Flash News

Bota

Vështirësi për të mësuar gjuhën? Këto janë shtetet më të mira në Europë për emigrantët anglishtfolës

Vështirësi për të mësuar gjuhën? Këto

Nëse jeni një anglishtfolës dhe keni më plani të transferoheni në Evropë në vitin 2022, mund të  gjeni disa vende, ku kjo gjuhë flitet gjerësisht dhe mund të shmangni sfidën e të mësuartit të gjuhës vendase.

Cilat janë vendet më të mira evropiane për anglishtfolësit?

Anglishtfolësit vendas janë jashtëzakonisht të dobët në mësimin e një gjuhe të huaj. Një studim i Komisionit Evropian në vitin 2020 zbuloi se 62 për qind e britanikëve të anketuar nuk mund të flisnin një gjuhë të dytë.

Në BE, 56 për qind e njerëzve mund të flasin të paktën një. Në një studim të InterNations për shqetësimet e emigrantëve përpara se të largoheshin jashtë vendit, frika më e madhe ishte pengesa gjuhësore.

Pra, nëse dëshironi të lëvizni në Evropë, por jeni të shqetësuar për pengesat gjuhësore, është një ide e mirë t'i jepni përparësi vendeve ku flitet gjerësisht anglishtja.

Indeksi i aftësisë angleze i lëshuar nga kompania globale e arsimit Education First (EF) zbulon vendet më të mira në Evropë për të folur anglisht.

EF grumbulloi rezultatet e testit në anglisht të 2 milion njerëzve në mbarë botën, përfshirë nga 35 vende evropiane, për të bërë klasifikimin e tyre. Çdo vend mori një renditje nga 800 pikë.

Vendet evropiane zunë tetë vende në dhjetë vendet më të mira të EF për anglishtfolësit. Kroacia është në vendin e 10-të, por vendet e Europës veriore dominuan renditjen. Finlanda dhe Suedia vijnë në vendin e 9-të dhe të 8-të, ndërsa Danimarka është në vendin e tretë.

Në vendin e dytë vjen Austria, me 641 pikë nga 800 të mundshme. Vendin e parë e zë Holanda, me 91-93 përqind të holandezëve që thonë se janë në gjendje të zhvillojnë një bisedë në anglisht.

Nga vendet evropiane, Italia ishte në vendin më të ulët, kështu që nëse dëshironi të lëvizni atje, ia vlen të konsideroni paraprakisht orët e gjuhës.

Cilat vende evropiane kërkojnë njohuri të gjuhës për leje qëndrimi?

Nëse e dini se keni vështirësi me mësimin e gjuhës, kini kujdes nga vendet që kërkojnë që shtetasit e huaj të kalojnë një test gjuhësor për të aplikuar për qëndrim.

Për të fituar qëndrim të përhershëm dhe shtetësi, Gjermania kërkon njohuri të gjuhës. Rregulloret aktuale kërkojnë gjermanishten në nivelin B1 të Kuadrit të Përbashkët Evropian të Referencës për Gjuhët (CEFR).

Kjo përkufizohet si aftësia për të "kuptuar pikat kryesore të të dhënave të qarta standarde për çështje të njohura që hasen rregullisht në punë, shkollë, kohën e lirë, etj."

Në Norvegji, lejet e përkohshme të qëndrimit nuk kanë kërkesa gjuhësore, ndërsa lejet e qëndrimit të përhershëm kërkojnë njohje të mirë të gjuhës.

Në varësi të rrethanave tuaja, mund t'ju duhet të përfundoni 250-550 orë mësime të gjuhës norvegjeze dhe një kurs studimesh sociale. Në disa raste, ju mund të tregoni se keni kaluar një test të gjuhës norvegjeze në nivelin A2.

Qëndrimi i përhershëm në Zvicër kërkon gjithashtu njohjen e një prej gjuhëve të saj (gjermanisht, frëngjisht ose italisht) në nivelin A2 për të folur dhe A1 për të shkruar.

Si Franca ashtu edhe Suedia aktualisht po shqyrtojnë futjen e kërkesave gjuhësore për lejet e qëndrimit afatgjatë ose të përhershëm.

Cilat vende evropiane kanë kërkesat më të ulëta për gjuhë?

Shumë vende nuk kërkojnë njohuri të gjuhës për lejet e qëndrimit dhe kërkojnë vetëm njohuri gjuhësore për të aplikuar për shtetësi.

Spanja, për shembull, kërkon vetëm një kualifikim A2 DELE (Diploma de Español como Lengua Extranjera) në spanjisht për të aplikuar për shtetësi. Kjo është e barabartë me një fillestar të nivelit të lartë.

Portugalia kërkon gjithashtu nivelin A2 të CEFR për shtetësinë. Vende si Italia dhe Franca kërkojnë aftësi gjuhësore të nivelit B1 për të aplikuar për shtetësi.

Burimi: Euronews 

Të fundit