10 faktet që duhet të dini për Fekondimin In-Vitro

Miliona çifte në të gjithë botën përjetojnë ankth dhe stres të vashdueshëm nga pamundësisa për të konceptuar një fëmijë për një kohë të gjatë. Statistikat tregojnë se 1 në 8 çifte kanë probleme në arritjen e një shtatzënie dhe fenomeni është po aq i pranishëm edhe në Shqipëri. Po vendi ynë në lidhje me Infetilitetin ka patur një këndvështrim krejtësisht të devijuar nga faktet kokëforta të shkencës. Shoqëria e mbyllur dhe maskiliste ja mvishte vazhdimisht si “damkë” gruas këtë problem, ndërkohë që statistikat botërore tregojnë se shkaqet e infertilitetit në 30-50% të çifteve infertile janë po aq mashkullore sa edhe femërore.
Me fjalën “INFERTILITET” mjekësia përkufizon pamundësinë për të arritur një shtatzëni pas një viti marrëdhëniesh të pambrojtura, kur gruaja është nën 35 vjeç, ose pas 6 muaj kur gruaja është mbi 35 vjeç. Nëse e gjeni veten brenda këtij përkufizimi atëherë hapi i parë që duhet të bëni është gjetja e një Qendre të specializuar në fushën e infertilitetit dhe sidomos adresimi i problemit te mjekë të specializuar kryesisht në këtë fushë.Marrja e informacioneve nga Dr. Google nuk është rruga e duhur për këtë gjë.

Bëni zgjedhjen e duhur. Zgjidhni mjek specialist për fertilitetin
Të bësh zgjedhjen e duhur të Qëndrës në fushën e Infertilitetit , është momenti më i rëndësishëm në jetën tuaj. Kjo sepse realizmi i ëndrrës për tu bërë prind kërkon një ekip mjekësh profesionistë . Ata janë një shpresë më shumë në përmbushjen e kësaj ëndrre që në fakt fillon me investimin e besimit tuaj ndaj këtyre mjekëve deri në fund të rrugëtimit.
Ekipi i mjekëve të Klinikës së Fertilitetit Hygeia, me një eksperiencë mbi 20-vjeçare në fushën e infertilitetit në Klinikat më në zë të Evropës, aplikon protokolle të personalizuara dhe nga më bashkëkohoret duke bërë të mundur që shumë e shumë çifte të realizojnë ëndrrën e tyre të prindërimit. Kjo është edhe arsyeja që Klinika e Fertilitetit Hygeia është edhe e para klinikë në Europë e çertifikuar “ Për Cilësi të Lartë Shërbimi’ nga Organizata Ndërkombëtare TEMOS.

Përqindjet e suksesit mund t’ju çojnë drejt zgjedhjeve të gabuara
Si mjek specialist i kësaj fushe jam në kontakt të përditshëm me shumë çifte që kanë probleme me fertilitetin dhe do të duhet t’i nënshtrohen proçedurës së fekondimit In Vitro. Pyetja që hasim më shpesh : Sa % sukses na garantoni? ….dhe përgjigjet variojnë midis 50%, diku tjetër 80% apo edhe 90%.
Por më lejoni që t’ju informoj se përqindja e suksesit në këto proçedura mund të jetë një konfuzion i vërtetë për ju. Ajo që duhet të keni të qartë dhe që unë jua përsëris të gjithë pacientëve tanë është se; Fekondimi In-Vitro është një proçedurë që nuk kryhet nga qejfi por nga halli, pra nga pamundësia që çiftet kanë për të konceptuar fëmijë në rrugë natyrale dhe e vetmja alternativë që ata kanë është Fekondimi in Vitro, dhe përqindjet e suksesit nuk janë matematikore por janë një ndërthurje faktorësh. Pra, kudo që do të drejtoheni për të kryer Fekondiminin In Vitro, duhet të dini dhe të jeni të bindur se askund dhe askush nuk mund t’ju japë 100% garanci apo siguri që do arrini rezultat qysh në përpjekjen e parë, sepse këto janë edhe limitet e mjekësisë. E njëjta gjë vlen edhe për çiftet të cilët nuk kanë ndonjë problem mjekësor që mund të konsiderohet pengesë për shtatzëni, por gjithsesi nuk arrijnë në shtatzëni.
Siç e theksova edhe më lart, Fiziologjia e riprodhimit varet nga shumë faktorë, të cilët nuk kanë arritur të gjejnë 100 % zgjidhje deri më sot, pra e rëndësishme është që secili prej jush të bëj zgjedhjen e duhur të ekipit mjekësor dhe Qendrës ku do të trajtohet dhe më pas të ndiqni me rigorozitet çdo udhëzim të mjekëve. Pra kujdes, kriteri i zgjedhjes ku do të trajtoheni nuk duhet të jetë vetëm përqindja e suksesit të premtuar, por një ndërthurje faktorësh.

Ne mund të punojmë me biologjinë tuaj por jo ta ndryshojmë atë
Ne mund të punojmë për të ndryshuar dhe përmirësuar shumë faktorë nga pikëpamja mjekësore, por ama nuk mund të ndryshojmë moshën tuaj. Ne si mjekë jemi të specilalizuar dhe kemi eksperiencën e duhur që na lejon t’ju japim zgjidhje një sërë problemeve nga më të thjeshtat deri tek ato më komplekset mjekësore, në mënyrën më profesionale të mundshme, por, nuk mund të ndryshojmë evolucionin biologjik tuajin. Biologjia dikton se tek femrat me kalimin e moshës aftësia e vezoreve për të prodhuar vezë ulet ndërsa cilësia e vezëve te femrat dhe e spermatozoideve te meshkujt bie. Gjendje të tilla si Ovari Polikistik apo Endometrioza mund të përmirësohen por jo të eleminohen.
Por për sa kohë faktet biologjike janë të pandryshueshme, për të shtuar mundësitë e suksesit, vëmëndja juaj duhet të ndalet tek përzgjedhja e ekipit të mjekëve profesionistë dhe Qendrës së specializuar.

Kostot financiare janë të rëndësishme.
Kostoja financiare e Fekondimit In-Vitro është e ndryshme në vende të ndryshme të botës. Në SHBA kostot variojnë nga 12.000$- 17.000$ për çdo cikël IVF, në Europë, përfshirë këtu edhe Shqipërinë, çmimet variojnë nga 3,000€-5,000€/për cikël. Fatkeqësisht në Shqipëri, ndryshe nga shumë vende të tjera, shteti apo siguracionet nuk mbulojnë asnjë kosto të Fekondimit In-vitro dhe as të medikamenteve që merren në raste të tilla, duke bërë që kosto të tilla të mbulohen totalisht nga vetë çiftet.

Nuk ka asnjë vend si “Shtëpia”
Çiftet shqiptare kohë më parë detyroheshin të kryenin Fekondimin In Vitro jashtë Shqipërisë në vende si Turqia, Italia ..etj, dhe në jo pak raste janë përballur me fatura të kripura e gati të pamundura për shkak të shtrenjtësisë së proçedurave por edhe padijenisë në aplikimin e tyre.
Kjo pasi në Shqipëri kushtet ishin “zero” për të realizuar një proçedurë të tillë. Por sot panorama është krejtësisht ndryshe dhe vendi ynë po ofron një shumëllojshmëri zgjedhjesh për këto çifte. Një ndër to është edhe Klinika e Fertilitetit Hygeia, ku prej 5 vitesh ne ofrojmë proçedura dhe trajtime për problemet e infertilitetit të niveleve nga më bashkëkohoret, duke konkuruar denjësisht edhe me Klinikat simotra kudo në botë. Dëshmi e këtyre sukseseve është edhe fakti që në Klinikën tonë, janë të shumta çiftet që vijnë nga Anglia, Italia, Zvicra, Greqia etj duke zgjedhur që këto trajtime t’ja besojnë Klinikës ekipi ynë i mjekëve.

Pyesni paraprakisht mbi teknikën e fertilizimit
Në rastet kur do të kryhet proçedura e Fekondimit in Vitro (IVF), pra merren vezët nga gruaja dhe spermatozoidet nga bashkëshorti, ekzistojnë dy mënyra për bashkimin e tyre, dhe përkatësisht ajo e:
– Fertilizimi “klasik” – në kushte të veçanta. Pra me këtë teknikë, veza dhe një sasi e caktuar spermatozoidesh lihen bashkë dhe pritet që veza të zgjedhë vetë spermatozoidin e duhur. Kjo teknikë konsiderohet praktikisht sikur ndodh bashkimi në rrugë natyrale. Por kjo teknikë mund të aplikohet vetëm në rastet kur parametrat e spermës janë brenda normës.
– Injeksioni intra-citoplasmik i spermës (ICSI) – kjo është teknika ku janë mjekët që përzgjedhim spermatozoidin, pra përzgjidhet ai me parametra morfologjikë më afër normës, dhe “vendoset” në citoplazmën