CDU/ CSU inkurajojnë Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut: Rruga drejt BE mbetet e hapur

Sekretari i përgjithshëm i Partisë Socialiste, Taulant Balla, ka publikuar në rrjetin social twitter qëndrimin e CDU/CSU lidhur me vendimin për mos hapjen e negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Balla shpreh mirënjohje për këtë qëndrim, duke theksuar se është një motiv i fortë që vendi të vijojë punën me reformat.

Qëndrimi i CDU/CSU

“Rruga për në BE mbetet e hapur për Shqipërinë dhe Maqedoninë veriore. Të dy vendet duhet të vazhdojnë përpjekjet e tyre për reforma. Këshilli Evropian vendosi të Premten të mos hapte negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.”

 “Unë u bëj thirrje të dy vendeve të kapin votën negative të Këshillit Evropian, si një nxitje për të vazhduar të gjitha përpjekjet e reformës. Nëse këto do të ndiqeshin, dyshuesit do të forcoheshin. Nëse të dy vendet mbeten në kurs, ParisI nuk do të jetë në gjendje të ndalojë negociatat e pranimit për herë të dytë. Bundestag është në ndjekje të axhendës së reformës për vendimin e saj. Gjermania qëndron për një perspektivë evropiane të Ballkanit Perëndimor” shprehet Wadephul.

Ndërsa Christian Schmidt deklaron:

 “Vendimi negativ i Këshillit Evropian duhet të rishikohet në kohën e duhur. Lidhja e Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë me Bashkimin Evropian nuk duhet të bllokohet. Ne i qëndrojmë bindjes se për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, ka një vend në Bashkimin Evropian nëse ato i plotësojnë kriteret. Kjo përfundimisht përfshin fillimin e procesit të regjistrimit. Vendet e Ballkanit Perëndimor të punojnë së bashku në deficitet e mbetura. Vendimi i kushtëzuar i Bundestagut në shtator, i cili përcakton kushte të qarta për hapjen e negociatave të pranimit, gjithashtu shqetësimet holandeze dhe daneze. Nëse BE nuk kujdeset për Ballkanin Perëndimor, fuqitë e tjera do ta bëjnë atë sferën e tyre të ndikimit. Askush nuk e dëshiron atë “