të lënë nga një kompani italiane që filloi punën në 2007, përpara se ta braktiste. Në lumin përtej, krahu i një gërmuesi të verdhë shtrihet, gjysmë i zhytur.”

Kreu i Riverëatch, një OJQ me qendër në Vjenë për mbrojtjen e lumenjve, Ulrich Eichelmann, dhe aleatët e tij nga koalicioni Save the Blue Heart of Europe (STBHE), kanë bërë fushatë të pamëshirshme kundër asaj që ata e quajnë "arri i hidrocentralit" në Ballkan, ku lumenjtë e tij më të pacenuar dhe biodivers kërcënohen nga më shumë se 3000 diga të propozuara.

Eichelmann vë në dukje ishujt me zhavorr ku shtrojnë vezët kaçurrelat prej guri, dhe grykat ku folenë skifterët. Habitatet komplekse nënujore mbështesin ngjalat evropiane të rrezikuara në mënyrë kritike, numri i të cilave ka rënë me 95% që nga vitet 1980, ndërsa migrojnë 270 km (168 milje) në rrjedhën e sipërme drejt burimit të lumit në malet Pindus në Greqi.

"Ky është sulmuesi!" Eichelmann thotë, kur i shkojnë sytë te fadromat në distancë. "Është një simbol i luftës - por lumi fitoi."

"Diga do të shkatërronte të gjithë sistemin", thotë Eichelmann. “Uji nuk do të jetë i pastër, zhavorri do të bllokohet. Diga do të grumbullojë sediment dhe e gjithë gjëja do të shembet. Një rezervuar mund të duket i bukur, por poshtë tij është i ndenjur.”

Pas projektit të dështuar italian, qeveria shqiptare, e cila merr pothuajse të gjithë prodhimin vendas të energjisë nga hidrocentralet, i dha me koncesion ndërtimin e digës një konsorciumi turko-shqiptar në vitin 2017.

Ulrika Åberg, një oficere projekti në IUCN, thotë: "Kur njerëzit flasin për hidrocentralet si të rinovueshme, ata thonë: 'Është vetëm ujë, është i njëjti ujë në sistem.' Por ajo që i bën një lumi nuk është e rinovueshme. Shkatërron habitatet që janë krijuar prej vitesh.”

Nëse do të ndërtohej diga e planifikuar mbi degën, ajo do ta devijonte lumin 7 km në rrjedhën e poshtme dhe nuk do të sillte asnjë fitim për komunitetin, i cili është i interesuar të zhvillojë turizmin me bazë lumi.

Fushata maratonë për marrjen e statusit të parkut të mbrojtur për Vjosën përfshinte vite protestash, padish dhe hetimesh që vinin në pikëpyetje vlerësimet e ndikimit mjedisor të paraqitura nga kompanitë hidroenergjetike.

Fushata tërhoqi mbështetje nga shkencëtarë, parlamentarë të BE-së dhe të famshëm, duke përfshirë Leonardo DiCaprio. Në vitin 2018, Eichelmann shoqëroi shkencëtarë ndërkombëtarë në bankat e Vjosës për të kryer kampionime. Ata gjetën 1000 lloje bimësh dhe kafshësh, 13 prej të cilave ishin të kërcënuara globalisht.

Të fundit