Studimi, qumështi me çokollatë është pija ideale pas një aktiviteti të lodhshëm fizik

Të ‘furnizoni’ trupin tuaj pas një stërvitje të vështirë është jetike dhe e mira është që këtë ta bëjmë me ushqime sa më të dobishme.

Por një hulumtim ka zbuluar një pije më të mirë se ato që serviren nëpër palestra: një gotë e shijshme e qumështit me çokollatë.

Sipas hulumtimit të publikuar në ‘Journal of Clinical Nutrition’, qumështi i aromatizuar mund të shërbejë si pija e fundit e rimëkëmbjes, pasi përmban gjithçka që trupi juaj ka nevojë për të rimbushur.

Ndërsa pijet tradicionale sportive si Lucozade ose Gatorade përmbajnë karbohidrate dhe elektrolite, ata nuk kanë proteina në to, e cila është një lëndë ushqyese vitale për shërimin e muskujve.

Por sheqeri, qumështi dhe çokollata sigurojnë të tre, së bashku me yndyrnat, disa vitamina dhe ujë për hidratim.

Trashjet e proteinave zakonisht nuk vijnë me elektrolite, ose qumështi me çokollatë mund të jetë një zgjedhje më e mirë pas ushtrimit me intensitetit të lartë.

Studimi testoi efektet e pijeve të ndryshme në rimëkëmbjen e atletëve për të gjetur se cili ishte më i miri për përmirësimin e performancës.

Krahasimi i qumështit të çokollatës, me një pije sportive dhe një pije placebo, u bë para se atletët të  zhvillonin me ritmet e tyre aktivitete të çiklizmit dhe drejtimit.

Në disa raste, atletët që pinin qumështin e çokollatës ishin në gjendje të stërviten për rreth gjashtë minuta më shumë para se të mbërrinin në shterim se sa ata që përdorën pije sportive.

Nivelet e acidit laktik ishin gjithashtu më të ulëta për ata që përdorin pije të qumështit të aromatizuar.

Autori i studimit Dr Amin Salehi-Abargouei i Universitetit Shahid Sadoughi, tha për Reuters se qumështi i çokollatës përmban karbohidratet, proteinat, yndyrnat, flavonoidet, elektrolitet dhe disa vitamina që e bëjnë këtë pije një zgjedhje të mirë për rimëkëmbjen e atletëve.

Por sipas ekspertëve të performancës njerëzore, qëllimet e stërvitjes dhe lloji i trajnimit që bëni do të përcaktojnë se çfarë pije ju nevojitet pas një stërvitjeje.

Nëse jeni duke bërë vetëm stërvitje të shkurtra dhe me intensitet të ulët, trupi juaj nuk do të ketë nevojë për sheqer shtesë dhe kalorive në qumështin e çokollatës për t’u rikuperuar dhe do ta ruajë atë vetëm si yndyrë.

Lojtarët e Rugby shpesh pinë qumësht me çokollatë në mes të lojërave gjatë turneve, pasi u jep muskujve të tyre shansin më të mirë për rimëkëmbjen nga stërvitjet e rënda, duke plotësuar ‘anekset’ e energjisë për ndeshjen e tyre të ardhshme.