Flash News

KRYESORE

Shoqëria civile rajonale: BE bëri gabime me zgjerimin dhe gjeopolitikën

Shoqëria civile rajonale: BE bëri gabime me zgjerimin dhe

Bashkimi Evropian ka dështuar me Ballkanin Perëndimor për sa i përket zgjerimit dhe është më e rëndësishme se kurrë që procesi të trajtohet në një mënyrë të kujdesshme dhe të ndjeshme, duke ruajtur ende bazat e bllokut, thanë pjesmarrësit në një konferencë të BE-së në Zagreb.

Komiteti Ekonomik dhe Social Evropian (EESC) mbajti një aktivitet dy-ditor në kryeqytetin kroat për të diskutuar rolin e shoqërisë civile dhe medias në kontekstin aktual gjeopolitik me luftën në pragun e Evropës. Me panelistë nga i gjithë rajoni i Ballkanit Perëndimor, tema e zgjerimit ishte fokusi i axhendës.

“Ne duhet ta menaxhojmë Ballkanin Perëndimor në një mënyrë shumë të kujdesshme dhe të ndjeshme, në një mënyrë të duhur dhe të ndershme. Evropa mund të marrë vetëm anëtarë që përmbushin kriteret e demokracisë, përndryshe ne zhvillojmë një Evropë me armiq brenda”, tha Seamus Bolan, presidenti i Grupit të Organizatave të Shoqërisë Civile EESC.

Ndërsa është e rëndësishme të sigurohet një qasje e qëndrueshme ndaj pranimit të të gjitha vendeve anëtare, kushtet e kandidaturës duhet të jenë të qarta dhe transparente, por gjithashtu të ofrojnë shpresë të prekshme për vendet, shtoi ai.

Por përtej kësaj, Evropa ka bërë një sërë gabimesh, jo vetëm në lidhje me pranimin, por me qasjen e saj ndaj gjeopolitikës, shtoi ai.

“Ne nuk mësojmë asgjë nga historia, tha Winston Churchill, nuk kemi mësuar asgjë nga Lufta e Dytë Botërore, kjo është e thënë plotësisht,” tha Bolan.

“Evropa duhet të shikojë ta vendosë veten në një vend ku ka fuqinë për t'u marrë me llojin e agresionit që kemi parë nga Rusia. Nuk do të largohet kurrë”, shtoi ai.

Kjo duhet të marrë formën e krijimit të strukturave të reja për t'u marrë me realitetin e ri të sigurisë, duke menaxhuar infrastrukturën në aspektin e sigurisë ushqimore, lëvizjes së lirë të njerëzve, sigurisë energjetike dhe mbrojtjes pasi të gjitha këto janë tani në axhendë.

“Kjo do ta sfidojë BE-në në një mënyrë që do ta bëjë atë ose do ta prishë atë,” shtoi ai.

Lidhur me zgjerimin e ngecur, panelistët diskutuan ndikimin në botën reale të kësaj, duke përfshirë rënien e mbështetjes së BE-së në disa vende, përfshirë Serbinë.

Dusan Gajic, korrespondent i RTS, transmetuesi publik serb dhe kryeredaktor i SEETV, tha se Evropa duhet të vendosë një ofertë të besueshme në tavolinë, si për hir të Serbisë ashtu edhe për rajonin, sepse aktualisht “BE duket si një e mirë por qëllimi i largët”.

Duke iu drejtuar mbështetjes dërrmuese për Rusinë dhe presidentin e saj Vladamir Putin, ndërsa vetëm 34% e vendit e mbështesin pranimin në BE, ai shpjegoi se kjo është pjesërisht një "votim proteste".

Ndërsa është ushqyer gjithashtu nga nacionalizmi dhe "përgjigjja joadekuate e Evropës ndaj Ballkanit" gjatë 20 viteve të fundit, ai tha se mbështetja për Rusinë ka të bëjë më shumë me pakënaqësinë e Perëndimit.

“Ata e shohin vendin si viktimë të trajtimit të padrejtë nga fuqitë perëndimore, të ushqyer nga politikanët. Inati tani është më i fortë se 20 vjet më parë pasi NATO bombardoi Serbinë. Ndërsa ka një rritje të lehtë të mbështetjes për sanksionet kundër Rusisë, kjo mbetet një pakicë e madhe”, tha ai.

Sa i përket Komunitetit Politik Evropian të propozuar, një ide e lëshuar nga presidenti francez Emmanuel Macron më herët në 2022, e ndjekur nga takimi i parë në fillim të tetorit, panelistët mbeten të pakënaqur.

“Nuk ka asnjë zëvendësim për zgjerimin e BE-së. Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë të drejtë që thonë se nuk e duan Komunitetin Politik Evropian,” tha ai duke shtuar se integrimi në BE ka të bëjë me përafrimin dhe krijimin e një sistemi funksional dhe jo duke u përpjekur ta zëvendësojë atë me diçka tjetër,” tha Adnan Cerimagic, një analist për Ballkanin Perëndimor në Iniciativën Evropiane të Stabilitetit.

Sa i përket gjendjes së vështirë të Bosnjë-Hercegovinës, të cilën Komisioni Evropian rekomandoi në tetor, duhet të marrë statusin e kandidatit, por po përpiqet të mbledhë mbështetje nga vendet anëtare, nevoja për ta sjellë vendin në grupin e BE-së është edhe më e fortë.

Leila Bicakcic, drejtoreshë në Qendrën për Gazetari Hulumtuese në Sarajevë tha se "Aderimi në BE nuk u përmend as gjatë fushatës së fundit zgjedhore, nuk është në axhendë dhe nuk është i rëndësishëm për politikanët".

“Statusi i kandidatit është i rëndësishëm për Bosnjën dhe Hercegovinën, duhet të ketë një rol më të fortë të BE-së në Ballkanin Perëndimor,” shtoi ajo.

Burimi: Euroactiv

Të fundit