Shqipëri/ Bien eksportet, 9.5 miliardë më pak krahasuar me një vit më parë

Në 10 muajt e fundit në Shqipëri janë ulur ekspertet. Gjatë kësaj periudhe kohore, eksportet arritën vlerën e 252.1 miliardë lekëve, me një rënie prej 3.6% krahasuar me të njëjtën periudhë një vit më parë.

Kjo tregon se ekonomia ën vendin tonë nuk po kalon një moment të mirë.

Referuar të dhënave të Institutit të Statistikave të ardhurat nga eksportet kanë qenë 9.5 miliardë më pak se e njëjta periudhë e një viti më parë.

Në rënie të fortë janë tre grupet kryesore, “mineralet, lëndë djegëse, energjia elektrike”, “Materiale ndërtimi dhe metale”, si dhe “Tekstile dhe këpucë”, që njihen ndryshe si fasonët.

Disa janë faktorët shkaktarë të kësaj situate të vështirë, ku ndodhet vendi. Si fillim është ngadalësimi i aktivitetit ekonomik, pastaj zhvlerësimi i fortë i euros, si dhe mosrimbursimi në kohë i TVSH-së nga administrata tatimore.