Mali i Zi legalizon martesat brenda të njëjtit seks

Mali i Zi votoi legalizimin e partneritetit civil të mërkurën, duke u bërë vendi i parë evropian jashtë Evropës Perëndimore dhe Bashkimit Evropian që njeh legalisht çiftet gay dhe lezbike, raporton Reuters. Ligji mori 42 vota në parlamentin me 81 vende.

Ky vendim u mirëprit nga liderët e Malit të Zi, një vend i cili konsiderohet të jetë një kryesues në negociatat e pranimit në BE.

Kryeministri Duçko Markoviq ka cekur se ky është “një hap i shkëlqyeshëm në drejtimin e duhur për shoqërinë, pjekurinë e tij demokratike dhe proceset integruese”.

Fjalë të ngjashme mund të dëgjohen nga Presidenti i Malit të Zi Milo Đukanović i cili tha se Mali i Zi “është një hap më afër bashkimit me demokracitë më të zhvilluara botërore”.

Reagimet erdhën gjithashtu nga BE, me Kryetarin e Delegacionit në Komitetin Parlamentar të Stabilizim-Asociimit BE-Mali i Zi Vladimir Bilčik i cili shkroi në Tëitter-in e tij duke shprehur se “miratimi i të njëjtit ligj për partneritet seksual shënon një hap të rëndësishëm përpara në luftën për barazinë dhe kundër diskriminimit në Mal të Zi “.

Shefi i Delegacionit të BE në Malin e Zi Aivo Orav komentoi se “delegacioni i BE-së është krenar të fluturojë flamurin LGBTQ + për të shënuar miratimin e të njëjtit ligj për partneritet seksual!”

Vendi, me një popullsi prej rreth 620,000 njerëz, bëhet anëtari i 32-të i Kombeve të Bashkuara që njeh një formë të partneritetit civil për çifte të të njëjtit seks, raporton Reuters.

Burimi: europeanwesternbalkans