Flash News

E-TJERA

Ekspertët e politikës italiane: Marrëveshja me Shqipërinë për të frenuar emigrantët 'do të jetë e paefektshme'

Ekspertët e politikës italiane: Marrëveshja me

Ministri i Jashtëm Antonio Tajani i tha parlamentit italian të martën se një memorandum mirëkuptimi për Shqipërinë për të pritur qendrat e përpunimit të emigrantëve, i nënshkruar dy javë më parë, do t'i nënshtrohet miratimit parlamentar.

Njoftimi bie ndesh me atë që deklaroi më parë kryeministrja italiane Giorgia Meloni, e cila pretendoi se miratimi i deputetëve nuk ishte i nevojshëm.

Njoftimi erdhi pas presionit nga partitë opozitare dhe organizatat e të drejtave, të cilat e përshëndetën vendimin.

“Është një arritje e madhe që të paktën Taiani është tërhequr [për qëndrimin e Melonit],” tha për Balkan Insight Anna Brambilla, një avokate e specializuar në migracion dhe anëtare e grupit ligjor për të drejtat e migrantëve Associazione Studi Giuridici sull’Immigrazione, ASGI.

Brambilla shtoi se “duke qenë se është një marrëveshje dypalëshe e natyrës politike, ne kemi mbajtur gjithmonë qëndrimin që ajo duhet të dorëzohet për ratifikim parlamentar”.

Ajo shprehu shpresën se procesi parlamentar do të ofrojë më shumë njohuri për marrëveshjen e errët të nënshkruar midis Romës dhe Tiranës, detajet e plota të së cilës ende nuk janë të qarta dy javë pas nënshkrimit.

Marrëveshja i lejon Italisë të krijojë objekte në territorin shqiptar për emigrantët e shpëtuar në det, të cilat mund të strehojnë deri në 3000 njerëz.

Por Brambilla tha se nuk është e qartë se si do të garantohen të drejtat për mbrojtjen ligjore të njerëzve të mbajtur në qendra, as se si do të mbrohen individët e cenueshëm.

“Njerëzit me sa duket do të ndalohen në qendra pavarësisht nga procedura në të cilën janë dorëzuar, por është e paqartë se çfarë do të ndodhë pasi të kenë kaluar 28 ditët [brenda të cilave duhet të përfundojnë procedurat kufitare, sipas legjislacionit italian],” tha ajo. .

Marrëveshja, të cilën Balkan Insight e ka parë, edhe pse pa anekset e saj, thotë se “në rast se, për çfarëdo arsye, e drejta për të qëndruar në objekte pushon së ekzistuari”, Italia duhet të transferojë menjëherë emigrantët në fjalë jashtë territorit shqiptar.

Kjo është një nga arsyet pse marrëveshja do të jetë "shumë joefektive" në luftën kundër migracionit të paligjshëm, tha Oliviero Forti, i cili është përgjegjës për politikat e migracionit në organizatën bamirëse Caritas Italia.

Për të zbatuar procedurat e riatdhesimit, vendet evropiane duhet të kenë marrëveshje dypalëshe me vendin e origjinës së të huajve. Në shumicën e rasteve, marrëveshje të tilla dypalëshe nuk ekzistojnë, tha Forti.

“Në fund të këtij procesi [në qendrat shqiptare], ne do të na duhet të sjellim në Itali ata që do të përfitojnë nga një formë mbrojtjeje dhe madje edhe ata që nuk do ta kenë këtë mbrojtje,” shpjegoi ai.

“Pra, në fund të ditës, pyetja është, ‘Cili është avantazhi i gjithë kësaj?’ Asnjë. Në fakt, tek ata që punojnë në këtë sektor, ekziston vetëdija e fortë se do të ketë një barrë të konsiderueshme shtesë mbi financat e shtetit”, shtoi ai.

Për Fortin, marrëveshja ka të bëjë më shumë me qeverinë e Melonit që duhet t'u tregojë votuesve të saj një qëndrim më të ashpër ndaj migracionit.

“Nuk mund të gjej fjalë të tjera [për të përshkruar marrëveshjen] përveçse krejtësisht joefektive nga perspektiva e menaxhimit të migracionit,” tha ai.

Ai argumentoi se për të arritur qëllimin e qeverisë për të luftuar migracionin e paligjshëm, një nga mjetet kryesore do të ishte hapja e kanaleve të hyrjes legale.

Ai shpjegoi se “është më mirë të kesh një person me status ligjor në territor sesa një person të parregullt”.

Të fundit