Flash News

KRYESORE

Japoni/ Vazhdon të rritet "populli" i 100 vjeçarëve, mbizotërojnë femrat

Japoni/ Vazhdon të rritet "populli" i 100 vjeçarëve,

Japonia është shembull sa i përket rritjes së jetëgjatësisë së popullsisë së saj. Shteti aziatik shënon një tjetër rekord, ndërsa numri i 100-vjeçarëve u rrit për vitin e 49 radhazi, duke kaluar për herë të parë pragun 70 000, nga ku 88% janë femra.

Sipas Ministrisë së Shëndetësisë, 100 vjeçar, që prej 1963-ës,kur edhe nisën që të mbahen statistikat, ishin vetëm 153, ndërsa shkuan në kuotën 1000 në 1981 dhe 50 000 në 2012.

Statistikat parashikojnë që populli i 100 vjeçarëve do të shtohet edhe me 37 000 në fund të vitit fiskal, në mars të 2020-ës. Në 2018 –ën, jetëgjatësia për gratë dhe burrat ishte respektivisht 87.3 dhe 81,2.

Femra më e vjetër në Japoni është Kane Tanaka, nga Fukuoka, që i ka kaluar 116 vitet dhe ka hyrë në librin Guinness-it, si njeriu më i vjetër në botë. Kurse burri më i vjetër Chitestu Watanabe, 112 vjeç, i cili jeton në prefekturën e Nigata-s, në veriperëndim të Tokyo-s.

Ditari politik

Të fundit